Annonce
Faaborg-Midtfyn

Nyt klimaudvalg kan være på vej: Faaborg-Midtfyn Kommunes klimastrategi er 'outdated'

Kommunalbestyrelsen skal tage stilling til, om Faaborg-Midtfyn Kommune skal have et særligt klimaudvalg. Borgmester Hans Stavnsager (S) varsler, at der vil komme en afklaring i første halvdel af 2020. Foto: Peter S. Mygind
Der er formentlig behov for at kigge på Faaborg-Midtfyn Kommunes klimastrategi, siger borgmester Hans Stavnsager (S), der kalder den nuværende strategi for "outdated". Han fortæller samtidig, at kommunalbestyrelsen i første halvår af 2020 skal afgøre, om Faaborg-Midtfyn skal have et særligt klimaudvalg, der skal varetage klimaindsatsen i kommunen.

Faaborg-Midtfyn: Faaborg-Midtfyn Kommunes klimastrategi stammer fra 2013 og indeholder ikke en konkret handlingsplan. Det er ikke tidssvarende med den situation, vi har i dag, siger borgmester Hans Stavnsager (S).

- Strategien er outdated, og det skal vi formentlig have kigget på, siger Hans Stavnsager og fortæller, at kommunalbestyrelsen allerede i slutningen af februar skal diskutere, hvordan man griber klimaindsatsen an.

- Klimaindsatsen går på tværs af alle områder i kommunen, så det er svært at lægge det i ét fagudvalg. Det er muligt, at vi laver et såkaldt "paragraf 17, stykke 4"-udvalg, hvor der sidder både politikere, borgere, eksperter og andre. Så er vi sikre på, at der hele tiden er nogen fra politisk hold, der har fokus på klimaindsatsen, siger borgmesteren, der lover en afklaring i første halvdel af 2020.

Der er dog særligt én usikkerhedsfaktor, som man skal have klarlagt, før man kan lægge en konkret plan for klimaindsatsen. Regeringen har nemlig endnu ikke udmeldt, hvem der har ansvaret for hvad i forhold til den grønne omstilling.

- Vi afventer, at regeringen kommer med sin handleplan på baggrund af klimaloven. I øjeblikket ved vi ikke, hvilke opgaver kommunerne får ansvaret for fremadrettet, og det er jo meget rart at vide, inden vi lægger os fast på vores strategi, siger Hans Stavnsager.

Annonce

Større klimaindsats end tidligere

Borgmesteren understreger, at selvom man forholder sig afventende i forhold til en overordnet plan, så er det vigtigt, at man allerede nu tænker klima ind i alle politiske beslutninger. Derfor arbejder kommunen hele tiden med nye klimatiltag.

- Vi har en større klimaindsats i dag, end vi havde for bare et eller to år siden. For eksempel er vi ved at lave en ny affaldsordning, der skal gøre, at vi genbruger mere. Og vi arbejder med stormflodssikring i Faaborg, som var en vigtig del af den arkitektkonkurrence, vi præsenterede i december, siger Hans Stavnsager.

Ifølge Hans Stavnsager er den grønne omstilling så omfattende, at alle bliver berørt. Derfor skal alle også være en del af kommunens arbejde fremover.

- Jeg har den holdning, at vi kommer ikke nogen vegne, hvis ikke lokalsamfundet er med. Vi kan ikke løse klimaproblemerne, uden at vi alle sammen bidrager. Det gælder kommunen, borgere og virksomheder - alle skal inddrages, siger borgmesteren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Lokaldebat: Fritidssejlerne bliver ikke hørt

Lokaldebat: Alle politikere og nyansatte har ifølge lokalpressen nogle gode intentioner om og hvordan kommunen og dens borgere skal behandles. Søren Kristensen, Venstres viceborgmester og politisk leder af havnen, skrev, at vigtigst for ham og hans partifæller var, hvordan vi skaber bedst mulig kår for de aktive i fritidslivet. Den nye kommunaldirektør Helle Vibeke Carstensen blev ansat med fokus på at styrke kommunens samarbejde med borgerne, og at vi som kommune kan skabe udvikling sammen med borgerne. Havnefoged Frank Faxøe er blevet ansat ikke mindst fordi han er en erfaren herre, men også fordi han har en stor erfaring i at samarbejde med mange forskellig interessenter og åbenbart har den evne at kunne se ind i fremtiden siger Christian Tønnesen. Christian Tønnesen er chefen, der bestemmer og styrer alt i Faaborg–Midtfyn Kommune. Hvis Søren Kristensen, (den politisk valgte), Vibeke Carstensen og ikke mindst Frank Faxøe skal leve op til deres løfter, som de er kommet med (ifølge pressen), er de kommet på en svær opgave! Fritidssejlerne er den eneste gruppe i fritidslivet, der betaler så kommunen kan sende millioner videre fra en overskudsgivende lystbådehavn og marina til en underskudsgivende erhvervshavn. Mit spørgsmål er så til Hr. Faxøe som kan se ind i fremtiden: Hvornår får vi en demokratisk valgt havnebestyrelse, hvor fritidssejlerne også bliver hørt? De betaler ca. 4,5 millioner for at udøve deres fritidsinteresse og bliver stadig ikke hørt på demokratisk vis! Havnen tjener 325.000 kr. på at sælge el og vand til fritidssejlerne, og der er snart lige så mange priser på bådpladser, som der er lejere! Hvor mange andre grupper i fritidslivet tjener kommunen på?

Langeland

Klumme: At rejse er at leve

Annonce