Annonce
Sport

OB skilte sig af med Lars Høgh som målmandstræner men: Legenden tog selv ærefrygt og tvivl fra afløseren Lars Bjerring

Da Lars Bjerring (th.) blev ny målmandstræner efter Lars Høgh i 2016. Bjerring vidste godt, at det var kontroversielt, at ikonet Høgh skulle væk, men Lars Høgh selv tog over for Bjerring brodden af tvivlen og ærefrygten. Foto: Peter Leth-Larsen
OB-keeper Hans Christian Bernat er født tre måneder efter Lars Høghs afskedskamp for OB. Alligevel er Bernat fuld af beundring over Lars Høgh og hans aggressivitet i målet.

FODBOLD: Det minder om alle de scener med Lars Høgh, der igen og igen blev gentaget på OB's anlæg og bane 1 i 23 år i træk frem til årtusindeskiftet.

Her lørdag middag december 2021 taler en lille purk med OB's førstemålmand Hans Christian Bernat, der knæler sig ned og giver sig god tid til at snakke og skrive autograf.

- Lars Høgh var i en klasse for sig selv. Jeg er trådt i Sten Grytebusts og Oliver Christensen fodspor, og jeg vil sige, at Lars er noget helt for sig selv. Efter at vi har sagt farvel til ham, så er han også vokset hos mig, for jeg jo set alle de video-klip og minder. Man forstår virkelig, hvor stor en karakter, han har været for OB og hele fodbold-Danmark generelt, og han har gjort stort indtryk. Det kan jeg ikke måle mig med lige nu. Jeg kan kun give en kæmpe-cadeau til Lars og hele hans familie for den måde, de har været på. Det kan jeg kun klappe i hænderne af - det kan jeg ikke gøre efter, siger Hans Christian Bernat ydmygt.

Annonce

- Fodboldspillet har ændret sig, men den føling for, hvor angriberen ville sparke og den aggressivitet, han havde - også i den berømte kamp i Madrid - var unik. Han udstrålede det der med 'at der er ingen, der skal score hos mig'. Den egenskab har kun de allerbedste målmænd. Lars havde fornemmelse for, hvor angriberne ville sparke og han havde konstant den der ild i øjnene, mener Hans Christian Bernat, der er født tre måneder efter Høghs afskedskamp i 2000 foran et stopfyldt Odense Stadion.

Mit barndomsidol

Bernats målmandstræner Lars Bjerring er fyldt med betragtninger og minder om Lars Høgh.

- Lars Høgh er mit barndomsidol. Jeg er jo sjællænder og stod som ni-årig i kø i Brugsen i Roskilde. Her var Lars Høgh kommet for at skrive autografer. Jeg husker ham som sød og som han også var til det sidste - ville han gerne vide, hvad jeg lavede, hvordan jeg havde det og snakkede om målmandsspil med mig, husker Lars Bjerring.

OB-målmand Hans Christian Bernat mener, at hans egne fodspor slet ikke kan sammenlignes med Lars Høghs. (Foto: Frank Cilius/Scanpix 2021)

- Jeg var ikke helt  gammel nok til at forstå, hvorfor Lars ikke var på landsholdet. Schmeichel og ham var de to bedste, men jeg har altid synes bedre om Høghs personlighed. Lars har inspireret mange med hans måde at være på i kontrast til andre målmænd, der stod og råbte og skreg af alt og alle bare, fordi de kunne. Lars Høgh har inspireret mig meget den vej.

Lars Bjerring erkender, at han overtog Lars Høghs målmandstrænerjob i OB med stor ærefrygt, fordi Høghs afsked var kontroversiel.

- Men brodden blev taget af det, da jeg mødte ham første gang. Han ønskede mig bare held og lykke og var overbevist om, at jeg ville gøre det allerbedste for OB og ville arbejde benhårdt. Det gav en masse ro til mig at få den besked fra ham selv, siger Lars Bjerring.

Han husker også et minde under en træning med Sten Grytebust på bane 4 for et par år siden.

- Lige pludselig stod Lars Høgh der med huen på, fordi han var midt i et kemoforløb. Han havde brug for noget frisk luft og var ude at gå på stien.  Sten og jeg ville gerne give udtryk for medfølelse, men det fyldte ikke for ham. I stedet for snakkede vi det tekniske og nørdede i målmandsspillet, og det rammer ham ind som menneske, at selv om han var dødssyg, så skulle han lige ind og snakke med drengene, som han sagde.

Jeg var ude på stadion i fredags med mine børn og sagde til min kone, at vi skulle ud og tænde lys for Lars. Det var vigtigt for mig selv, men det var også vigtigt, at give det videre til mine børn, så de kan tage det med videre, at de var ude at sige farvel til Lars Høgh.

OB's målmandstræner Lars Bjerring

Lars Bjerring ved godt, at Høgh måske manglede de sidste fem centimeter til at kunne have vippet Schmeichel af pinden dengang.

Annonce

Vanvittig timing

- Lars Høgh har altid sagt, "at man har det, man har" og så skal man få det allerbedste ud af det. Lars var meget forudseende som målmand og meget aggressiv. Han var enorm dygtig til at udnytte sine forcer og mange af hans redninger foregik på kanten af det lille felt, fordi han stod lidt længere fremme i målet. Lars var vanvittig dygtig på sin timing.

Bjerring taler meget om Høghs personlighed og føler sig trist og kalder det uvirkeligt, at han ikke er her mere og man ikke lige kan møde ham.

- Jeg var ude på stadion i fredags med mine børn og sagde til min kone, at vi skulle ud og tænde lys for Lars. Det var vigtigt for mig selv, men det var også vigtigt, at give det videre til mine børn, så de kan tage det med videre, at de var ude at sige farvel til Lars Høgh.

Lars Bjerring har allerede fået kuldegysninger over, at tilskuerne har sunget om Lars Høgh efter 8 minutter og 17 sekunder.

- Men søndag aften bliver kampen stoppet, og det gør en stor forskel i forhold til det emotionelle. Så har vi alle på stadion kun det at forholde os til. Det er en mega-vigtig kamp, men i lige det moment er vi alle sammen om det. Det er så trist, men det bliver et smukt øjeblik, sagde Lars Bjerring, inden han gik ind i Superliga-huset i Ådalen.

Annonce
Sport For abonnenter

Se finalekampen: Kan Bakken Bears tage tredje sejr over Svendborg Rabbits?

Danmark

Mandagens coronatal: 570 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg

Jeppe Wahlstrøm mistede sig selv - Yepha var væk: Presset og angsten tog over, og glæden ved at lave musik forsvandt

Svendborg For abonnenter

Hjerteafdelingen mangler stadig sygeplejersker: - Min ambition er, at vi kan åbne senge igen. Men jeg kan ikke sige hvornår

Sport

Se videoanalyse og genlæs livebloggen: GOG vinder sin pulje efter hjemmesejr over vestjyder

Ærø For abonnenter

Ukrainske børn starter mandag i de ærøske børnehaver: - Vi taler ikke om krig her

Skandalesag breder sig igen: Fire ud af fem regioner vil nu undersøge, om fejl har kostet patienter benene

Ærø For abonnenter

En numse, et overdimensioneret lem og et offentligt strandhus sømmes sammen: 40 skulpturer indtager inden længe Søby

Debat For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: God vind til karakterfri friskole – karakterer er lavet for systemets skyld

Danmark

Alene i julen? Sådan passer du på humøret juleaften

Sport

GOG klapper i om skader: Men nu skal førstepladsen sikres

Erhverv For abonnenter

Nyt fra Svendborgs erhvervsliv: Købmanden og campingmanden lavede overskud i millionkassen, og det store rederi havde røde tal på bundlinjen

Ingrid er i syv sind, mens 80-årige Erling overvejer kovending efter debat om forsvarsforbeholdet: - Messerschmidt skuffede

Langeland

Kvinde dømt for kørsel med narko i blodet: Snuppet på rastepladsen ved Siødæmningen

Langeland For abonnenter

Vindselskab tjener millioner, Lohals Havn er på sikker kurs, og dyrevennerne har været flittige til at svinge dankortet: Her er dit langelandske erhvervsoverblik

Svendborg

Unge mennesker råbte 'Hvad kigger I på': Så blev der delt knytnæver ud

Annonce