Annonce
Langeland

Nyt på Langeland: Øreakupunktur til alle

Dorte Andersson, Berit Voigt og Vicki Bay Elian tilbyder øreakupunktur i Frivilligcentret. Foto: Gitte Kjeldal
NADA-caféer breder sig som ringe i vandet og etableres nu på Langeland af tre sygeplejersker, der vil tilbyde øre-akupunktur til alle langelændere

De kan ikke kurere sygdomme, og de lover ikke, at det nødvendigvis hjælper alle, men de tre sygeplejersker Dorte Andersson, Vicki Bay Elian og Berit Voigt har efterhånden mange erfaringer med øreakupunkturen som en hjælper mod fx søvnløshed, stress, natlige mareridt, angst eller en hjælp til syge, demente og døende til at få en anelse mere ro.

-Det er ikke meningen, vi skal tjene penge på behandlingen, det er en social ting, som vi gerne vil give til de, der vil have det. Og det er tanken bag NADA, at ingen skal tjene penge på det. De tredive kroner, det koster, går til materialer, forklarer Dorte Andersson.

Det er Dorte Andersson, der først stiftede bekendtskab med øre-akupunktur.

- Min søn var tidligere i behandling under psykiatrien og fik der øre-akupunktur. Det fjernede hans natlige mareridt og gav ham en ordentlig søvn. Da han ikke længere var i psykiatrien, tog jeg et kursus, så jeg kunne give han øreakupunktur, og det gør jeg med mellemrum. Men jeg har hjulpet andre blandt andet med søvnproblemer eller eksamensangst, fortæller Dorte Andersson, der i sin begejstring over metoden har lokket de to andre sygeplejersker med i arbejdet.

Vicki Bay Elian tænkte i første omgang, at øreakupunkturen var noget hokus-pokus. I dag ville hun ønske, hun kunne bruge det i sit arbejde som sygeplejerske.

- Jeg ville gerne kunne bruge det til demente. Det kan give dem mere ro. Men vi må ikke bruge det, selv om jeg er sikker på, det ville kunne begrænse medicinforbruget. På Hospice Sydfyn bruger man det både til døende, men også til de pårørende, og det giver ro i en svær situation, forklarer hun.

- Behandlingen er en nonverbal behandling, man skal altså ikke komme og fortælle om sine skavanker eller krænge sin sjæl ud. Man får fem små nåle hvert øre og skal sidde med dem i tre kvarter. Hvis man ikke kan have nåle i ørerne, findes der små kugler, der kan sættes på øret med englehud på de samme punkter, forklarer Dorte Andersson.

- NADA er en forkortelse for National Acupuncture Dextoxification Association (National Akupunktur Afgiftning Sammenslutning). Øreakupunktur har været brugt af psykologer i psykiatrien. Desuden bruger flere kommuner bruger metoden i misbrugsbehandling. Det er også brugt i krisesituationer som fx efter katastrofen i World Trade Centeri 2001.

De tre langelandske sygeplejerske kommer ikke til at behandle misbrugere eller psykisk syge i deres tilbud i Frivilligcenteret.

-Det kræver langt mere målrettet behandling. Vores tilbud er et tilbud til alle over 15 år, som kan hjælpe med at skabe lidt ro til selv at arbejde med de småskavanker, vi allesammen har, siger de.

De tre sygeplejersker har alle taget NADA-uddannelsen og tilbyder mandage og torsdage fra 16-18 akupunkturbehandlingen i Frivilligscenteret i Rudkøbing med start den 7. november. Det koster 30 kr. pr. behandling.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Sæt fuld turbo på turismen

Indimellem kan man stadig høre folk her på egnen vrænge lidt af turismen her - som om det ikke var et rigtigt erhverv. Den slags ord falder tit, når snakken falder på, hvad området skal leve af fremover - og her må man forstå, at vi ikke "skal rende rundt i nationaldragter", men noget "rigtig produktion" ville være bedre. Den slags ytringer er ikke bare dumsmarte og forældede, men også direkte skadelige for vores egns udvikling. Fordi vi har brug for turisterne. Derfor er det godt nyt, at man med de seneste opgjorte tal for Langeland kan se en meget positiv udvikling. Øen er nu den næstmest populære kommune for turisterne i forhold til antallet af overnatninger. Det er især tyskerne, der er vilde med den lange ø - de tegner sig for næsten halvdelen af de godt 500.000 overnatninger, der var sidste år. På Ærø er tallene knap så gode og viser en lille tilbagegang i forhold til året før, men her er til gengæld optimisme og tro på fremtiden, fremgår det blandt andet af øens turist- og erhvervsdirektørs nyhedsbrev. Nedgangen tilskrives nedgangen i bryllupsindustrien, som ellers har varmet godt i lavsæsonen i foråret og efteråret. Til gengæld er der tro på, at det med den forøgede færgekapacitet er muligt at tiltrække endnu flere turister den kommende sæson, og modsat manges og ikke mindst indenrigsministerens opfattelse, så melder øen om kapacitet til endnu flere turister. Det er værd at notere sig i den on-going debat om landevejsprincippet, der som bekendt fortsat ikke gælder hele året, netop med henvisning til, at nogle øer ikke ville kunne klare flere turister. Med hensyn til de sydfynske øer kan man vist roligt sige, at man godt kan rumme flere turister - og at der er i den grad er brug for det i vores erhvervsudvikling. Det er afgørende vigtigt, at vi alle har det store potentiale for øje, når vi snakker udvikling af området. Det handler ikke kun om udvikling for os lokale eller for tilflyttere, men i særdeles også om de gæster, vi kan tiltrække til at tage del i livet her - gerne hele året rundt. Så med den store vækst, der er igen er set inden for turismen bredt set i Danmark sidste år, så er det bare med at sætte turboen på også her. Og det gælder i øvrigt også for os selv: Micro-eventyr og stay-cation er jo ikke længere nye begreber, selvom de lyder som sådan. Det handler bare om at være turist på egen egn. Og måske det var værd lige at tjekke de sydfynske øer til næste weekendtur eller måske sommerferie. For turisterhvervet her har ret meget at byde på - også selvom de ikke går i nationaldragter...

Annonce