Annonce
Svendborg

Ornitologisk forening om døde havørne: Politikerne må kigge på lovgivningen

Niels Bomholt og Henrik Kalckar (th) viser en død havørn frem, fundet på Tåsinge. Undersøgelser har vist at ørnen blev forgiftet med Carbofuran. Henrik Kalckar Hansen og DOF håber nu på politisk handling.
I alt er nu fem rovfugle blevet forgiftet med Carbofuran på Tåsinge. Politiet efterforsker sagerne, men i Dansk Ornitologisk Forening Fyn håber man også på politisk opmærksomhed på emnet. Strengere straffe og et faunapoliti står øverst på ornitologernes liste.
Annonce

Svendborg: Mandag eftermiddag offentliggjorde politiet, at undersøgelser foretaget hos Center For Diagnostik på DTU i Lyngby påviste, at alle fire havørne, der inden for den seneste tid er fundet på Tåsinge, var døde af giftstoffet Carbofuran. Det får nu Dansk Ornitologisk Forening Fyn til at kalde på handling fra politisk side.

De døde havørne skal ikke være døde forgæves. Det slår Henrik Kalckar Hansen, formand for Dansk Ornitologisk Forening Fyn, fast da Fyns Amts Avis fanger ham på telefonen.

- Det, jeg gerne ser, sker nu, er, at politikerne får øjnene op for, at det her er et reelt problem som der skal tages ordentligt hånd om. Med det mener jeg, at de skulle begynde at se på og få oprettet en specialenhed under politiet, et såkaldt faunapoliti, siger han.

- Som det er nu, lander sådan en sag her hos en almindelig betjent. Og ikke et ondt ord sagt om nogle betjente, men medmindre de tilfældigvis tidligere har haft en lignende sag, er de ikke særlig godt rustet. Så skal de først undersøge, hvad Carbofuran er for en størrelse eksempelvis. Et rigtigt faunapoliti ville allerede have den specialviden, forklarer Henrik Kalckar Hansen.

Annonce

Kalder på politisk handling


For mange folk ser naturen som en slags nyttehave med mennesket i centrum, hvor det man ikke bryder sig om, det er ukrudt og det skal bare dø hurtigst muligt

Henrik Kalckar Hansen


Ifølge Henrik Kalckar Hansen er det svært at forestille sig, hvem der kunne ønske at forgifte havørnene. Men han mener, at problemet har rod i en ærgerlig tendens blandt nogle få individer, som opfatter naturen som noget, der kan forbruges og bortskaffes efter forgodtbefindende.

- For mange folk ser naturen som en slags nyttehave med mennesket i centrum, hvor det man ikke bryder sig om, det er ukrudt og det skal bare dø hurtigst muligt. Det er en mentalitet, vi bør ændre på, og når vi som samfund vil ændre på holdningen til forskellige spørgsmål, så gør vi det med nogle håndtag, og det er jo politikerne der skal trække i dem.

- Grunden til, at jeg siger det på den her måde, er, at vi jo har erfaring for, at sagerne ikke bliver opklaret. Derfor er vores vinkel, at de døde fugle ikke skal gå i glemmebogen. Nu skal vi bruge det momentum der er omkring det her, til at kigge på lovgivningen. Både en hårdere straf for den slags forbrydelser, samt et faunapoliti ville være en måde for politikerne, at slå en fed streg under, at det her ikke er i orden, siger Henrik Kalckar Hansen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Bagsiden

Hvemhvadhvor: Så kom der billeder af sommerliv ved Nordenhuse

Annonce