Annonce
Fyn

Partier revser forslag om håndtryk: - Hvis man ikke vil, er det disrespekt

Alex Haurand, SF, mener ikke, at det skal være muligt for nye statsborgere i Kerteminde selv at vælge, om de vil give hånd til borgmesteren eller en kvindelig politiker. PR-foto
Enhedslistens Jutta Nielsen vil gøre det muligt at undgå at give hånd til borgmesteren, når man bliver statsborger i Kerteminde. Men det er et ringe forslag, mener både Alex Haurand (SF) og Lars Ole Valsøe (K).

Kerteminde: Ifølge Enhedslisten i Kerteminde skal nye danskere i kommunen selv kunne beslutte, om de vil trykke en mand eller en kvinde i hånden, når de tildeles statsborgerskab.

Derfor vil partiet med Jutta Nielsen i spidsen på det kommende byrådsmøde torsdag stille forslag om, at andre kommunale repræsentanter end borgmester Kasper Olesen (S) skal være klar til at give hånd under de såkaldte grundlovsceremonier, hvor borgernes status som danskere markeres.

På den måde får borgerne mulighed for at vælge borgmesterens hilsen fra.

Men det er et "dårligt forslag", hvis man spørger Alex Haurand fra SF.

Selvom han i det hele taget ikke er just begejstret for den nye håndtrykslov, som blev vedtaget i Folketinget i 2018, mener han, at Kerteminde Kommune bør følge de anbefalinger, der følger med - altså, at det er borgmesteren, man giver hånd til.

- Hvis man ikke vil give et håndtryk, er det ikke bare disrespekt over for den person, man står overfor, men også overfor vores demokratiske beslutninger, siger Alex Haurand og fortsætter:

- Ligestilling er så grundlæggende et princip i vores samfund, at det skal alle respektere.

Lovgivning står over religion

Men friheden til at dyrke den religion, man vil, er vel også et grundlæggende princip i vores samfund?

- Der er man nødt til at insistere på, at lovgivningen står over religionen, siger Alex Haurand, der derfor ikke vil støtte Enhedslisten, når emnet bliver taget op på byrådsmødet.

Et andet byrådsmedlem, der heller ikke har armene i vejret overfor Enhedslistens forslag, er Lars Ole Valsøe fra Det Konservative Folkeparti.

- Jeg mener, at det er embedet, man trykker i hånden, og jeg mener, det skal være borgmesteren eller 1. viceborgmesteren, og så det er det ligegyldigt for mig, om borgmesteren er en dame eller en mand.

Men det er jo ikke sikkert, det er ligegyldigt for deltagerne?

- Nej, men de har haft et brændende ønske om at være dansk statsborger, og den måde, man er på i Danmark, er, at man viser respekt over for hinanden ved at trykke hinanden i hånden. Det er det samfund, man gerne vil være en del af, så jeg tænker, at det betyder noget, siger Lars Ole Valsøe.

Kerteminde Kommune skal afholde kommunens første grundlovsceremoni den 1. april.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce