Annonce
Fyn

Patient amok på sosu-assistent: Nævninge skal afgøre skyld

Retten i Odense skal i næste uge afgøre, om en 27-årig mand er skyldig i blandt andet vold og trusler om vold mod personale på bosteder og psykiatrisk afdeling på OUH. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær
En 27-årig mand, tiltalt for overfald, vold, trusler og hærværk, mens han var indlagt på psykiatrisk afdeling på OUH og bosteder, venter på nævningenes afgørelse.
Annonce

Odense: En 27-årig mand, tiltalt for overfald på personale og politi, vold, trusler om vold og omfattende hærværk, venter nu på, at nævninge afgør, om han er skyldig eller ej.

Sagen har kørt flere dage ved Retten i Odense, og bliver han kendt skyldig, skal der udmåles en straf, som formentligt vil være anbringelse på ubestemt tid eller behandling.

Manden er blandt andet tiltalt for på psykiatrisk afdeling på Odense Universitetshospital i Odense at have udøvet vold mod flere social- og sundhedsassistenter. Han tog fat i en sosu-assistent og kastede ham over sin skulder og ind i en væg bag dem, ligesom han trykkede en finger ind i øjet på ham.

Det skete tilbage i 2016, og næsten alle sagerne mod ham stammer fra 2016 og 2017. Under den første retsdag i sagen kom det frem, at mange af forholdene fra dengang faktisk var blevet afsluttet af Fyns Politi på det, man kalder "på skrivebordet", fordi man betragtede dem som forældede.

Dén beslutning blev så ændret af Statsadvokaten, som mente, sagerne skulle føres i retten.

Annonce

Skizofreni og sindssyg

Flere af episoderne, herunder den med kast af sosu-assistenten, nåede dog frem til byretten i 2016, men blev aldrig afgjort, fordi man skulle undersøge den 27-åriges personlige forhold og psykiske tilstand.

Siden har det været slået fast af den højeste lægelige instans, Retslægerådet, at han er sindssyg og lider af skizofreni, og lettere mentalt retarderet. Retslægerådet var dog ikke enig i en mulig straf, for to stemte for anbringelse og én for behandling.

En psykiater har talt for behandling, mens Samrådet for Udviklingshæmmede har talt for anbringelse.

Fordi der fra anklagemyndighedens side er tale om en straf med anbringelse i institution for personer med vidtgående psykiske handicap og på ubestemt tid, kører sagen med nævninge. Når der er tale om anbringelse på ubestemt tid er der reelt tale om mange år.

Ifølge den 27-åriges forsvarer, advokat Andreas Peter Bruun, handler det netop om et valg mellem behandling eller anbringelse.

Annonce

Ro på i tre år

Ifølge anklageskriftet er størstedelen af sagerne fra 2016 og 2017, og så har der været ro på frem til 2020, hvor han er tiltalt for butikstyveri af småting fra Fakta på Nyborgvej.

Han nægter det alt sammen bortset fra at have gået i nødsporet på Fynske Motorvej, og en delvis erkendelse af at have truet en pædagogisk assistent på et bosted i Odense.

Til gengæld nægter han at have overfaldet sygeplejersker på et bosted i Tornbjerg i Odense, kaldt dem for ludere og truet med at "ville flække deres kranier" og "nakke dem". Det var på samme bosted, at han nogle måneder senere gik amok og lavede omfattende hærværk.

Onsdag i næste uge falder både skyldkendelse og mulig straf ved Retten i Odense.


Ifølge den 27-åriges forsvarer, advokat Andreas Peter Bruun, handler det netop om et valg mellem behandling eller anbringelse.

Fra artiklen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live: Højere bøder på vej - Regeringen vil piratfester til livs

Sport

Se alle billederne: Fynske håndboldherrer ender 13 års titeltørke med pokalguld

Annonce