Annonce
Fyn

Overvåger lyd, temperatur og luftfugtighed: Ny sladrehank med simkort skal sikre, at hjertestartere dur

Hjertestartere kan være altafgørende for at redde liv ved hjertestop - hvis de fungerer. Et nyt samarbejde har resulteret i et system, der kan overvåge hjertestarterne og give besked, hvis de ikke fungerer. Foto: Katrine Becher Damkjær
Der er gode chancer for at redde en person med hjertestop, hvis der bruges en hjertestarter. Det er dog ikke altid, hjertestarterne virker - for eksempel fordi de mangler strøm. Det skal et nyt overvågningssystem med indbygget simkort nu gøre noget ved.
Annonce

Clear! Hjertestartere kan være altafgørende, når borgere falder om. Men kun, hvis der er strøm på batterierne, funktionsdygtige elektroder og den rette temperatur i skabet, hvor hjertestarteren hænger.

Det er desværre ikke altid tilfældet, og det skal et nyt samarbejde mellem Hjerteforeningen, Telenor og firmaet Seluxit råde bod på.

- Det er helt afgørende, at man kan stole på, at hjertestarteren virker, når man står over for et menneske med hjertestop. Det kan være et spørgsmål om liv eller død, så selvfølgelig skal udstyret være 100 procent i orden. Men vi ved, at der kan gå forglemmelse i den, når først man har anskaffet sig en hjertestarter, og at det kan være uklart, hvem der har ansvaret for, at hjertestarteren bliver vedligeholdt, siger Anne Kaltoft, administrerende direktør i Hjerteforeningen.

Hjerteforeningen kan nu tilbyde en ny ServicePlus-aftale, som gør det muligt at døgnovervåge hjertestarterne digitalt, så eventuelle fejl kan opdages og udbedres med det samme.

Gå dig til en hjertestarter

Søndag d. 3. maj 2020 afholder Hjerteforeningen for anden gang Landsuddeling.

Hjerteforeningen giver hjertestartere til alle grupper, der tilsammen dækker mindst 15 indsamlingsruter den 3. maj. Man kan deltage i en gruppe med naboer, familie, kolleger, sportsklubben og så videre.

Går man 15 indsamlingsruter tilsammen, får gruppen:

  • En kvalitetshjertestarter
  • Et udendørs klimaskab til hjertestarteren
  • Montering af autoriseret elektriker
  • Et gratis hjerteredderkursus – 30 minutters introduktion til genoplivning
  • Et års ServicePlus-aftale

Læs mere og tilmeld dig på gådigtilenhjertestarter.dk

Annonce

Kan monteres i skabet

Det nye overvågningssystem, som er udviklet af Seluxit, kommunikerer via simkort, der går på Telenors mobilnet.

For at holde øje med, om en hjertestarter er funktionsdygtig, har overvågningsenheden en række sensorer, som kan detektere farver, lyd, temperatur og bevægelse. Enheden har indbygget gps og måler både temperatur og luftfugtighed i hjertestarterskabet. Den kører på batteri, så den er nem at installere i skabene.

Teleselskabet har doneret 1.600 simkort som en del af det nye samarbejde med Hjerteforeningen.

- Vi synes, at den her sag er vigtig. Hjertestop uden for hospitalerne rammer tusindvis i Danmark, og vi er rigtig glade for at kunne hjælpe med at udvikle en intelligent løsning, der sikrer døgnovervågning af hjertestartere. Vi forbinder enheder til internettet i hele Danmark, og når vi slår vores kompetencer sammen som her, kan vi sikre, at hjertestarterne virker, når der er brug for dem, siger Jan Rasmussen, erhvervschef i Telenor med ansvar for IoT, der står for Internet of Things.

Begrebet dækker over den stigende brug af alverdens dimser, der er koblet på internettet for at gøre vores liv lettere - og sikrere. En udvikling, som for alvor ventes at få fart på i takt med udrulningen af 5G-netværket, der betyder langt hurtigere mobile forbindelser.

I første omgang bliver de hjertestartere, der sættes op som resultat af Hjerteforeningens Landsuddeling søndag den 3. maj, omfattet af den nye ServicePlus-aftale. På Landsuddelingen kan alle danskere gå sig til en gratis Zoll-hjertestarter, der monteres i et klimaskab af en professionel elektriker. Også Zoll-hjertestartere fra sidste års Landsuddeling kan blive omfattet af aftalen.

5.400 danskere rammes årligt af hjertestop uden for et hospital. Bliver der brugt en hjertestarter inden tre-fem minutter efter hjertestoppet, overlever mellem 50 og 70 procent af personerne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

GOG: Han bliver bare ved og ved

Ærø

Brand i container på HCC Bådeværft

Annonce