Annonce
Faaborg-Midtfyn

På Als er broen ikke noget, man diskuterer: De vil bare til Fyn så hurtigt som muligt

En bro vil give et kæmpe løft til Als og Sønderjylland, mener borgmester Erik Lauritzen. Arkivfoto: Claus Thorsted
En fast forbindelse mellem Fyn og Als vil kunne flytte en del af den udvikling, der i dag sker i Trekantsområdet, sydpå. Vi vil få et Danmark i bedre balance, lyder det fra Sønderborgs borgmester, Erik Lauritzen (S).

Sønderborg: Perspektivet for en fast forbindelse mellem Fyn og Als ændrer sig markant, når man står i Sønderborg. Hvor der på Fyn-siden er mange skeptikere, der har svært ved at forstå, hvad sådan en bro skal gøre godt for, så bliver det langt mere tydeligt på Als. Her er der meget langt mellem skeptikere, fortæller borgmester i Sønderborg Kommune Erik Lauritzen (S).

Han erkender, at Als nok har mere brug for en bro til Fyn end det omvendte.

- En mulig broforbindelse er noget, man snakker meget om på Als, men det er i høj grad med afsæt i de udfordringer, vi har med at ligge i et hjørne - eller en afkrog - som vi jo gør. Vi ser en fast forbindelse som en kæmpe mulighed for at forløse de potentialer, der er på Als på en helt anden måde, end det sker i dag, siger Erik Lauritzen.

Annonce

Visionen er, at en bro vil kunne tiltrække noget af den udvikling, der i dag næsten per automatik sker i Trekantsområdet.

Fakta om Als

Sønderborg Kommunes aktuelle indbyggertal er 73.831.

Kommunens indbyggertal er siden 2014 dalet med cirka 1500 borgere.

De to største virksomheder på Als er Danfoss og Linak.

På verdensplan har Danfoss 23.594 ansatte. Virksomhedens mest kendte produkt er termostater til varmeregulering, men Danfoss har også en bred produktportefølje inden for sol- og vindenergi samt fjernvarme og fjernkøling.

Linak, der har 1880 ansatte, producerer de elektriske lineære aktuatorer, der for eksempel styrer bevægelsen i hævesænkeborde, hospitalssenge og i mange andre emner.

- En bro til Fyn vil helt sikkert kunne flytte noget af udviklingen i Trekantsområdet sydpå og give en bedre balance i Danmark, siger Erik Lauritzen.

På Als slås de med vigende befolkningstal og manglende udviklingsmuligheder for de erhvervsvirksomheder, der ligger på øen, fortæller han.

- Det er for svært at bo her både som virksomhed og som borger. Adgangen til Fyn vil give adgang til noget arbejdskraft for vores store virksomheder og flere jobmuligheder til nogle af de mennesker, der har en ægtefælle, der arbejder her på øen. De får adgang til arbejdspladser af en helt anden type på Fyn, siger han.

Der er langt til Odense

En bro vil også gøre det lettere for unge alsinger at studere i Odense - og alsingerne vil få nemmere og hurtigere adgang til OUH's mange specialister, pointerer han.

Grafik: Mikkel Petersen

- Vi er jo sammen i Region Syddanmark, og noget af det vigtigtigste er vores sygehusvæsen. De store investeringer og specialer sker helt naturligt i Odense, og der er altså langt fra Als til Odense i dag. Både for dem, der skal behandles, og deres pårørende, men også for dem, der kunne tænkes at arbejde på OUH, siger Erik Lauritzen.

At en Als-Fyn-bro ikke vil aflaste Lillebæltsbroerne særlig meget, betyder ikke så meget i alsingernes perspektiv. For dem er det noget helt andet, det handler om.

- Vi ser det jo langt mere som et erhvervsudviklingsprojekt. Men man bygger jo beregningerne på den trafik, der er lige nu, og jeg er ret sikker på, at det grundlag vil ændre sig, hvis man vælger at tage beslutningen om at bygge den bro. Det vil allerede nu få nogle virksomheder til at orientere sig anderledes, hvis der for eksempel er udsigt til en fast forbindelse om 14 år, siger han.

Er der overhovedet ingen broskeptikere på Als?

- Nej, ikke mange og slet ikke sammenlignet med Fyn, hvor der helt forståeligt er mere debat. På Als-siden er der stort set ingen betænkeligheder. Der kan godt dukke en skepsis op på et senere tidspunkt, når en eventuel vejføring bliver konkret, men det er ikke noget i forhold til de udfordringer, der er på Sydfyn, siger Erik Lauritzen.

Vil hurtigere og hyppigere færger kunne løse problemet?

- Det ville stadig tage op imod en time at komme over, når det skal passes til, så det vil ikke kunne erstatte en fast forbindelse. Men håbet er, at vi med nogle bedre færger kan få flere til at bruge den rute, så behovet for en fast forbindelse bliver tydeligere, siger han.

Erik Lauritzen mener dog også, at fynboerne vil kunne få meget gavn af en broforbindelse.

- Nogle af vores virksomheder vil få rigtig meget ud af at blive knyttet tættere sammen med den robotklynge, der er i Odense, så der vil være kæmpe fordele ved at komme tættere på Odense, og omvendt vil Odense også kunne få noget ud af at komme tættere på det nordtyske område, siger han.

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Blev landskendt for at drikke sit eget tis for åben skærm: Nu kaster 33-årige Camilla sig ud på en vanvittig rejse

Danmark

Søndagens coronatal: 353 nye smittede det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Har sejret sig ihjel: 20 år gammel Svendborg-forening er nedlagt

Langeland For abonnenter

Langeland kan ikke tillade sig at have hellige køer: Friplejehjem gør det fantastisk - det offentlige er ikke nødvendigvis det bedste

Forbrug

Tilbud onsdag aften: Du får ekstra 50 procent rabat på datovarer i supermarkeder

Erhverv For abonnenter

Nyt fra Svendborgs erhvervsliv: Altmuligmanden tjente 10 millioner, og nu er der kun to ejere af begravelsesforretningen

Svendborg

Mere fokus på farlige skoleveje: Politikere afsætter tre millioner til cykelstier

Navne For abonnenter

25 år med campingpladsen som arbejdsplads: - Det har ikke altid været lige nemt

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Debat

Landsby i forfald: Et trist syn møder os på vejen gennem Nr. Broby

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Kultur

Tre mænd med hjerteproblemer løb for livet til HCA Marathon: For 10 måneder siden kunne Allan, Thomas og Brian blot løbe 100 meter

Tyskland

Live: Valgprognoser giver lille forspring til SPD - følg gyservalget i Tyskland

Svendborg

Mange er blevet testet: Coronavirus er på retur i Svendborg

Svendborg For abonnenter

Først blev de smidt ud - nu dukker de op på nye lister: Se her, hvor de afviste kandidater stiller op

Svendborg

Uheld på Svendborgsundbroen: Person lettere tilskadekommen

Annonce