Annonce
Fyn

OUH under pres: Læger mærker, at sygeplejerskerne er pressede - På et tidspunkt kommer det til at bide sig selv i halen

På OUH kan lægerne godt mærke, at sygeplejerskerne er under pres, fortæller formanden for Yngre Læger i Region Syddanmark. Arkivfoto: Nils Svalebøg
Modsat sygeplejerskerne er der nok læger på OUH. Men ifølge formanden for Yngre Læger i Region Syddanmark presser det lægerne, når der er mangel og stor travlhed blandt OUH-sygeplejerskerne.

Sygeplejersker, der ikke kunne holde ferie i sommer, fordi de var udtaget til strejke, og derfor skal brænde feriedage af inden årsskiftet. Sygeplejersker, der er mindre tilbøjelige til at tage ekstra vagter og arbejde over i kølvandet på regeringsindgrebet. Stigende corona-smitte i samfundet og derfor flere indlagt til behandling.

Der er masser af ting, der i disse uger presser Odense Universitetshospital, der derfor skærer ned på de operationer og ambulante besøg, som ikke er akutte og livs- eller førlighedstruende.

Og at sygeplejerskerne er pressede og må løbe ekstra stærkt i denne tid, kan deres læge-kolleger også se. Det fortæller Claus Bo Svenningsen, der er læge på Rygcentret i Middelfart og formand for Yngre Læger Region Syddanmark.

Annonce

- Vi som læger har ikke det store problem, men vi kan jo mærke det på vores kolleger. Og fagligt har vi en bekymring for patienterne. For det er mennesker, der burde ses, opereres og hjælpes. Men vi er helt enige i beslutningen om, at de akutte skal prioriteres, siger Claus Bo Svenningsen og fortsætter:

- Vi kan også mærke det som læger på den måde, at man nogle steder må lukke senge og aflyser operationer, fordi man ikke har sygeplejersker nok. Det stresser jo ikke lægerne, fordi man groft sagt kan sige, at nogle steder er der mindre at lave for en kirurg i disse tider, fordi alt det planlagte kirurgi er udskudt.

- Men det fagligt stresser, for det er ikke sjovt at have ventelister. Det giver også stressede patienter, der ikke kan få opereret hoften inden for rimelig tid, siger Claus Bo Svenningsen.

Hurtigere igennem

Han peger på, at det kan give faglige udfordringer for lægerne og afdelingerne.

- Man kan godt forestille sig, at de ramte afdelinger forsøger at presse nogle patienter hurtigere igennem – altså booke dagene lidt hårdere. For overlæger bliver målt på lange ventelister, fordi en lang venteliste – altså over 30 dage – så kan man som patient gå ud i privat regi på behandlingsgaranti-reglerne. Det presser.

- På et tidspunkt kommer det til at bide sig selv i halen. De operationer, vi udskyder, skal jo gennemføres, og det er klart, at den pukkel skal afvikles. Det er dog ikke sådan, at fordi man udskyder 100 operationer, så skal de 100 opereres senere. Sådan er det mærkeligt nok ikke. Der vil være nogle, som ikke skal opereres eller fravælger det. Men det er en pukkel, man skubber foran sig, siger Claus Bo Svenningsen.

Fagligt har vi en bekymring for patienterne, for det er mennesker, der burde ses, opereres og hjælpes

Claus Bo Svenningsen, formand for Yngre Læger Region Syddanmark

- Så på et tidspunkt får lægerne mere travlt end normalt, fordi de skal indhente noget?

- Ja, og nogle af ortopædkirurgerne kan også forvente, at de bliver sat til at se andre patienter, medicinske patienter. For deres tid skal jo bruges til noget. Det så vi også i coronatiden, at ortopædkirurgiske læger modtog medicinske patienter. Der var en opgaveglidning, som hele tiden kræver høj faglighed, fordi de ikke er vant til at se de patienter.

Annonce

Stuegang

I forsøget på at tage noget af presset af sygeplejerskerne har OUH flyttet en række opgaver fra sygeplejerskerne til andre faggrupper på sygehuset. Det gælder eksempelvis opredning af senge, klargøring af isolationsstuer til næste patient, servering af mad og andre plejeopgaver.

Derfor er OUH presset

Det er et sammenfald af flere elementer, der i øjeblikket presser OUH og betyder, at flere planlagte operationer og behandlinger bliver aflyst.

Bjarne Dahler-Eriksen, lægelig direktør på OUH, peger her på de elementer:

  1. I 10 uger hen over sommeren var omkring 400 sygeplejersker på OUH udtaget til strejke. De sygeplejersker skal nu afvikle den ferie, de skulle have holdt i sommers, inden 31. december - ellers bortfalder deres ferie. Derfor holder langt flere sygeplejersker end normalt på denne tid af året ferie.
  2. Sygeplejerskerne er i kølvandet på strejken og regeringsindgrebet mindre villige til at tage ekstra vagter, som de tidligere har gjort, for at få vagtplanerne til at gå op.
  3. I sensommeren blev usædvanligt mange børn ramt af RS-virus og blev indlagt på OUH. Normalt er RS-virus i udbrud om vinteren.
  4. To store bølger med corona-virus på halvandet år har også sat spor blandt personalet, der for mange vedkommende måtte arbejde inden for andre specialer, end de normalt gør, ligesom de også har måttet løbe ekstra hurtigt. Det har givet en mental træthed i personalet.
  5. Antallet af smittede med corona stiger i samfundet, og derfor er der udsigt til, at indlæggelsestallet på Covid-afsnittet også stiger. I dag er der 27 indlagte. Da der var flest indlagt under anden bølge, var der 48 indlagte på OUH.
  6. Den stigende smitte i samfundet giver også en stigende smitte blandt personalet. For at sikre at personalet ikke uden at vide det kommer til at tage smitte med på arbejde, skal alle medarbejdere testes to gange om ugen. Det kan de gøre i arbejdstiden ved podestationer, hvor de enten kan teste sig selv eller få hjælp af en kollega.

Den nye arbejdsgang på hospitalet har indflydelse på lægernes hverdag. Især i forbindelse med stuegang.

- På stuegang er vores vigtigste samarbejdspartner sygeplejersken, som rapporterer om patienterne gennem det seneste døgn. Hvordan har de det? Kan de komme på toilet? Kan de spise? Hvordan er deres almen tilstand? Hvis der mangler bemanding på den front, så er det klart, at det går ud over vores arbejde. Fordi vi som læger har ikke de samme observationer. Det er sygeplejersker, der går omkring patienterne hele tiden, giver dem mad og bad. Det giver en masse observationer, der er rigtig grundlæggende.

- Hvis ikke sygeplejerskerne har de informationer, må man sørge for at have et system, hvor man sørger for, at de oplysninger kommer videre, slår Claus Bo Svenningsen fast.

Han fortæller, at man i andre regioner for eksempel lader læger overtage nogle af anæstesisygeplejerskernes opgaver med at bedøve patienter til operationer eller lader læger agere jordemødre.

- Fagligt er det ikke et problem, men i Region Nord har man desværre oplevet, at det er gået ud over arbejdsmiljøet, fordi sygeplejerskerne synes, det er del af den faglige kamp. Så der har været lidt arbejdsmiljøproblemer i kaffestuerne, siger Claus Bo Svenningsen.

Han slår fast, at der ikke er lægemangel på OUH - den udfordring har man i højere grad i psykiatrien og blandt praktiserende læger i yderområderne.

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Skuffet foreningsmand: Står der padelbaner i hal 2 til september, er jeg ikke med længere

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Langeland

Efter kraftig opfordring fra politiet: Ny parkeringsplan kan sende p-vagter tilbage på gaden

Ærø For abonnenter

Strandbyggeri i modstand: - Enhver entreprenør burde vide, at det ikke må indeholde plastik

Svendborg

Hævdede at være fra Islamisk Stat: 18-årig mand fra Svendborg dømt for bombetrusler og trusler mod mindreårige piger - slipper for udvisning

Svendborg

To mænd dømt og udvist af landet for tyveri af spiritus: SuperBrugsen i Skårup oplever flere, der snupper de dyre flasker

Se med her: Statsministeren svarer på læsernes spørgsmål op til folkeafstemningen

Ærø

Mek Peks far og søn projekt er efter ti år endelig lykkes

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Intet er sket med faldefærdig bygning, selvom deadline blev overskredet for en måned siden: - Skal vi komme til skade eller miste livet, før nogen gør noget?

Danmark

Her er de nye restriktioner: Skolebørn sendes hjem, julefrokoster bør droppes, og nattelivet lukkes ned

Fyn

Se alle de festlige billeder: Nu kører letbanen i Odense

Svendborg

Mads og Signe vågnede til lyden af knust glas midt om natten: - Pludselig stod der en fremmed mand i naboens have

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Sport For abonnenter

Svendborg-Oure FA er i 3. division - nu falder afgørelserne i Danmarksserien

Sport For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Multiarena i Svendborg kan sikre, at vi ikke længere skal være underdogs

Svendborg For abonnenter

Reaktioner på ny multiarena i Svendborg: Stor begejstring, men politiker er skeptisk

Annonce