Annonce
Fyn

Opsigtsvækkende fynsk studie: Kemi fra hverdagen kan få corona-virus til at ramme hårdere

Overalt i verden er der et stigende pres på hospitalernes intensivafdelinger med svært syge corona-patienter, der skal have hjælp til at trække vejret. Fynske forskere har nu dokumenteret, at flourstoffet PFBA kan forværre forløbet hos personer ramt af corona-virus. Foto: Scanpix/REUTERS/Benoit Tessier
Midt under den eskalerende corona-pandemi har forskere fra Syddansk Universitet i Odense ført et solidt videnskabeligt bevis for, at fluorstoffet PFBA, der blandt andet findes i kosmetik, kan forværre sygdomsforløbet hos patienter ramt af corona-virus.

Corona: Danmark er et af en håndfuld lande, som gennem EU kæmper for at komme af med de såkaldte fluorstoffer, som kan findes i en række ting, som vi omgiver os med i hverdagen. Blandt andet tøj, papir, møbler og kosmetik. Og nu har forskere fra Syddansk Universitet serveret endnu et argument for at sætte en stopper for de omstridte kemiske forbindelser.

For i et omfattende forsøg har forskere fra Syddansk Universitet med professor i miljømedicin Philippe Grandjean i spidsen dokumenteret, at fluorstoffet PFBA kan forværre sygdomsforløbet hos patienter ramt af corona-virus.


Annonce

- PFBA er det eneste af de almindelige fluorstoffer, der ophobes i lungerne. Nu ser vi, at det er forbundet med skadelig påvirkning for corona-patienter

Professor Philippe Grandjean, SDU


I alt fem fluorstoffer med kendt skadelig virkning blev gransket i forsøget, der baserer sig på analyser af blodprøver fra i alt 323 corona-smittede danskere i alderen fra 30 til 70 år.

108 af de corona-smittede var ikke indlagte.

Af de resterende var 215 af personerne indlagt i kortere eller længere perioder. Cirka en fjerdedel af disse var indlagte på intensiv, og 17 af patienterne endte med at dø med corona-virus, beretter Philippe Grandjean.

Blodprøverne stammer fra patienter indlagt på Odense Universitetshospital og på hospitaler i hovedstaden.

Ophobet i lungerne

Fire af de undersøgte flourstoffer i SDU-undersøgelsen viste sig ikke at forværre sygdomsforløbene. Men det gjorde altså stoffet PFBA.

Gennem helt ny forskning har professor Philippe Grandjean været med til at dokumentere, at fluorstoffet PFBA giver corona-patienter et forværret sygdomsforløb. Professoren mener, at fluorstoffer skal forbydes. Arkivfoto: Frederik Steen Nordhagen

- PFBA er det eneste af de almindelige fluorstoffer, der ophobes i lungerne. Nu ser vi, at det er forbundet med skadelig påvirkning for corona-patienter, forklarer Philippe Grandjean.

- Men hvordan kan I vide, at det præcis er stoffet PFBA og ikke andre fællesnævnere for personerne med de alvorligste sygdomsforløb, der gjorde udslaget?

- Vi har korrigeret undersøgelsen for de forhold, som vi ved, kan give et forværret Covid-19-forløb. Eksempelvis alder og dét at have en kronisk lidelse, forklarer Philippe Grandjean til Avisen Danmark.

Annonce

Bør ikke benyttes

Professoren ser undersøgelsens konklusioner som et væsentligt argument for, at at EU beslutter, at fluorstoffer udfases.

-De nye resultater viser, at PFBA bør høre med på listen over fluorstoffer, der ikke bør benyttes. Blandt kendte anvendelser er blandt andet kosmetik, og stoffet anses for at kunne anvendes som erstatning for andre fluorstoffer, der hidtil er anset for særlig giftige. Men PFBA er altså ikke ufarligt, da det ophobes i lungerne og nedsætter vores evne til at bekæmpe virus som for eksempel Covid-19, fastslår den fynske professor og fortsætter:

-Det er endnu en grund til, at forbrugerne skal spørge, om der er brugt fluorstoffer, når de køber møbler, tøj, tæpper og kosmetik.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Fyns Amts Avis mener: Hjertelig tak for hjælpen til Christian Eriksens læger – og til hjerteløberen tirsdag i Svendborg. Og forhåbentlig også til flere af os andre

Annonce