Annonce
Erhverv

På besøg på Tåsinge: Boligminister fik lynlektion i bæredygtigt byggeri

Boligminister Kaare Dybvad (S) (tv.) besøgte mandag Taasinge Elementer for at høre mere om byggeri i træ. Her i samtale med fabrikkens direktør, Martin Tholstrup. Foto: Katrine Becher Damkjær
Boligminister Kaare Dybvad (S) var tirsdag på Tåsinge, hvor han besøgte Taasinge Elementer for at få et indblik i, hvordan bæredygtigt byggeri bliver praktiseret i virkeligheden. Det fik han - og han opdagede også noget, som han aldrig havde tænkt på før.
Annonce

Tåsinge: Det er nok en overdrivelse at kalde det en egentlig åbenbaring.

Men da boligminister Kaare Dybvad sætter sig ind i den antracit-grå minister-Audi Quattro og triller tilbage mod hovedstaden ved 16-tiden, har han alligevel en indsigt med sig, som han ikke havde klokken 14.18.

Her går døren til Taasinge Elementers administrationsbygning op, og i spidsen for et større følge af kommunikationsrådgivere, sekretærer og andet godtfolk er boligministeren og Taasinge Elementers direktør, Martin Tholstrup.

Ministeren er her, fordi elementfabrikken bygger i et materiale, som lagrer CO2 i stedet for at udlede det, nemlig træ. Hvilket gør det til en vigtig aktør i regeringens plan om reducere landets samlede udledning af CO2 med 70 procent inden 2030.

Somme tider er beton bare bedst, erkendte Taasinge Elementer-direktør Martin Tholstrup (tv.), da boligminister Kaare Dybvad var på besøg. Og ja, kantinegulvet er af netop beton. Foto: Katrine Becher Damkjær
Annonce

Væk fra regnen

Og i den første produktionshal fortæller Martin Tholstrup, at fabrikken laver alle mulige typer elementer, og at der er noget snedigt ved produktionen.

- Vi laver det hele indenfor i stedet for at stå ude i regnvejret, siger han, akkompagneret af støj fra skure- og boremaskiner, udsugning, og hvad der ellers larmer på sådan en arbejdsplads.

Han får også nævnt, at intet går til spilde, da der bruges affaldstræ til at varme hallerne op, og Kaare Dybvad nikker og stiller et spørgsmål, som vist kun Martin Tholstrup kan høre.

- Det er primært nybyggeri, men vi har også mange renoveringer, svarer direktøren.

Nogle tagpapbeklædte tagkassetter bliver passeret og får et "dem laver vi også mange af" med på vejen, inden ministeren og direktøren standser op ved en ganske voluminøs konstruktion.

- Det er en facadeløsning, hvor vi præmonterer døre og vinduer, og hvor der er brandhæmmende gips på indersiden. Den skal bruges i et byggeri af beton, siger Martin Tholstrup, og da de to er færdige med at kigge på værket, går turen videre ind i nok en hal - nemlig den, hvor alle plader bliver skåret til.

Her lader Martin Tholstrup forstå, at der på elementfabrikken er voldsomt fokus på at optimere, optimere og optimere, og på vej hen over parkeringspladsen fortæller han, at det ikke er den rene svir at bygge i træ.

- Når vi ansætter ingeniører og bygningskonstruktører, kan de ikke noget. De har simpelthen ikke lært at bygge i træ, og det er en af udfordringerne, siger han.

Et kig på fabrikkens kantine bliver det også til, og her er det betimeligt lige at tale om gulvet. Som i modsætning til resten af bygningen er lavet af beton.

- Når man bygger i træ, skal man tænke sig om. Der er et enormt slid, og så er beton et godt materiale, siger han, og Kaare Dybvad lader forstå, at det forstår han, hvorefter han spørger til prisen på kantinebyggeriet og får at vide, at det har kostet omkring 9000 kroner pr. kvadratmeter.

- Så det er en forholdsvis billig måde at bygge på, samtidig med at man har styr på miljøbelastningen, siger Martin Tholstrup, og Kaare Dybvad nikker.

Annonce

Arbejdspladser væk fra byen

Næste akt er et møde mellem minister Dybvad, direktør Tholstrup samt Elly Kjems Hove og Annette Christensen, der er branchedirektører i henholdvis Dansk Industri Byg og Træ- og Møbelindustrien.

Den del har pressen ikke adgang til, men da det er slut, kan Kaare Dybvad gøre status.

Han fortæller, at han har være vidne til en både bæredygtig og effektiv byggeproduktion, hvad han også havde forventet, og at han har fået en form for sidegevinst.

- Jeg er fra Vestsjælland og har altid talt meget for at sikre nogle arbejdspladser væk fra de større byer. Derfor synes jeg, det er fantastisk, at man her har 80 mand gående, som producerer noget i tørvejr, som så kan køres til en byggeplads i Jylland, København eller Odense, hvor det kan sættes op på meget kort tid. Det havde jeg ikke tænkt på, før jeg kom her, siger boligministeren.

Annonce

Vækst i vente

Da Kaare Dybvad har forladt fabrikken, bemærker Martin Tholstrup, at Taasinge Elementer er begunstiget af en vis portion held.

Da fabrikken blev etableret for 48 år siden, var der ingen, der tænkte på hverken CO2 eller bæredygtighed eller på, at træ i byggeriet pludselig ville stå foran gennembrud.

- Men nu blæser det den vej, og det kan ikke undgå at dryppe på den branche, som vi er i. Så vi vil gøre alt for at få en del af kagen - og hvis vi ikke får vækst, er det nok vores egen skyld, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Svendborg For abonnenter

Lektor kritiserer skovrejsningsprojekt: Er det godt eller skidt for grundvandet og biodiversiteten, og er formålet flis?

Annonce