Annonce
Langeland

Over 100 kilo ler og 100 farver: Havudsmykning skal pryde langelandsk skole i årevis

Kunsten må gerne berøres i det nye værk på Ørstedskolen, og det benyttede stort set alle indskolingsbørnene sig af, da "Havet" blev afsløret. Foto: Camilla Qvistgaard Dyssel
3. klasse på Ørstedskolen i Rudkøbing harskabt værket "Havet", som skolen har holdt fernisering for.

RUDKØBING: Der er brugt nærmest utallige timer, mere end 100 kilo ler og litervis af maling på den nye udsmykning på Ørstedskolen. Til gengæld fylder den en hel væg ved indgangen til indskolingen, som indtil nu har været præget af sorte gulve og meget hvide vægge.

- Der er lavet undersøgelser af, hvad børn synes om farver. Kan I gætte, hvilken farve, de allermindst kan lide, spurgte billedkunstlærer Helle Nørgaard, som sammen med hele 3. årgang har skabt værket "Havet", da skolen holdt fernisering på det torsdag morgen.

- Hvid, lød det korrekte svar.

Det er der for alvor rådet bod på med det nye værk. Udfra grundfarverne rød, blå og gul har børnene blandet tæt på 100 farvenuancer.

Værket har krævet et stort forarbejde. Børnene har studeret havdyr og koraller og lavet skitser af begge dele, før de fik lov at male og forme deres bidrag til udstillingen.

- Så der er mange detaljer at fordybe sig i, og man kan opdage nye ting hver dag i lang tid. For jeres værk får lov at blive her længe. Man bruger ikke så mange penge og så meget tid, hvis det ikke skal give glæde og skabe nysgerrighed i lang tid, sagde Helle Nørgaard, før børnene fik lov at se og føle på værket og bagefter spise popcorn og drikke saftevand ved kunstferniseringen.

- Så skal man stritte med lillefingeren. Det er faktisk ret vigtigt, formanede Helle Nørgaard.

Annonce
Under afsløringen blev børnenes kopper med farveblandinger udstillet. Tæt på 100 farver har de blandet med grundfarverne rød, gul og blå. Foto: Camilla Qvistgaard Dyssel
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Navne

Så er det tid til at indstille til Den Sydfynske Initiativpris: Chefredaktør er stolt og ydmyg over avisens rolle

Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Offentlige opråb er nødvendige

Det er al ære værd, når offentligt ansatte tager bladet fra munden, som det er sket flere gange de seneste uger, hvor politiassistenter har ytret bekymringer om politiets manglende tilstedeværelse i mindre samfund som Langeland. Her er det blandt andet kommet frem, at nogle af de politiassistenter, der skal have kriminaliteten under kontrol, oplever, at det ikke er muligt med den måde, Fyns Politi tilrettelægger deres arbejdet på. Det er kommet frem, at de rutinemæssige besøg til områder som Langeland langt fra opleves som tilstrækkelige i forhold til at løse de udfordringer, der er. Og det er kommet frem, at politiassistenter godt forstår, hvis befolkningen mister tilliden til politiet. Det kræver mod at stå frem og offentligt gøre opmærksom på udfordringer, der handler om ens egen arbejdsplads. Det er de færreste ledere, der bifalder det. Og det er noget, som risikerer at lægge et stort pres på den modige. Så meget desto mere er der grund til at være taknemmelig, når det sker. For det er tvingende nødvendigt for et velfungerende samfund, at offentligt ansatte tager bladet fra munden, hvis de oplever, at de ikke kan stå inde for det, der sker på deres arbejdsplads - eller for at nuancere debatten om netop deres arbejde. Tænk, hvis flere gjorde det samme. Hvis flere sagsbehandlere i jobcentre turde stå frem og fortælle om deres arbejdsforhold og konsekvenserne af de få ressourcer, som mange jobcentre kæmper med at få til at række. Eller hvis flere pædagoger turde stå frem og fortælle om, hvordan få hænder i vuggestuer og børnehaver påvirker børnenes dagligdag. Det ville give et vigtigt indblik i, hvordan velfærdssamfundet reelt ser ud nogle steder. Og det ville kunne være med til at skubbe på en positiv udvikling de steder, der trænger til det. Offentligt ansatte har faktisk en udstrakt ytringsfrihed og har som udgangspunkt ret til på egne vegne at deltage i den offentlige debat og fremføre personlige meninger og synspunkter - også om emner, der vedrører deres arbejdsområde. Den offentligt ansattes ytringsfrihed er med andre ord beskyttet, så længe personen ikke udtaler sig på arbejdspladsens vegne. "Hvo intet vover, intet vinder", lyder et gammelt dansk ordsprog. Der er ingen tvivl om, at bare tanken om at stå frem med sit eget syn på ens arbejdsplads eller arbejdsforhold kan give mange hjertebanken og sved på panden. Også selv om man blot beskriver virkeligheden, som man oplever den. Men forhåbentlig kan de modige inspirere til, at der med tiden kommer flere offentlige opråb. Det vil give et nødvendigt indblik i samfundets mange forskellige demokratiske maskinrum, som vi alle er afhængige af og betaler til. Og så vil det kunne være med til at skubbe på en positiv udvikling - alene fordi virkeligheden bliver synlig.

Annonce