Annonce
Musik

Opera på Engen bliver aflivet: Publikum vil ikke betale

Opera på Engen kommer ikke længere til at finde sted. Årets koncert finder sted i koncertsalen. Arkivfoto: Sugi Thiru
Odense Symfoniorkester afliver den årelange tradition Opera på Engen og rykker årets koncert ind i koncerthuset. Det sker efter et faldende publikumstal og billetter, der ikke bliver solgt.

Der er sikkert mange, der har gode minder med sol, sommer og Opera på Engen ved Fruens Bøge, men der kommer ikke til at blive skabt nye minder derfra. Odense Symfoniorkester stopper nemlig for den årelange tradition og rykker årets koncert indendørs, fordi økonomien ikke længere kan få det store arrangement til at løbe rundt.

- Opera på Engen, som vi har kendt det, kommer ikke til at fortsætte. Så det er ikke kun i år, at vi ikke kommer til at have koncert på engen – det gælder også de næste år, lyder det fra musikchef hos Odense Symfoniorkester, Finn Schumacker.

Annonce
Hanne Breum Pedersen (th) og hendes veninde Ann Christiansen (tv) har været til Opera på Engen de sidste fire-fem gange. Nu kommer de ikke til koncerten. Arkivfoto: Ulrik Sass.

Betaling for udendørsopera

Opera på Engen har aldrig været en god forretning – blandt andet fordi det i mange år har været gratis. Derfor besluttede Odense Symfoniorkester sidste år for første gang at tage betaling for billetterne. 125 kroner blev det til, hvis man skulle høre sang under åben himmel.

En af dem, som dog alligevel valgte at troppe op, var 58-årige Hanne Breum Pedersen, for sølle 125 kr. skulle ikke holde hende fra at holde traditionen på Engen ved lige.

- Betalingen er slet ikke et problem. Jeg har været med de sidste fire-fem år. Min veninde og jeg gør det virkelig til en skovtur med tapas og bobler. Så hygger vi med at sidde i solen og nyder den gode musik og stemning, siger Hanne Breum Pedersen.

Det var dog ikke alle, som havde samme indstilling, og hvor der til tidligere koncerter kunne være over 10.000 mennesker blandt publikum, så var der kun omkring 1500, som købte en billet sidste år. Det lave publikumstal blev ikke taget alt for alvorligt af symfoniorkesteret sidste år, men til gengæld var håbet, at der ville blive solgt en del flere billetter til Opera på Engen 2020.

- Vi har kunnet se, at det er gået forholdsvist langsomt med at få solgt billetterne til Opera på Engen i år, og derfor ville vi få et ret stort underskud på koncerten. Som det ser ud nu, kan vores økonomi ikke bære det, så derfor har vi valgt at flytte (årets, red.) Opera på Engen ind i koncerthuset - derved koster det os ikke mere end den sædvanlige husleje. På den måde sparer vi udgifterne ved at gøre det udenfor, siger Finn Schumacker.

Udendørsopera flyttes indenfor

Uheldigvis betyder det skuffende billetsalg til årets Opera på Engen altså ikke kun, at konceptet bliver aflivet i år. Det betyder også, at den sidste Opera på Engen, som finder sted i slutningen af juni, i stedet er blevet til ”Sommeropera”, og koncerten er blevet rykket ind i koncerthuset, så Odense Symfoniorkester ikke skal kigge et større underskud i øjnene.

- Det er selvfølgelig ikke det samme. Selvom vi har en smuk koncertsal, kan det ikke sammenlignes med Engen ude i Fruens Bøge. Der er nogle folk, som har købt billetter og glædet sig til en opera, og derfor ville vi synes, at det var synd at aflyse det. Vi har jo også engageret både solister og dirigent, så derfor har vi valgt at gennemføre koncerten i nogle alternative omgivelser, siger Finn Schumacker.

Men selvom koncerten ikke bliver aflyst, så er der stadig flere af billetholderne, som har valgt at refundere deres billetter. Ifølge musikchefen vælger nogle af publikummerne stadig at komme til koncerten inden døre, mens andre vælger at få pengene tilbage.

- Når det bliver holdt indenfor, så kommer det til at betyde, at vi ikke tager afsted. Det ødelægger jo oplevelsen, at vi ikke kan sidde og få vores pigefrokost og vores medbragte drikkevarer. Vi får ikke musik under åben himmel, hvor det hele går op i en højere enhed. Det kan de jo ikke kopiere indendørs. Så bliver det bare til en almindelig koncert. Opera på Engen skal foregå på græs, lyder det fra Hanne Breum Pedersen.

Måske nye udendørsarrangementer på vej

Odense Symfoniorkesters musikchef er ked af at skulle stoppe med den årelange tradition, men han håber stadig, at mange af dem, som har købt billet til årets Opera på Engen, vil prøve og nyde koncerten lige så meget, selvom den nu finder sted indendørs.

- Vores budskab er, at vi er kede af, at vi ikke kan levere den koncert med den stemningsfulde ramme ude i naturen, som vi plejer. Vi håber, at folk har købt en billet, fordi de vil nyde musikken, og den spiller vi selvfølgelig stadigvæk i koncerthuset, så vi håber på at se rigtig mange publikummere alligevel, siger Finn Schumacker.

I mellemtiden arbejdes der på at skabe nye arrangementer, som kan foregå ude i det blå, så der stadig bliver mulighed for musik i grønne omgivelser i fremtiden.

- Vi ved jo, at folk kommer for naturen og den gode stemning. Man kan have sin madpakke med, og det er de ting, som gør koncerten attraktiv for mange mennesker. Det er vi også fuldt opmærksomme på. Vi kan bare ikke gøre det på den måde, vi har været vant til, så derfor er vi nødt til at gennemtænke, om der er et andet koncept, som vi kan afholde udendørs, men som måske ikke koster så mange penge. Det arbejder vi på nu, lyder det fra musikchefen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ærø

Ærø får en helt ny uddannelse: Marstal Navigationsskole åbner en færgeføreruddannelse i efteråret

Annonce