Annonce
Fyn

Efter flere alvorlige forløb: OUH sender kraftig opfordring til gravide

Som gravid skal man ikke være i tvivl om, hvorvidt det er den rigtige beslutning at blive vaccineret mod covid-19: Man skal blive vaccineret så hurtigt som muligt, lyder opfordringen fra Anne Øvrehus, der er ledende overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling Q på Odense Universitetshospital, hvor lægerne har oplevet flere alvorlige covid-19-forløb med gravide, der ikke var blevet vaccineret.
Coronavirus kan stadig give ikke-vaccinerede et slemt sygdomsforløb, fortæller ledende overlæge på Odense Universitetshospital. Hendes største bekymring gælder gravide, som kan blive alvorligt syge og risikerer for tidlige fødsler.

Fyn: Fra på fredag er covid-19 ikke længere en samfundskritisk sygdom. Men der er stadig mennesker, som bliver så syge af virussen, at de må indlægges på et sygehus, og på Odense Universitetshospital forbereder man sig lige nu på, at efterårets indlæggelser kan presse personalet.

For efter corona-pandemien og sygeplejerske-strejken skal hospitalet have afviklet en pukkel af behandlinger, der er blevet udskudt. Oveni kommer uvisheden om, hvor slemt influenza vil ramme danskerne dette efterår og vinter, siger Anne Øvrehus, der er ledende overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling Q på OUH.

- Modsat sidste efterår, hvor der formodedes at være stor smittespredning, selvom der langsomt kom flere og flere restriktioner, er vi jo i en helt anden situation i dag, hvor man har truffet en politisk beslutning om, at der må gerne være smittespredning til et vist niveau, så længe sygehusene ikke bliver overbelastede.

Annonce

- Så det, vi forbereder os på, er, at vi bliver ved med at have covid ud over efteråret i en eller anden udstrækning. Hvor stor den udstrækning bliver vil til dels afhænge af, om vi får flere varianter og mere smittespredning end forventet, siger Anne Øvrehus.

- Det mønster, vi ser nu, også for dem der er indlagt, er, at fra at det koncentrerede sig om nogle bestemte grupper og yngre, synes vi over de sidste par uger, at det har spredt sig mere ud i befolkningen. Det er unge og gamle, alle steder fra, og vaccinerede og ikke-vaccinerede.

Vi har blandt andet set en del alvorlige forløb ved gravide, som er en gruppe, vi virkelig vil opfordre til at blive vaccineret. Fordi de går jo rundt i et samfund med en ret bred smittespredning, og vi har set, at de bliver rigtig syge med for tidlig fødsel.

Anne Øvrehus, ledende overlæge, Infektionsmedicinsk Afdeling Q på OUH

Uvis influenza-sæson

Mandag var syv personer med coronasmitte indlagt på OUH - det var det laveste antal de seneste 14 dage.

Kan I fra dag til dag skalere op og ned, alt efter hvad behovet viser sig at være?

- Det skal vi. Vi er et sygehus, så vi skal tilpasse det, vi kan. Men for nogle uger siden skete der et spring, hvor vi gik fra to til 12 indlagte over en periode på 10 dage, og sådan et spring gør, at vi skal lave nogle organisatoriske ændringer for at have nok personale til at passe patienterne.

Forventer I at blive presset af indlæggelser af influenzasmittede det næste halvår?

- Det er i hvert fald det scenarie, vi begynder at kigge på. Hvad gør vi, hvis vi ud over covid-19 også får 10-15-20 procent ekstra indlagte i de medicinske senge, fordi der også kommer influenza?

På OUH har lægerne oplevet flere alvorlige covid-19-forløb med gravide, der ikke var blevet vaccineret. Arkivfoto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix.

Sidste år blev det ikke til noget, og om det var, fordi der stadig var så mange restriktioner i samfundet, at det bremsede influenzasmitten, selvom det ikke bremsede covid-smitten helt, ved vi ikke. Men nu er der jo ingen restriktioner, så det er nok det, vi kommer til at se i. Så vi vil opfordre alle, der er i risiko, til at blive vaccineret mod influenza.

Annonce

Opfordring til gravide

Har de covid-19-patienter, der indlægges nu, det værre eller bedre end dem, der blev indlagt sidste vinter?

- De, der er vaccineret, bliver generelt ikke særlig hårdt angrebet. Selv hvis de bliver indlagt, er det nogle korte indlæggelser på måske to-tre dage, som er den tid, det tager at se, at folk hurtigt kommer sig. Men for de uvaccinerede er det mindst lige så slemt, hvis ikke værre.

- Vi har blandt andet set en del alvorlige forløb ved gravide, som er en gruppe, vi virkelig vil opfordre til at blive vaccineret. Fordi de går jo rundt i et samfund med en ret bred smittespredning, og vi har set, at de bliver rigtig syge med for tidlig fødsel. Man ser også andre steder i verden, at særligt gravide har en øget risiko for at blive alvorligt syge, og der er også en stor risiko for barnet. Det slår rigtig hårdt, når både mor og barn bliver syge. Det er faktisk dem, jeg lige nu er mest bekymret for.

Så hvis man ikke allerede er blevet stukket, opfordrer du til at få det gjort?

- Som gravid, ja, bestemt. Og så tidligt som muligt i graviditeten. Når man som gravid har gået et helt år og fået at vide, at man ikke må vaccineres, og nu kan det lige pludselig ikke gå stærkt nok, så kan man selvfølgelig godt blive i tvivl om, hvad der er den rigtige beslutning. Men det er der slet ingen tvivl om; det er at blive vaccineret for covid-19.

Sundhedsstyrelsen anbefaler gravide i andet eller tredje trimester at blive vaccineret mod covid-19. Også ammende anbefales en vaccination. Du kan læse mere om anbefalingerne på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.

Annonce
Ærø For abonnenter

80-årige Karl Ove fra Ærø kommer snart på landsdækkende tv: - Det havde jeg aldrig troet, at jeg skulle opleve

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Fredagens coronatal: Næsten 4,5 millioner danskere har fået mindst ét stik med corona-sprøjten

Annonce
Annonce
Annonce
Langeland

Kommunal vejchef sparket ud: Kunne ikke se forskel på dit og mit

Svendborg For abonnenter

13 år siden sidst, at alle har skrevet under på budgettet: Nyt børnehus på Thurø, cykelstier i lokalområderne og penge til et plejehjem

Svendborg

Helt elektrisk dag: SEF-direktør håber, folk får lyst til at få en varmepumpe eller elbil

Langeland

Klumme om klimabelastning: Grisene er langt foran får og køer, når det kommer til at få mest muligt ud af fodret - selv kyllinger får baghjul

Faaborg-Midtfyn

23-årige Victor hyldes for sit arbejde og humør: Nu har han fundet den fine skjorte frem

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Flextaxachauffør fór vild til Bentes bisættelse: Nu siger Fynbus undskyld og sender blomster

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Kultur For abonnenter

"Midt om natten"-noir skildrer ungdomsoprørets anden bølge

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Fyn

En lugt af død bredte sig i kvarteret: - Naboerne spurgte, om jeg havde lig i drivhuset

Svendborg

Se videoen: Sådan finder du vej ved Ørkildskolen

Faaborg-Midtfyn

Formand undskylder beslutning: Nu må omstridt kandidat alligevel komme med i paneldebat

Navne For abonnenter

Marstals store historieformidler: Det bliver aldrig trivielt at fortælle

Faaborg-Midtfyn

Hurtig indsats reddede gammel bygade fra ny storbrand

Annonce