Annonce
Danmark

Avisen Danmark på roadtrip i USA: På kanten af kaninhullet

Avisen Danmarks Emil Jørgensen var til demonstration i Dallas og mødte Jack (billedet) og hans kone Laura. Han tog med dem hjem og endte på sofaen hos de to amerikanere, der tror, at Hillary Clinton er en satanistisk pædofil, og at Donald Trump er den eneste, der kan redde verden. Foto: Emil Jørgensen


Annonce

Millioner af amerikanere tror på eksistensen af en dyb stat af magtfulde mennesker, der voldtager børn, tilbeder djævlen og kontrollerer verden. Lørdag nat - i en forstad til Dallas, Texas – trængte Avisen Danmarks udsendte Emil Jørgensen ind i et par af konspirationsteoretikernes verden.

De tomme ølflasker og den kolbelignende flaskebong talte deres tydelige sprog om den aften, jeg havde rodet mig ud i.

Journalist Emil Jørgensen dækker det amerikanske præsidentvalg for Avisen Danmark. Læs hans ugentlige klumme og artikler her i avisen og hør ham i Podcasten Danmark, når Emil ringer hjem og holder pressemøde med chefredaktør Peter Rasmussen.

Mønstre i farver og bevægelser kørte på stuens overdimensionerede TV, mens tranceagtig elektronisk musik strømmede ud i rummet.

Spørg Emil

Emil Jørgensens historier fra USA udvikles blandt andet på baggrund af spørgsmål fra læserne. Hvis du har input, spørgsmål eller idéer til Emil, så skriv til ham på https://spoergredaktionen.fyens.dk/usa/

Placeret i en lænestol på min venstre side sad Jack - en 30-årig amerikaner med fuldskæg og langt, brunt hår – og forklarede mig, at Hillary Clinton var pædofil og ond.

På min højre side, siddende ved siden af mig i sofaen, nikkede Jacks kone Laura bekræftende til beretningen.

- Vi er ikke typerne, der bare siger de her ting. Vi mener det. Vi har researchet det hele. Og vi vil redde børnene, sagde Jack.

Jeres udsendte, kære læsere, var i et træhus med store kors på væggene, i Denton 40 minutter udenfor Dallas - på kanten af kaninhullet.


Vi er ikke typerne, der bare siger de her ting. Vi mener det. Vi har researchet det hele. Og vi vil redde børnene.

Jack, beboer i Denton, Texas


Og mine to værter var - som Alice i Eventyrland, der hopper gennem hullet og kommer til en ny verden – allerede på den anden side.

Jack og Laura tror, at politikere, Hollywood, mainstream-medierne og klodens rigeste familier opretholder en skadelig verdensorden, mens de driver en satanistisk pædofiliring, hvor de misbruger børn i kultiske ritualer.

Ægteparrets research beror blandt andet på en hel del YouTube-videoer. En liste med 37 forskellige videoer, der varer 17 timer i alt og kaster spot på alt fra Angelina Jolies optagelse i Illuminati, henover Bill Gates hemmelige vaccineeksperimenter, til den eneste person, der angiveligt kan frelse verden: Donald Trump.

Og Jack og Laura er langtfra alene om konspirationsteorierne.

Idéerne udspringer fra den anonyme internetbruger QAnon, som mere end tre millioner mennesker følger på forskellige grupper på Facebook ifølge NBC News.

- Det er vildt, dude. Jeg har stadig ingen idé om, hvad din mening er, sagde Jack til mig.

Jeg smilede tavst og følte mig som en beruset kamæleon, usikker på om det var godt eller skidt.

Konspirationsteorier har altid fascineret mig. Jeg tog til 9/11-arrangementer i Vollsmose, da jeg var journalistpraktikant på Fyens Stiftstidende. Og jeg skrev specialeafhandling om Hizbollahs brug af konspirationsretorik.

QAnon

QAnon er en forkortelse for "Q Anonymous". Det er en ukendt bruger på internettet, som i 2017 begyndte at skrive lettere kryptiske beskeder på det sociale medie 4chain. Q'et refererer til den højeste sikkerhedsgodkendelse i den amerikanske administration.

QAnons kernebudskab er, at der eksisterer en ond, satanistisk og pædofil verdensorden, som kun Donald Trump kan stoppe.

QAnons brødkrummer af informationer tolkes og videreformidles af et stigende antal følgere, der deler konspirationsteorierne i det uendelige på Facebook, Twitter, Youtube og andre sociale medier. Udviklingen har især taget fart, mens verden har været i corona-lockdown.

19. august 2020 afviste Trump at sige noget negativt om bevægelsen: "Jeg har hørt, at de elsker vores land," sagde præsidenten.

Men lørdagens strabadser var meget at processere. Jeg havde mødt Jack og Laura til en #SaveTheChildren-demonstration i Dallas.

De to ejendomsinvestorer sagde ja til at drikke en øl, kiggede lidt skævt på mig, da jeg bestilte en burger opkaldt efter Rick and Morty (skaberen af tegneserien åbenbart er med i den påståede pædofiliring), men endte alligevel med at tilbyde mig en fest og en soveplads.

Tro mod min gamle redaktørs mantra – ”vi taler ikke om folk, vi taler med folk” – sov jeg på en sofa i Denton lørdag nat; hos to konspirationsteoretikere, der behandlede mig godt - og sagde ting, jeg ikke forstod. Jeg røg ikke gennem kaninhullet.

I weekenden kan du læse mere om QAnon, #SaveTheChildren-demonstrationer og konspirationsteoriers indflydelse på præsidentvalget i november.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce