Annonce
Erhverv

OUH kan ikke løse sygeplejerske-problem - de truer med at sige kollektivt op tirsdag

Sygeplejerskerne på OUH har, siden den landsdækkende sygeplejestrejke blev afsluttet af regeringen, haft punktvise arbejdsnedlæggelser i protest mod deres arbejdsforhold og regeringsindgrebet. Tirsdag er der annonceret kollektive opsigelser - det er uvist, hvor mange sygeplejersker der følger den opfordring. Arkivfoto: Nina Vibe Petersen.
En forbedring af sygeplejerskernes arbejdsvilkår begynder med en højere løn, mener fællestillidsrepræsentant på OUH, som tager afstand fra tirsdagens varslede kollektive opsigelser fra sygeplejerskerne.

Fyn: I tre uger har en trussel mod blandt andet Odense Universitetshospital ligget og ulmet på Facebook. Siden Luca Pristed, operationssygeplejerske på Rigshospitalet, i begyndelsen af november oprettede gruppen #Kollektivopsigelse - Vi siger fra!, har cirka 800 meldt sig ind i gruppen, der har som formål at samle sygeplejersker, sosuer, jordemødre og andet sundhedspersonale til en kollektiv opsigelse tirsdag 30. november.

Flere af medlemmerne arbejder på Odense Universitetshospital, men hospitalets sygeplejefaglige direktør, Mathilde Schmidt-Petersen, har ingen fornemmelse af, om OUH skal i gang med at slå flere sygeplejerske-stillinger op, når tirsdagen er omme.

- Det har jeg svært ved at sige noget om, fordi jeg ved simpelthen ikke, hvad der måtte komme af opsigelser. Men vi er kede af alle de fratrædelser, der er her, fordi vi jo ønsker at beholde vores sygeplejersker, siger hun.

Annonce

OUH oplyser til Fyens Stiftstidende, at 177 sygeplejersker er fratrådt deres stilling i perioden 22. maj til 22. september. I samme periode er 186 sygeplejersker tiltrådt en stilling ved OUH. I oktober har 46 sygeplejersker forladt deres job, mens 30 er tiltrådt en stilling som sygeplejerske.

Ifølge OUH's jobportal er der lige nu 37 jobopslag som sygeplejerske på afdelinger i både Odense og Svendborg - nogle af dem dækker dog over flere stillinger.

Ville ønske alle sagde op

I løbet af november har OUH's ledelse set sig nødsaget til at udskyde planlagte operationer og behandlinger, blandt andet på grund af et stigende pres fra covid-19-syge, afvikling af ferie blandt sygeplejersker og på nogle afdelinger mindre villighed blandt sygeplejerskerne til at tage ekstra vagter for at få vagtplaner til at gå op.

Der er også blevet lukket et antal senge både i Svendborg og Odense på grund af personalemangel.

Britt Rønne Sanggaard Jensen er en af de knap 800 sygeplejersker, som er medlem af facebookgruppen #Kollektivopsigelse - Vi siger fra!. Hun arbejder på Fælles Akutmodtagelse på OUH i Odense, og det gør hun også efter i dag.

- Jeg ville ønske, at jeg og min samlede enhed på min arbejdsplads havde nosser til, at vi alle sammen sagde op, så politikerne kunne forstå, at det er alvor. Men i og med der ikke er nogen af mine kolleger på FAM, hvor jeg er, der siger op, så tænker jeg ikke, det batter noget, at jeg gør det lige i morgen.

- Men jeg kommer til at sige op inden for den nærmeste fremtid, hvis ikke forholdene snart bliver bedre, siger Britt Rønne Sanggaard Jensen.

Annonce

Opgaver gives til andre

Mathilde Schmidt-Petersen, har I gjort nok, når en af jeres sygeplejersker siger sådan?

- Jeg er jo glad for at høre, at hun (Britt Rønne Sanggaard Jensen, red. ) siger, at hun ikke siger op. For vi har brug for dem, vi har, og vi ønsker at beholde dem alle, for de gør sådan en stor indsats for vores patienter hver dag.

- Vi har kigget på, hvordan sygeplejerskerne bruger deres tid, og hvor er der nogle opgaver, vi kan flytte over på andre? Men stadig er det bare sådan, at noget af det, der danner grundlag for deres frustrationer og utilfredshed, det er grundlønnen, som vi ikke kan gøre noget ved.

Efter sygeplejerskernes strejke dannede OUH en taskforce, som skulle anvise løsninger på de akutte bemandingsproblemer, og fra november er opgaver som sengeredning og rengøring af isolationsstuer flyttet fra sygeplejerskerne til serviceassistenter.

Det er såre simpelt. Vi ved, der går en masse sygeplejersker, som ikke arbejder som sygeplejersker mere, og dem, tror jeg på, vi kan trække tilbage med noget mere i løn.

Kirsten Nikolajsen, fællestillidsrepræsentant for sygeplejersker og radiografer på OUH

Sygeplejerskerne er også blevet frigjort fra visse it-opgaver, og på nogle afdelinger er opgaven med at anrette og servere mad til patienterne også blevet flyttet fra sygeplejerskerne.

Arbejdet med at finde opgaver, som sygeplejerskerne ikke behøver at bruge deres tid på, fortsætter indtil nytår, forklarer Mathilde Schmidt-Petersen.


Er jeres sygeplejersker så glade nu?

- Det tror jeg, de vil svare nej til, hvis du spørger dem. Hele den udfordring, der ligger i forhold til grundlønnen og i forhold til rekruttering, den kan vi som sygehus bare ikke selv løse. Men vi kan arbejde på, at der frigives tid til deres sygeplejefaglige opgaver, og det er vi i fuld gang med at se på.

Annonce

Højere løn og flere sygeplejersker

Sygeplejerske Kirsten Nikolajsen er ikke tilfreds endnu, men hun siger med sikkerhed ikke op tirsdag. Som fællestillidsrepræsentant for sygeplejersker og radiografer på OUH tager hun skarpt afstand fra opfordringen til kollektive opsigelser. Som hun skal gøre, for kollektive opsigelser vil stride mod overenskomsten.

- Jeg forstår udmærket frustrationen, fordi den har jeg også selv - over lønnen og over at vi i så mange år har fået for lidt i løn, fordi vi er et kvindefag. Men jeg tænker ikke, at vejen til at løse det går ad de her ulovlige kampskridt, siger hun.

- Jeg kan ikke se, hvad det skulle ændre - jo, så ville vi mangle flere sygeplejersker. Vi bliver nødt til på anden vis at få både politikere og arbejdsgivere gjort opmærksom på, at der er problemer i sundhedsvæsenet. Vi mangler sygeplejersker, og det gør vi, fordi vi får for lav en løn.

Flytningen af opgaver for at lette arbejdspresset for sygeplejerskerne har til dels hjulpet, siger Kirsten Nikolajsen.

- De har fjernet nogle opgaver fra os, som det i forvejen ikke gav mening, at en sygeplejerske skulle løse. Men det er ikke nok til at afhjælpe det pres, der er lige nu. Det, der skal til for at rekruttere, er mere i løn.

- Det er såre simpelt. Vi ved, der går en masse sygeplejersker, som ikke arbejder som sygeplejersker mere, og dem, tror jeg på, vi kan trække tilbage med noget mere i løn. Og hvis vi får flere sygeplejersker tilbage i jobbet, får vi også nogle andre arbejdsvilkår. Så det hænger selvfølgelig sammen, siger Kirsten Nikolajsen.

OUH's ledige sygeplejerske-job

  • Lige nu er 37 job som sygeplejerske ledige på Odense Universitetshospital. Det viser en gennemgang af OUH's jobportal. Næsten alle er fuldtidsstillinger.
  • I en række af jobopslagene søges flere sygeplejersker, så antallet af stillinger, der ønskes besat, er højere end 37.
  • Der er tale om stillinger på en række afdelinger i både Odense og Svendborg og som vikarer i Region Syddanmarks interne vikarbureau. Nogle af stillingerne er med specialfunktioner, og enkelte er med ledelsesansvar.

Mandag i Radio4 Morgen medvirkede Luca Pristed, der er sygeplejerske og initiativtager til den kollektiv opsigelse blandt sygeplejersker. Han kan ikke afsløre, hvor mange der har tænkt sig at sige op, da en kollektiv opsigelse er imod overenskomsten - men er selv i risiko for at blive anklaget for det. Hør om det i indslaget - og også hvad hans tanker er for de patienter, der vil blive påvirket af opsigelserne.

Annonce

Messemanden trak stikket og blev kastet ud i det blå

Sport For abonnenter

Se finalekampen: Kan Bakken Bears tage tredje sejr over Svendborg Rabbits?

Danmark

Mandagens coronatal: 570 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg

Jeppe Wahlstrøm mistede sig selv - Yepha var væk: Presset og angsten tog over, og glæden ved at lave musik forsvandt

Svendborg For abonnenter

Hjerteafdelingen mangler stadig sygeplejersker: - Min ambition er, at vi kan åbne senge igen. Men jeg kan ikke sige hvornår

Sport

Se videoanalyse og genlæs livebloggen: GOG vinder sin pulje efter hjemmesejr over vestjyder

Ærø For abonnenter

Ukrainske børn starter mandag i de ærøske børnehaver: - Vi taler ikke om krig her

Skandalesag breder sig igen: Fire ud af fem regioner vil nu undersøge, om fejl har kostet patienter benene

Ærø For abonnenter

En numse, et overdimensioneret lem og et offentligt strandhus sømmes sammen: 40 skulpturer indtager inden længe Søby

Debat For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: God vind til karakterfri friskole – karakterer er lavet for systemets skyld

Danmark

Alene i julen? Sådan passer du på humøret juleaften

Erhverv

Carlos kunne knap kende forskel på røde og grønne æbler, da han kom til Danmark: Men nu har sporskiftet båret frugt

Erhverv For abonnenter

Nyt fra Svendborgs erhvervsliv: Købmanden og campingmanden lavede overskud i millionkassen, og det store rederi havde røde tal på bundlinjen

Holger og konen sagde nej til unionen og gik fra hinanden - nu siger han ja til at forlade sit eget forbehold

Langeland

Kvinde dømt for kørsel med narko i blodet: Snuppet på rastepladsen ved Siødæmningen

Langeland For abonnenter

Vindselskab tjener millioner, Lohals Havn er på sikker kurs, og dyrevennerne har været flittige til at svinge dankortet: Her er dit langelandske erhvervsoverblik

Svendborg

Unge mennesker råbte 'Hvad kigger I på': Så blev der delt knytnæver ud

Annonce