Annonce
Fyn

Odense var i fare for massiv mørklægning: Skånet for lysbesparelser for to millioner kroner

Ring 2 er den ringvej, der omkranser størstedelen af Odense. Kort: Odense Kommune
Budgetforlig skåner byen for besparelser på belysningen. Byrådsmedlem Kristian Guldfeldt (K) mener, at Odenses belysning er langt fra en storby værdig.
Annonce

Forestil dig mørklagte forstæder, hvor stort set al gadebelysningen er slukket tre timer hver nat. Eller forestil dig, at gadelamperne tændes endnu senere på aftenen og slukkes endnu tidligere om morgen, så din cykeltur på arbejde foregår i mørke.

Sådan kunne nogle af scenerierne se ud, hvis besparelser på belysningen i Odense Kommune var blevet rullet ud.

By- og Kulturforvaltningen præsenterede tidligere på året et sparekatalog, der skulle være med til at finde 200 millioner kroner mere til velfærd. Heraf skulle omkring to millioner kroner hentes ved spare på byens belysning.

Forslagene indebar at slukke al gadelys uden for Ring 2 i tre timer hver nat; at tænde gadelysene senere på aftenen og slukke dem tidligere på morgenen; at udvide natslukning inden for Ring 2, så LED-lyskilder også ville blive omfattet.

Den eksisterende natslukning foregår ved, at man slukker hver anden af de konventionelle gadelamper i tidsrummet 22.30 til 05.30, mens man reducerer lysstyrken i LED-lyskilder med 50 procent, da LED fremstår mere fokuseret og ikke kaster lys til alle sider.

Hvad synes du?

Hvis man oplever, at der mangler lys i gadebilledet, kan man anvende sig til Odense Kommunes ”Giv et tip”, hvor man i øvrigt kan se, om fejlen allerede er registreret og på vej til at blive udbedret. Se mere på: https://www.odense.dk/borger/trafik-og-veje/giv-et-tip

Vi hører også gerne fra dig, hvis du har oplevet områder i Odense, som du synes er urimelig mørke. Det kan eksempelvis være, hvis du er svagtseende og har haft udfordringer på grund af manglen på lys, eller fordi manglen på lys har gjort dig utryg eller forårsaget et uheld. Send en mail til Odenseredaktionen på: odense@fyens.dk

Annonce

Svært at se om man er i en by

Slukningen ville dog ikke omfatte rundkørsler, lyskryds, fodgængerfelter og dobbeltrettede cykelstier, der krydser veje.

Spareforslaget mødte modstand fra flere sider ved budgetforhandlingerne, og besparelserne på belysningen var derfor et af de områder, der blev skånet. Især byrådsmedlem Kristian Guldfeldt (K) kritiserede kommunens belysning, og derfor var han tilfreds med, at besparelserne sløjfes:

- Men vi havde også gerne set, at der blev afsat flere penge til at få mere lys i byen. Der er flere steder, hvor det sikkerhedsmæssigt og tryghedsmæssigt vil være et problem med manglende lys, siger han og nævner Kongens Have og Munke Mose som to centrale steder.

- Når man går igennem Munke Mose efter mørkets frembrud, er der bælgravende mørkt på nogle af strækningerne. Det synes jeg ikke, vi kan være tjent med som by. Det burde vi kunne gøre bedre, så det er trygt at færdes om aftenen.

Den konservative politiker sagde i sin tale under budgetforhandlingerne, at det virker som om, man er statist i en gyserfilm, når man går gennem Kongens Have om aftenen.

- Vores slogan om at gå fra stor dansk by til dansk storby bliver hurtigt lidt til grin, når man konstaterer, at det om aftenen simpelthen er svært overhovedet at se, at man er i en by.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Svendborg

Lokal redekoordinator om død havørne-familie: - Det er så meningsløst

Svendborg

Forening frygter forgiftning: Tre døde havørne fundet på Tåsinge

Langeland For abonnenter

Venstre vil bygge nyt plejehjem på Langeland: Forlod forhandlinger efter forgæves forsøg på enighed

Annonce