Annonce
Fyn

Odenses socialdemokratiske borgmester undsiger regeringens forslag: - Ude af proportioner at teste med tvang

Selv om regeringen og Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel har samme socialdemokratiske partifarve, er de ikke enige om, hvilke metoder der er rimelige at tage i brug i det hårdt coronaramte Vollsmose. Foto: Michael Bager
Det er ikke nødvendigt at bruge tvang og true med bøder for at få Vollsmose-beboerne testet for corona, mener Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel, der er tilfreds med, at partifællerne i den socialdemokratiske regering ikke kunne samle noget flertal for den idé. Til gengæld tager borgmesteren godt imod beslutningen om tvangsisolation.

Peter Rahbæk Juel, hvad mener du om, at den socialdemokratiske regering nu for at få styr på smitten i Vollsmose lægger værktøjer på bordet, der handler om tvang?

- På den ene side har jeg forståelse for, at man midt i en pandemi har brug for at diskutere alle værktøjer - både de sjove og knap så sjove. Men et indblik fra virkeligheden viser, at vi ikke har haft brug for tvang for at få testet beboerne i Vollsmose, for med gulerod og lokal mobilisering er det den seneste uge lykkedes at få Vollsmose gjort til den mest testede bydel i Danmark.

Mangler regeringen det - altså et indblik fra virkeligheden?

- Det skal jeg ikke gøre mig til dommer over.

Er du i virkeligheden lidt træt af, at en regering med din egen partifarve bringer tvangstest i spil?

- Jeg tror ikke, man skal undervurdere det pres, der er på regering og beslutningstagere for at finde det rigtige miks af værktøjer i en pandemi. Men vi har ikke brug for tvangstest.

Hvorfor egentlig ikke, når incidenstallet i Vollsmose stadig er tæt på 1000?

- Det vil være ude af proportioner at teste med tvang,  når vi lige har vist, det kan lade sig gøre uden. Men er man testet positiv, er man denondelynemig også forpligtet til at lade sig isolere, og vi har via Styrelsen for Patientsikkerhed kendskab til smittede i Odense - både i Vollsmose og i andre dele af byen - som ikke har levet op til den forpligtigelse. Man risikerer at gamble med den kæmpe indsats, en hel bydel nu har gjort ved at lade sig teste, og her synes jeg faktisk, det er på sin plads at indføre en pligt, hvor der også er en pisk i form af en bøde, hvis man ikke opretholder sin isolation.

Så i den sammenhæng er det ok med tvang?

- Det er på sin plads, at der kommer flere værktøjer i værktøjskassen i forhold til isolation. Derer  en markant forskel på, om det er de få, der har svært ved at opretholde isolationen, eller det er en pligt (til at lade sig teste, red.) med konsekvenser, man lægger ned over mange tusind mennesker.

Hvad synes du, det siger om din og jeres indsats i Odense for at bringe smitten ned i Vollsmose, at regeringen finder det nødvendigt at tale om tvang?

- Vi kan kun gøre, hvad der er lovhjemmel til, og det er derfor, vi løbende har en dialog med Styrelsen for Patientsikkerhed om, hvad vi har af udfordringer, og der har vi gjort opmærksom på vores bekymring omkring isolation.

Men der var også et forslag på bordet, du ikke synes om - forslaget om at tvangsteste. Det lyder ikke, som om du er helt på bølgelængde med din egen regering? 

- Mig bekendt er corona ikke medlem af noget parti. Jeg har respekt for, at regeringen og sundhedsmyndighederne nogle gange må bevæge sig ud på isen for at finde ud af, om de rigtige værktøjer er der. Der har været forslag fremme nu, der har mødt politiske opbakning, og andre har ikke. That's life.

Venstres rådmand i Odense Christoffer Lilleholt kalder regeringens forslag "en absolut falliterklæring" for din håndtering af smitteudbruddet i Vollsmose. Har han ikke ret? 

- Når vi står i en krise, er det bedst at finde ud af, hvordan man kan bidrage til at hjælpe holdet og finde en åre at tage fat i - i stedet for at rejse sig op og vippe med båden. Man skal passe på med, hvor meget krudt man vil bruge på politiske drillerier midt i en pandemi.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Navne

Så er de klar til at bygge dit nye hjem

Annonce