Annonce
Erhverv

Otte virksomheder kritiserer Konkurrencestyrelsen

Imercos administrerende direktør Frederik Brønnum er en af de erhvervsfolk, der kritiserer Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
De danske konkurrencemyndigheder er kommet i fokus efter kritik fra medicinalvirksomheden Orifarm. Her er otte virksomheder, der har kritiseret Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen i de senere år.

Fusion: I erhvervskredse taler man ofte kritisk om de danske konkurrencemyndigheder. Det er ikke så tit, at kritikken bliver udtalt offentligt, men det har disse otte virksomheder gjort.

1 Orifarm

Virksomheden har netop fået godkendt købet af en række medicinalaktiviteter fra Takeda næsten et år efter handlen. Har kritiseret myndighederne for lang sagsbehandlingstid og manglende samarbejde.

2 Stark/Jens Schultz

Jens Schultz fik i februar godkendt salget af fire sydfynske byggemarkeder til Stark mere end et år efter handlen.  Han kritiserer blandt andet lang sagsbehandlingstiden og typen af spørgsmål.

3 Jysk Fynske Medier

Har haft to fusionssager igennem konkurrencestyrelsen - dels dannelsen af Jysk Fynske Medier og dels opkøbet af Midtjyske Medier.

- Jeg kan godt genkende Orifarms beskrivelse af sagsbehandlingen, siger administrerende direktør Jesper Rosener.

4 Inspiration/Imerco

Fik med betydelige ændringer godkendt forretningsmanden Niels Thorborgs salg af Inspiration-kæden til Imerco. Direktør Frederik Brønnum fra Imerco fortæller til Jyllands-Posten, at behandlingstiden på 12 måneder var "tæt på katastrofal for os".

- Jeg havde en følelse af, at det samme spørgsmål blev stillet på 17.000 forskellige måder, og generelt var der en manglende forståelse af, hvordan man anskuer et marked, sagde Frederik Brønnum til Jyllands-Posten.

5 Tryg/Alka

Tryg fik lov at købe konkurrenten Alka, men behandlingen af sagen udløste kritik fra forsikringsselskabets koncernchef, Morten Hübbe. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Forsikringsselskabet Tryg fik godkendt købet af Alka med visse ændringer i 2018. Tryg-koncernchef Morten Hübbe kritiserede i Berlingske, at myndighederne bruger alt for lang tid på at behandle sager, og at effekten af betingelserne var tvivlsomme. Han mente, at det koster danske virksomheder dyrt. For Tryg havde den langsomme behandling ifølge ham kostet næsten en million kroner om dagen.

- Det er ret oplagt, at samfundet vil være bedre tjent med, at man leder efter nye metoder og arbejdsprocesser, der gør, at man kan gennemføre sådan en proces på mindre end næsten et år, sagde han til Berlingske.

6 JP-Politiken/Børsen

JP/Politikens Hus fik i 2017 afslag på at købe dagbladet Børsen. Administrerende direktør Stig Ørskov kritiserede konkurrencestyrelsen for at have et helt forkert billede af markedet og konkurrencen fra de udenlandske digitale giganter.

- Det er stærkt bekymrende, at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen forhindrer danske medievirksomheder i at modgå den hårde udenlandske konkurrence, udtalte han.

7 Cult/Royal Unibrew

Bryggeri-koncernen Royal Unibrew købte i 2018 energidrikken Cult. Direktør Henrik Overgaard, Cult, kaldte efter godkendelsen sagsbehandlingstiden på otte måneder for "helt absurd."

- Frustrationen blev større og større, hvilket smitter af på resultaterne. Var handlen ikke blevet godkendt, ville vi have været helt i knæ, har direktøren sagt til Jyllands-Posten.

8 Arkil/NCC

Den store sønderjyske entreprenørkoncern Arkil droppede 15. april det planlagte opkøb af konkurrenten NCC's aktiviteter inden for vejservice. Tålmodigheden var sluppet op, efter at der var gået ni måneder siden underskriften.

- Vi er blevet noget overrasket over, at et opkøb, som for os fremstår simpelt, ikke har været det for Konkurrencestyrelsen. Vi havde regnet med, at det ville have taget højst et halvt år, siger Arkils direktør Jørgen Søndergaard til Licitationen -Byggeriets Dagblad.

Ifølge Konkurrencestyrelsen skyldes tidsforbruget, at parterne ikke har afleveret nødvendige oplysninger, som er blevet efterlyst i november.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg

Beboere på småøerne får en forlomme i vaccinationskøen

Annonce