Fyn: På Odense Universitetshospital holder man nøje øje med de stigende smittetal, som ses i hele landet - ikke mindst i Odense.
Ifølge en opgørelse fra Region Syddanmark, ligger der tirsdag 10 patienter på OUH, som er smittet med coronavirus. De seneste uger har tallet ligget på omkring otte indlagte, så selvom der ikke er sket den store ændring, holder hospitalets ansatte og direktion skarpt øje med tallene.
- Vi følger tallene hver dag. Jeg og en anden lægelig direktør bliver informeret af vores infektionsmedicinske afdeling om, hvad der indholdsmæssigt ligger bag tallene, for eksempel hvor mange, der bliver indlagt og udskrevet, og hvor gamle patienterne er. På den måde har vi en fornemmelse af situationen hele tiden, forklarer sygehusdirektør Michael Dall.
I hele regionen har 29 patienter en bekræftet coronadiagnose, og af dem ligger fire på intensiv.
Regionen kan ikke oplyse, hvor mange der ligger på OUH's intensivafdeling af hensyn til tavshedspligten.
Kan rykke rundt
Når antallet af smittede stiger, følger antallet af indlæggelser som regel med efter nogle uger. Derfor forventer OUH's ledelse, at flere vil blive indlagt i den kommende tid.
OUH har 63 sengepladser og 73 pladser på intensiv til coronapatienter i Odense og Svendborg tilsammen. Lige nu er sygehuset på det første trin i dets eskaleringsplan, som har ni trin til håndtering af corona.
- Vi er forberedte på udviklingen. Vores eskaleringsplan er skruet sådan sammen, at vi tager flere senge til covid-patienter i brug, efterhånden som behovet opstår, siger Michael Dall.
Michael Dall, lægelig direktør på OUHVi er blevet klogere på sygdommen, så vi kan klare meget med vores normale system.
OUH er også klar til at dedikere mere personale til håndtering af corona.
- Når helt derop, hvor intensivpladserne til coronapatienter er fyldte, vil vi samtidig drosle ned andre steder på sygehuset. Operationssygeplejersker og narkosesygeplejerske vil kunne hjælpe på vores intensivafsnit. Opvågningsafsnittene ville jo ikke være i brug andet end til det akutte, så de ville også kunne indrettes til intensivpladser.
- Der tror jeg bestemt ikke, vi kommer ud. Det er bare for at sige, at vi kan strække os meget langt, understreger Michael Dall.
Svært at sammenligne
Selvom OUH's specialister er bekymrede for den stigende smitte, så nævner Michael Dall, at man skal holde sig for øje, at man dybest set ikke ved, hvor stort smittetrykket var i foråret.
Blandt andet derfor er det svært at bruge foråret til at forventningsafstemme efteråret. Derudover er behandlingen af coronapatienter blevet bedre siden foråret.
- Vi er blevet klogere på sygdommen, så vi kan klare meget med vores normale opsætning. Det kan selvfølgelig ændre sig pludseligt, hvis der kommer så mange indlagte.
- Jeg håber, at regeringens løbende tiltag kan være med til at bremse smitten, så vi undgår et overophedet sundhedsvæsen, som jo er hele argumentet for tiltagene, siger Michael Dall.