Annonce
Ærø

Oplev den prisbelønnede duo Åstrand/Salo, når de spiller på Søbygaard

Christina Åstrand, violin, og Per Salo, klaver, giver koncert på Søbygaard 24. juli. PR-foto

Søby: På Søbygaard kan man onsdag 24. juli opleve ægteparret Christina Åstrand, violin, og Per Salo, klaver.

Ved aftenens koncert opfører de Kuhlaus sonate i D-dur, Duo Brillant. Derudover spilles Arvo Pärt's Fratres fra 1980 og Richard Strauss's violinsonate i Es-dur. Der bliver også plads til værker af Bach, Claude Debussy og norske Sparre Olsen.

Åstrand/Salo har spillet sammen i mere end 20 år. Begge er ansat i DR Symfoniorkestret, og de har modtaget Danish Music Awards pris, P2-prisen og fået deres Carl Nielsen-cd udnævnt som Årets Kammermusikudgivelse.

Christina Åstrand blev allerede som 13-årig optaget på Det Jyske Musikkonservatorium og i en alder af 22 blev hun udnævnt til koncertmester i DR Symfoniorkestret. Ved nytårskoncerten 2019 modtog hun Peter Varmings Mindelegat. Per Salo har en Masters Degree fra Juilliard School of Music i New York. Han har været ansat i Symfoniorkestret i Danmarks Radio siden 1989.

Der er entre til koncerten, der begynder kl. 19.30.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Gør mere reklame for den lokale ungdomsuddannelse

I øjeblikket sidder tusindvis af unge mennesker og overvejer, hvilken ungdomsuddannelse de skal begynde på efter dette skoleår. Langt de fleste - næsten tre fjerdedele - vælger en gymnasial uddannelse. Der er frist for at søge den 1. marts, og valget er vigtigt. Det er immervæk nogle ret definerende år, hvor man lærer en masse fagligt og om sig selv, og derfor er der mange overvejelser, man skal gøre sig, inden man sender ansøgningen af sted. Der er derfor ikke noget at sige til, hvis de unge mennesker har lidt ondt i maven eller har brug for nogle ekstra lange snakke med deres forældre, inden de træffer det vigtige valg. På Ærø er der grund til at have særligt ondt i maven. Her har der i årevis været en tradition for, at skulle man have en gymnasial uddannelse, så skulle man selvfølgelig over på den anden side af sundet. Og konsekvensen af det er, at så skal man også flytte hjemmefra. Det kan der jo komme nogle meget selvstændige og modne unge mennesker ud af, men det er altså bare tidligt at flytte hjemmefra, hvis man blot er 15 eller 16 år. Men der findes jo gode alternativer til at bo for sig selv, vil mange måske indvende. For eksempel er der mange elever med ærøsk baggrund, der bor på kostskole, blandt andet i Nyborg, ligesom der er en mindre koloni af ærøboer på kollegier i Svendborg. Men uanset hvordan man vælger at indrette sig på den anden side, indebærer det en tilværelse væk fra familien i dagligdagen. Og det er ikke alle, der er parate til det i en så ung alder. Derfor er det også vigtigt, som hf-lærer P.T. Reimer Jensen slår til lyd for i dagens avis, at gøre opmærksom på, at der altså findes et alternativ på Ærø, så man kan blive hjemme i trygge, vante rammer to år længere end ellers. Det alternativ hedder HF & VUC og findes i Marstal. Og hvis man er interesseret i søfart, kan man endda tage den tre-årige "blå" hf. På Ærø hører man om unge mennesker, der kommer hjem efter et mislykket ophold på fastlandet, fordi de ikke trives på grund af hjemve eller andet. Det er ikke noget at skamme sig over, men kan alligevel give knubs og skrammer i selvværdet. Det er synd og kan undgås ved at benytte sig af det lokale uddannelsestilbud. Og hvis man derefter kommer til at mangle et niveau i et fag eller to for at komme ind på sin drømmeuddannelse, kan man altid supplere op. Det er ingen katastrofe. Tværtimod er man modnet med tiden og mere parat til at videreuddanne sig. Både hf selv og den lokale folkeskole, Marstal Skole, og uddannelsesvejledere og kommunen bør derfor gøre langt mere ud af at informere om det lokale tilbud. Det er godt for hf, det er godt for de unge, og det er godt for øen.

Annonce