Annonce
Langeland

Nyvalgt medlem af ældrerådet: Ønsker test i Bagenkop og Lohals

AUH. Aarhus Universitetshospital. Covid testcenter. Corona. Test. Mundbind. Foto: Jens Thaysen
Poul-Arne Elnegaard er lige valgt til det nye ældreråd, og han har bedt Fyns Amts Avis undersøge muligheden for coronatest i Bagenkop og Lohals. Svaret fra Region Syddanmark er nedslående.

Langeland: Poul-Arne Elnegaard fra Humble blev for en uge siden valgt til det nye ældreråd, men selvom rådet først træder sammen i januar, er han allerede trukket i arbejdstøjet.

Han har bedt Fyns Amts Avis undersøge, hvorfor borgerne på Langeland kun kan blive testet for corona i Rudkøbing.

- Jeg er lige kommet hjem fra Bagenkop, og her var der én, der havde set i avisen, at jeg var blevet valgt til ældrerådet, og som derfor spurgte, hvorfor man ikke kan blive testet i Bagenkop og Lohals? Gør nu noget ved det, lød beskeden, og det er det, jeg gør nu, siger Poul-Arne Elnegaard.

Annonce

På nuværende tidspunkt kan vi ikke svare på, om der kommer test i Lohals og Bagenkop også. Flere andre kommuner med større indbyggertal har endnu også kun ét sted.

Gitte Jørgensen, præhospitalchef i Region Syddanmark

Det er Region Syddanmark, der organiserer tilbuddet om test af borgere, og i foråret var det muligt at blive testet hver torsdag i både Lohals og Bagenkop. Nu er tilbuddet om PCR-test i Sundhedshuset i Rudkøbing mandag og torsdag samt kviktest tirsdag og fredag det eneste til langelænderne.

Og nu og her bliver det ikke ændret. Det oplyser præhospitalchef i Region Syddanmark Gitte Jørgensen i et skriftligt svar til Fyns Amts Avis.

- På nuværende tidspunkt kan vi ikke svare på, om der kommer test i Lohals og Bagenkop også. Flere andre kommuner med større indbyggertal har endnu også kun ét sted, skriver Gitte Jørgensen.

Hun skriver også, at man siden genindførelsen af coronapas har oplevet en eksplosiv stigning i efterspørgslen på test, og at rekrutteringen af podere ikke er nem. Det fremgår også af svaret, at regionen prioriterer en del af de ansatte podere til at kunne teste akut ved smitteudbrud på plejehjem og bosteder.

Tæt på højsmitte-grænse

På bundlinjen må borgerne i Bagenkop og Lohals indtil videre tage turen på 25-30 kilometer til Rudkøbing, hvis de vil vide, om de er smittet med corona.

Samtidig med at Poul-Arne Elnegaard træder ind i det nye ældreråd, sætter tidligere borgmester Bjarne Nielsen (V) sig i en af de 41 stole i regionsrådssalen i Vejle. Han mener, der er brug for flere teststeder på Langeland.

- Med den smitte vi har, og de ventetider, jeg hører om i Rudkøbing, kunne det tyde på, at der er et behov for flere teststeder. Om det skal være i Bagenkop og Lohals eller Humble og Tranekær, ved jeg ikke, men det tyder på, der er et behov, siger Bjarne Nielsen.

Der er indenfor de seneste syv dage konstateret 48 smittede på Langeland, og det giver et incidenstal på 390. Man er dermed tæt på grænsen på 400, som betragtes som ”høj smitte” og får Styrelsen for Patientsikkerhed til at træde til med forskellige tiltag i forhold til blandt andet skoler, skolefritidsordninger og fritidstilbud.

Langeland Kommune har også presset på for at få udvidet antallet af teststeder på Langeland, men man har indtil videre fået et afslag.

Annonce
Ærø For abonnenter

En skorstensfejer, en læge og en militærmand: Mød de nye ansigter i Ærøs kommunalbestyrelse

Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg For abonnenter

Anns mand vidste, at hun var lesbisk: Alligevel giftede de sig

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Konkursramt vvs'er og arkitektfirma i konflikt: Beskyldningerne flyver, og store fynske prestige-byggerier forsinkes

Debat

Klumme: Spar ikke på visionerne for børnenes læring og dannelse

Søsiden

Når standardfærgen skal spare et kvarter: Ekspres-fart fordobler elforbrug

Lyt: Florin overlever ved at sælge hjemløse-aviser: - Min eneste drøm er, at mine børn får et bedre liv

Erhverv For abonnenter

Nyt fra Svendborgs erhvervsliv: Millionoverskud på ejendomme, overfladebehandling og rengøring - og to tilfredse murermestre

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Langeland

Læserbrev: Lad os nu få en helhedsplan for et grønt og levende Torvet

Langeland

Bagenkoppernes nye icebreaker: Ny van(d)vittig festival på Sydlangeland

Husk det nu - i dag vender mundbindet tilbage: Sådan er reglerne

Ærø

Forvirring om avisbudene: Hvad skal der ske?

Langeland For abonnenter

Her er ugens bolighandler på Langeland

Langeland

Nyt erhvervsnetværk: - Der gemmer sig små virksomheder derude, men vi kan ikke finde dem

Annonce