Annonce
Fyn

OUH tæller op: Har endnu ikke overblik over konsekvenserne af sygeplejerskernes kollektive opsigelsesdag

Talrige sygeplejersker på OUH har gentagne gange kastet sig ud i korte arbejdsnedlæggelser på det seneste. Det tyder dog ikke på, at der er sket masseopsigelser i forbindelse med landsdækkende aktion. Arkivfoto: Nina Vibe Petersen
På Odense Universitetshospital er man ved at indsamle tal fra 50 afdelinger, før man ved, om flere sygeplejersker end normalt har sagt op som følge af en "kollektiv opsigelsesdag". Region Syddanmark melder om "meget få" opsigelser rundt om på regionens sygehuse.

Fyn: Tirsdag var store opsigelsesdag for sygeplejersker, som ikke længere vil finde sig i deres arbejdsvilkår og deres løn. Cirka 1000 havde meldt sig ind i facebookgruppen #Kollektivopsigelse - Vi siger fra!, inklusive flere af Odense Universitetshospitals medarbejdere.

Om der så reelt blev afleveret flere opsigelser end normalt på den sidste dag i måneden, står dog foreløbig hen i det uvisse. Ifølge OUH's pressekontakt er hospitalets 50 afdelinger ved at gøre op, om eller hvor mange sygeplejersker der har sagt op, og de tal skal først samles, før OUH kan oplyse, om tirsdagens aktion har haft nogen betydning på Fyn.

OUH har cirka 3600 sygeplejersker ansat, og månedligt skifter cirka 41 af dem job. I oktober fratrådte 46 sygeplejersker deres stilling ved OUH, og 30 stillinger blev besat med en sygeplejerske.

Annonce
Sygeplejersker over hele landet blev opfordret til at aflevere en opsigelse tirsdag 30. november i protest mod deres arbejdsforhold. På Odense Universitetshospital har man først i slutningen af ugen eller begyndelsen af næste uge overblik over, hvor mange der har fulgt opfordringen. Arkivfoto: Michael Bager.

På forhånd havde sygeplejerskernes fællestillidsmand på OUH, Kirsten Nikolajsen, advaret sine kolleger mod at følge opfordringen til kollektivt at sige op. Den metode strider mod overenskomsten, og den kan betyde, at sygeplejersker, der har sagt op i fællesskab, af Arbejdsretten dømmes til at trække deres opsigelser tilbage og idømmes en bod.

Det er ikke kun OUH, der endnu ikke kender konsekvenserne af sygeplejerskernes trussel om kollektive opsigelser. Midt på eftermiddagen kom følgende melding fra Region Syddanmark:

En meget foreløbig melding fra de syddanske sygehuse, Odense Universitetshospital, Sygehus Lillebælt, Sydvestjysk Sygehus og Sygehus Sønderjylland samt Psykiatrien i Syddanmark viser, at der kun er meget få sygeplejersker, der pr. den 30. november 2021 har sagt deres stillinger op med begrundelse i at støtte opfordringen om kollektiv opsigelse.

Har skrevet opsigelse

Initiativtageren til protestdagen og opfordringen til de kollektive opsigelser, Luca Pristed, er sygeplejerske på Rigshospitalet. Men kun en måned endnu, for han sagde op tirsdag og skrev i sin opsigelse, at han "ikke længere kan se mig selv arbejde i det offentlige sundhedsvæsen".

Luca Pristed er initiativtageren bag #KollektivOpsigelse, som efter planen skulle kulminere tirsdag . Hans håb var, at flere end 1000 vil følge trop efter ham og opsige deres jobs som sygeplejersker, jordemødre eller sosu'er. I Region Syddanmark lader antallet af opsigelser dog til at være meget begrænset. Privatfoto.

"Både blå blok og rød blok har sparet i sundhedsvæsenet i så mange år (...), og vi ser nu konsekvenserne af et sundhedsvæsen, som ikke længere er sikkert for de danske patienter, og som sygeplejerske har jeg derfor et etisk ansvar for at sige fra nu."

Det vil være paradoksalt at tvinge offentlige sundhedsmedarbejdere til at blive i noget, der er usundt for dem.

Luca Pristed, initiativtager til sygeplejerskers kollektive opsigelsesdag

Til DR siger Luca Pristed, at han er klar over risikoen for, at han bliver dømt til at trække sin opsigelse tilbage - men:

- Det vil være paradoksalt at tvinge offentlige sundhedsmedarbejdere til at blive i noget, der er usundt for dem, siger han.

Sygeplejerskernes frustrationer og truende masse-opsigelser er en af flere ting, som i øjeblikket sætter Odense Universitetshospital og landets øvrige sygehuse under pres.

OUH - og det gælder på matriklerne i Odense, Svendborg, Nyborg og på Ærø - er så presset, at endnu flere planlagte operationer og ambulante besøg må udskydes. Hvor det midt i november  var omkring fem procent, der blev aflyst, var det 20. november nået op på mere end 10 procent.

OUH's ledige sygeplejerske-job

  • Lige nu er 37 job som sygeplejerske ledige på Odense Universitetshospital. Det viser en gennemgang af OUH's jobportal. Næsten alle er fuldtidsstillinger.
  • I en række af jobopslagene søges flere sygeplejersker, så antallet af stillinger, der ønskes besat, er højere end 37.
  • Der er tale om stillinger på en række afdelinger i både Odense og Svendborg og som vikarer i Region Syddanmarks interne vikarbureau. Nogle af stillingerne er med specialfunktioner, og enkelte er med ledelsesansvar.
Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Landsretten knuste forældres håb om at få dødssyg søn hjem i hans sidste tid: Må kun besøge ham tre gange om ugen

Danmark

Lørdagens coronatal: 36.000 er testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg

Erfaringer fra Svendborg Sygehus skal nu udbredes: - Et demensvenligt sygehus er et patientvenligt sygehus

Ærø For abonnenter

Borgmester i debut, knipsende konservativ og coronasyg politiker: Den nye kommunalbestyrelses første møde forløb i fuld fart

Svendborg

Lørdagens coronatal: Rekordhøje smittetal på Sydfyn

Faaborg-Midtfyn

Christina sad på ambassaden i Beijing og savnede Svanninge: Corona fik familien til flytte hjem til bakkerne

Jens Jensen har stemt på 'Tulle' én gang: - Det var, fordi han havde hjulpet mig med at tage vasketøjet ned

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Anti-vaccine-skilte ulovlige: Nu sendes kommunale vejfolk på sagen

Danmark

Her er de nye restriktioner: Skolebørn sendes hjem, julefrokoster bør droppes, og nattelivet lukkes ned

Fyn For abonnenter

Så skete det - vildt hus med stort prisskilt endelig solgt: - Det passede til vores behov

Svendborg For abonnenter

Giftstoffer ved at blive fjernet: Hundstrup Borgerforening spiller Filippahuset på banen som vuggestue

Den afgående formand: DF's nekrolog bliver gjort til skamme

Langeland

Klumme: Rudkøbing er sluppet nådigt

Søsiden For abonnenter

Mølle-Maries lystjagt har sat sejl gennem tre århundreder

Debat For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Det går op og ned i ... børnetal

Annonce