Annonce
Faaborg-Midtfyn

Omkring 350 børn får udskudt førskolestart: August skulle have vist sin nye skoletaske frem i dag

August på fem skulle være startet i skolen, i forårs-SFO onsdag, ligesom cirka 350 andre børn i Faaborg-Midtfyn Kommune. Heldigvis skal storebror Villads, snart otte, lære ham lidt om bogstaver og tal. Foto: Torsten Cilleborg
Omrking 350 børn i faaborg-midtfynske børnehaver skulle være startet i forårs-SFO onsdag. Systemisk er de nu registreret ved skolerne, men de er stadig tilknyttet børnehaverne, hvis de for eksempel har behov for nødpasning.

Faaborg-Midtfyn: August har selv fundet sig en ny skoletaske. Den han ønskede sig. Med Ninjago-motiv. Og tilhørende madkasse og drikkedunk. Han havde, sikkert med sommerfulge i maven, glædet sig til at vise den frem for sine nye kammerater på Øhavsskolen afdeling Uglen, onsdag.

Her skulle fem-årige August Bachmann Andersen være startet i forårs-SFO, men nu står Ninjago-tasken i bryggerset og venter på, at statsminister Mette Frederiksen genåbner Danmark, mens mor Lone Bachmann Andersen, hjemsendt receptionist fra Hotel Christiansminde i Svendborg, i duften af hjemmebag passer August og storebror Villads, som fylder otte år om tre uger.

I alt skulle omkring 350 faaborg-midtfynske børn onsdag være startet på en blød overgang til skolelivet i forårs-SFO'erne, heraf 277 - ligesom August - på kommunale skoler, resten i fri- og privatskoler.

Annonce

Det bliver ikke helt den overgang, vi har forberedt og håbet, men selvfølgelig bliver det sådan, at børnene kan mødes og får taget en ordentlig afsked med hinanden og de voksne, før de skifter til forårs-SFO.

Børnehaverleder Vibeke Snedevind, Ringgårdens Børnehave, Faaborg.

Nødpasning i børnehaver

- Systemisk er de nu indskrevet i SFO'erne, men børnene er stadig tilknyttet deres børnehave. Det samme princip gælder sådan set overgangen fra dagplejere og vuggestuer til børnehaver. De overgange er også udskudt, forklarer chef for Opvækst og Læring, Christian Elmelund-Præstekær.

Det er altså i børnehaven, at der for eksempel er nødpasning, hvad kun ganske få forældre benytter sig af. I Augusts børnehave Ringgårdens Børnehave i Faaborg, bliver fire af de 56 indskrevne børn i øjeblikket nødpasset. Her har tallet svinget mellem to og fire børn, siden Danmark lukkede ned.

I det "systemiske", som Elmelund-Præstekær omtaler, ligger også, at de forældre, hvis børn nu officielt er skiftet fra børnehave til forårs-SFO, nu opkræves SFO-takster frem for børnehavetakster. Forårs-SFO'en er en anelse billigere end børnehavepladsen, men lige nu betaler forældrene altså efter en slags omvendt Netflix-princip: "Betal for den første måned, selv om du ingenting får."

- Det er jo ikke noget, jeg skal forholde mig til. Det er hvad regeringen og Folketinget har besluttet ud fra et solidaritetsprincip. Personalet skal jo også have løn under coronakrisen, konstaterer chefen for børne- og ungeområdet i Faaborg-Midtfyn.

Pædagogerne ringer til børnene

I Augusts børnehave, Ringgårdens Børnehave, er det ifølge børnehaveleder Vibeke Snedevind "en virkelig underlig tid".

Hun skal helt friholde personale i risikogruppen, for eksempel ansatte med kroniske syge for vagter på grund af smitterisiko, men hun har ingen med kroniske sygdomme i sin stab, så alle skiftes til at møde ind, selv om der ikke er mange børn at passe.

- Vores kolonihave står flottere end den nogensinde har gjort, så det kan vi allesammen glæde os til, når vi får normale tilstande igen, smiler hun.

Børnehaven forsøger at holde kontakt til børnene. Blandt andet laver sprogpædagog Lina de Lemos Esman bogoplæsninger, som børnene med forældrenes hjælp kan følge via Facebook - eller se forskudt.

I denne uge er pædagogerne også begyndt at ringe hjem til familierne og tale med børnene for at bevare tilknytning.

- Det skal vide, at de voksne stadig er her og tænker på dem, og at vi gerne vil være sammen med dem, men at det må vente lidt, fordi vi kan risikere at blive syge, hvis vi er sammen. Det fungerer fint, fortæller Vibeke Snedevind.

August har fået sig en helt ny Ninjago-skoletaske, men det er lige nu lidt usikkert, hvornår han får lov at vise den frem for sine skolekammerater. Foto: Torsten Cilleborg

Kæp i hjulet for overgang

Christian Elmelund-Præstekær understreger, at børnehaver og SFO'er er åbne for nødpasning, og at Faaborg-Midtfyn Kommune har et særligt fokus på at støtte op om udsatte familier, hvor der kan være særlige fordele i, at forældre og børn har tid hver for sig, men tilbuddene er tilpasset den vanskelige situation. I SFO'erne er der for eksempel ikke noget særligt fokus på læring.

- Det fremgår ikke af bekendtgørelsen, at der skal være det, siger han.

Over hele kommunen har skoler og børnehaver gjort sig nøje forberedelser omkring overgangene fra børnehaver til forårs-SFO.

- Det set-up er det stukket en kæp i hjulet for, og vi står lidt i et limbo, fordi vi endnu ikke ved i hvilke tempi Danmark bliver lukket op, erkender opvækst- og læringschefen.

I Augusts børnehave er hans far, ejensdomsmægler Søren Bachmann Andersen formand for forældrebestyrelsen - lidt endnu selvom August forlader børnehaven, for nyvalg til forældrebestyrelsen er også blevet udskudt.

- Det vil være ærgerligt, hvis vi ikke kan få taget en ordentlig afsked, for det er trods alt tre betydningsfulde år, børnene har tilbragt i Ringgårdens Børnehave, siger han.

Og det bliver der taget hånd om, forsikrer børnehaverleder Vibeke Snedevind:

- Det bliver ikke helt den overgang, vi har forberedt og håbet, men selvfølgelig bliver det sådan, at børnene kan mødes og får taget en ordentlig afsked med hinanden og de voksne, før de skifter til forårs-SFO, lover Vibeke Snedevind.

Imens må August fortsat gå og glæde sig til at få sin Ninjago-skoletaske på ryggen.

Mor Lone Bachmann Andersen er hjemsendt receptionist fra Hotel Christiansminde i Svendborg. Det levner tid til hjemmebag sammen med børnene, August og Villads. Foto: Torsten Cilleborg

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Svendborg

Brolukning på Thurø: Turisterhvervet på øen er målløse

Svendborg For abonnenter

Tre socialdemokrater stemte ikke med borgmesteren: Splittet byråd godkender principper for søfartsskoleprojekt

Annonce