Annonce
Langeland

Otte gode ting, vi har lært af corona

Kristine Karlshøj, Bøstrup. Arkivfoto: Martin Ramsgaard.

Verden har ændret sig. Og dermed ændret os mennesker i en positiv retning. Vi behøver ikke at tage tilbage til det gamle cirkus.

Alle blev bange, da corona-bølgen skyllede ind over verden. Mennesker døde. Statistikkerne bugnede med antallet af ofre. Aviserne viste billeder af mundbind, plastikhandsker og håndsprit. Vi ved godt, at corona er en pandemi og dermed en verdensomspændende krise. Nogle af os ved også, at en krise er en forandringproces, og at der opstår et “før og efter”, som vi skal forholde os til.

Hvad har vi så lært af positive ting af coronakrisen?

Både for mennesker og virksomheder repræsenterer coronakrisen en storartet mulighed for visdom og læring. Det er i nemlig i pauserne, at eftertænksomheden indtræffer, perspektiver bundfældes, og klogskaben indtræffer. I pauserne (som denne krise jo unægtelig har været for mange af os) er der mulighed for at omprioritere vores liv.

Her er mig bud på otte gode ting, vi har lært af corona.

At tage den med ro i naturen: Vi valfarter til naturen. Flere uger hjemme på egen matrikel gjorde, at vi desperat tog på skovtur og strandtur allesammen. Herligt at opleve, hvordan vi hver især har fundet ro og inspiration i at vende tilbage til naturen igen.

At internet er en livline (også når vi arbejder hjemmefra): Mange af os har opdaget, hvor vigtigt internet er. Faktisk er det vores livline i udkanten. Onlinemøder er det nye sort. Vi har også lært at holde fester og spille banko og dyrke fitness på en skærm.

At vi har brug for nærvær: Er jeg den eneste, der savner en kæmpe krammer? Vi har lært, at nærhed er essentielt for os mennesker. Menneskeligt nærvær betyder alt for os, og vi skal værne om nærværet i hverdagen.

At mindre trafik giver mindre forurening: Gaderne har været tomme. Himlen har været stille. Ingen biler eller fly. Kun en bus i ny og næ på landevejen. På satellitkort kan man se, at forureningen er lettet, og vores luft er blevet mere ren. Det må da siges at være en positiv effekt af en krise.

At vi handler lokalt: Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har foretaget så mange af mine indkøb lokalt, som jeg har under denne krise. 80 procent af mit madbudget er tilfaldet brugsforeninger på Nordlangeland de seneste tre måneder. Det er da tankevækkende - og positivt.

At kreativitet giver innovative løsninger: Kriser kan bruges til at udvikle noget nyt. Vi bliver simpelthen mere kreative af modstand og modgang - og dermed mere innovative. Vi har tidligere set, hvordan vores fællesskab er gået styrket ud af kriser og modgang. Det var for eksempel på 30'ernes økonomiske krise og verdenskrigens ødelæggelser, vi byggede vores velfærdssamfund.

At vi har fået en pause i livet: Coronakrisen har givet os en pause til at stoppe op og gøre status, både som mennesker og som virksomheder. Krise er en storartet mulighed for at omprioritere vores liv. Både samfundsmæssigt, virksomhedsmæssigt og personligt.

At grøn omstilling virker: Det har vist sig, at vi er villige til at ændre livsstil under en krise. Vi agerer simpelthen anderledes, når det er nødvendigt. Denne omstillingsparathed kan blive en kæmpe gevinst for klimaet på sigt, da vi har lært at købe, forbruge og smide mindre ud under krisen.

Vi ved fra forskningen, at det tager minimum 21 dage at ændre en vane. Det vil sige, at vi under denne krise har haft alle muligheder for at tillægge os nye gode vaner. Flere skovture, bedre internet-møder, nye former for virtuelle krammere, mere lokal handel og ikke mindst mere grøn omstilling.

Vi har lært, at mange møder kan konverteres til onlinemøder. At det ikke er nødvendigt at transportere os to timer til arbejde, når man kan arbejde hjemmefra. Vi har også lært, at vi mangler nærværet i samtalerne.

Vi vil være nogle skarn, hvis vi i løbet af de næste måneder taber alt det på jorden igen. Danmark åbner gradvist nu. Hold nu fast i dine nye, gode vaner. Vi behøver ikke at køre med 120 km i timen igen. Vi behøver ikke. Du bestemmer faktisk selv, om du vil hoppe på den gamle cirkusvogn igen.

Vi vil være nogle skarn, hvis vi i løbet af de næste måneder taber alt det på jorden igen.

KRISTINE KARLSHØJ

Er 42 år og bor i Bøstrup.

Har boet på Langeland ad flere omgange.

Arbejder med forandringsledelse og driver virksomheden Karlshøj & Co.

Er forfatter og kan lide sin køkkenhave og at vandre i hele verden.

Annonce
Ærø For abonnenter

Hverken glamping eller hotel: Søbygaards fremtid er på plads

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Trælastkæden Bygma bekræfter: - Ja, vi er på vej til Svendborg

Langeland For abonnenter

Værtshus-ejer i retten for at holde åbent under nedlukning: - Det er ikke rimeligt med så kort varsel at regne med, at vi har styr på restriktionerne

Svendborg

Bøderegnen fortsætter: Politiet giver bøder til yderligere 10 bilister på Nyborgvej

Navne For abonnenter

Nekrolog: Inga Jønsson var et socialt samlingspunkt

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Det ser uhyggeligt ud: Danmarks bedste motionsrute stinker af døde fisk

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Langeland

Klumme: Tæller du ned til sommerferien? Jeg tæller jeg ned til et frit arbejdsliv for alle

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Først erobrede de Svendborg Havn: Kammerateriet-kammerater åbner strandbar i Haderslev

EM LIV

Malte fra Nørrebro blev hele Danmarks student, da han kastede sin hue på banen og fik Delaneys trøje efter dansk-russisk EM-skæbnekamp

Svendborg

11 bøder på 40 minutter: Bilister blæser på vejarbejde

Ærø For abonnenter

Jens Weiss er gal: - Jeg kan ikke længere stå model til det her

Svendborg

Oversete kræftknuder og stærke sovepiller: Svindellæge fra Svendborg har også været kritiseret for dårligt lægearbejde

Annonce