Annonce
Fyn

Nyt boligområde på havnen får kritik fra flere partier: Men syv-etagers lejlighedsblokke bliver en realitet

Entreprenøren A. Enggaard skal udvikle den tomme grund på Pakhuskajen - mellem Havnegade og havnebassinet - til et nyt boligområde. De første beboere kan efter planen flytte ind i foråret 2023. Foto: A. Enggaard.
Et klart flertal med Socialdemokratiet og Venstre har nu givet grønt lys til storentreprenørs planer om lejligheder i op til syv etager på Pakhuskajen. Flere partier er bekymrede for både boligkvaliteten og havnens udtryk.

Odense: 349 spritnye lejligheder skal opføres ved Odenses inderhavn.

Det ligger nu endegyldigt fast, efter et flertal i Odense Byråd onsdag aften vedtog planerne for byggeriet.

Tre boligkarréer med lejligheder på 36 til 130 kvadratmeter kommer til at fylde den store tomme plads på Pakhuskajen, som i øjeblikket består af asfalt, beton og totter af ukrudt.

Annonce

Men det var langt fra et enigt byråd, som blåstemplede byggeriet, hvor de første beboere efter planen kan flytte ind i foråret 2023. Konservative, Enhedslisten og SF stemte imod på det fem timer lange byrådsmøde.

- Det her kan vise sig at være et af de vigtigste byggerier i Odense de næste 10, 20 eller 50 år. For det vil sætte rammen for, hvad der ellers skal ske på havnen. Byggeriet er for stort og passer ikke til havnen. Det lukker havnen, og vi ønsker en åben havn med plads, sagde Kristian Guldfeldt (K), som også tidligere har været kritisk over for byggeplanerne.

Vi synes ikke, at syv etager er en problematisk højde, og mange af de ældre havnebygninger er meget større.

Anders W. Berthelsen (S)

Nej tak til tæt byggeri

Den ramme, som det konservative byrådsmedlem hentydede til, består i, at det er den nordjyske storentreprenør A. Enggaard, som skal bygge de 349 nye lejligheder. For Pakhuskajen er blot det første af syv havneområder på hele 185.000 kvadratmeter, som A. Enggaard skal udvikle de næste mange år i en samarbejdsaftale med Odense Kommune til en værdi af op mod 700 millioner kroner.

Det hæftede Enhedslistens Søren Freiesleben sig også ved.

- Hvorfor er det så vigtigt at gennemføre dette projekt? Fordi det er A. Enggaard, som jo skal være med til at udvikle havnen. Måske bliver noget af det andet, de vil lave, bedre, men nok ikke. Boligkvaliteten er for dårlig, sagde han.

Illustration af de kommende lejlighedsblokke på Pakhuskajen. Illustration: C.F. Møller Architects.

Og fra beskæftigelses- og socialrådmand Brian Dybro (SF) lød det:

- En mindre massiv bebyggelse ville give bedre muligheder for uderum, og havnen skal være andet og mere end tætbebyggede boligområder. Det her forslag gavner ikke havnen og de samlede visioner for havnen.

Annonce

Godt byggeri med vand-kig

De tre boligkarréer opføres i en til syv etager, hvor de højeste bygninger vil være placeret tættest på havnebassinet, og facaderne vil være gule eller røde sten - ikke hvidt beton, som kritikere tidligere har frygtet.

Langs med havnebassinet anlægges en havnepromenade, som bliver åben for alle, og det samme vil gælde et grønt område med legeplads, der placeres i begyndelsen af Pakhuskajen, tættest på byen.

I begyndelsen af Pakhuskajen - tættest på byen - etableres et grønt område med legeplads, som er åbent for alle. Fra området er der fri adgang til havnepromenaden langs kajkanten. Illustration: C.F. Møller Architects

- Med byggeriet kommer flere til at kunne bo attraktivt og centralt i Odense, og de besøgende på havnen kan frit bevæge sig rundt i området. Og ja, når man bygger, bygger man også op i højden, men man fastholder havnens sigtelinjer. Så der, hvor man i dag kan se havnens vand, kan man det også i fremtiden, sagde by- og kulturrådmand Christoffer Lilleholt (V).

Også Socialdemokratiets Anders W. Berthelsen mente, at det kommende byggeri har en passende størrelse.

- Vi synes ikke, at syv etager er en problematisk højde, og mange af de ældre havnebygninger er meget større. Indtil for ikke ret mange år siden lå der på Pakhuskajen en betonvirksomhed, hvorfra lastbiler kørte beton gennem byen og ud til motorvejen. Nu får vi et godt byggeri, der forbinder det gamle Nørrebro med havnen, sagde han og bemærkede i øvrigt, at Pakhuskajen lægger kajkant til, når Kongeskibet anløber Odense.

Det besluttede byrådet også

  • Byrådet godkendte opfølgningen på den skattestigning - velfærdsprocenten - som Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten, De Radikale og Dansk Folkeparti står bag. Opfølgningen viser, at der siden sidste års opfølgning er ansat eller fastholdt yderligere 27 medarbejdere i Odenses velfærdsfag, og at budgettet på velfærdsområdet er øget med 13,7 millioner kroner. I mere end en time debatterede byrådet skattestigningen, hvor Cæcilie Crawley (S) konstaterede, at "velfærdsprocenten har givet over en kvart milliard kroner til velfærd og intet andet end velfærd", mens Kristian Guldfeldt (K) udtrykte bekymring for, om "familierne i Odense skal trækkes med yderligere skattestigninger?". Skattestigningen har siden 2017 givet 279,5 millioner ekstra til velfærden i Odense, hvor kommuneskatten er hævet med 0,93 procentpoint til 25,43 procent.
  • Det blev vedtaget at styrke kommunens erhvervsservice - blandt andet håndteringen af byggesager - med samlet seks millioner kroner i 2021-2023.
  • Som en del af den politiske aftale "Velfærdens Fundament" fra sommeren 2020 blev der vedtaget en lokalaftale for Dalum. Dalumskolen skal renoveres og vedligeholdes for 12,8 millioner kroner, mens lokalområdet får 2,8 millioner til blandt andet lege-, idræts- og opholdsfaciliteter.
  • Odense skal have bedre rammer for iværksættere, og derfor vedtog byrådet, at Erhvervshus Fyn med 6,4 millioner kroner skal oprette et sekretariat til at styrke iværksætteri i 2022-2024. Samtidig skal Odense brandes som iværksætter-by for 2,1 millioner.
  • På foranledning af Konservative besluttede byrådet, at Beskæftigelses- og Socialudvalget samt Børn- og Ungeudvalget skal intensivere arbejdet med at få flere piger ind på de erhvervsfaglige og tekniske ungdomsuddannelser og de tekniske videregående uddannelser, så der bliver "en mere balanceret kønsfordeling".
  • 4,0 millioner kroner skal løfte fagligheden og forbedre trivslen på Odenses skoler i løbet af efteråret, godkendte byrådet. Pengene, som stammer fra en folketingsaftale tidligere på året, fordeles efter skolernes elevgrundlag.
  • Et byrådsflertal nedstemte et forslag fra Venstre og Konservative om at øge antallet af nyttejob i kommunen fra 50 til 100. Tommy Hummelmose (K): "Cirka 4500 borgere i Odense er ledige, men er klar til at tage et job. Med et nyttejob kan man stå op om morgenen og få et arbejdsfællesskab. Der er gode, solide nyttejob som at rengøre redskaber på legepladser, fjerne cykler og bekæmpe måger". Det afviste beskæftigelses- og socialrådmand Brian Dybro (SF): "Vi skal ikke sende de ledige ud for at skræmme måger væk. Det får dem ikke i job. Forslaget om flere nyttejob er for mig at se et forsøg på at virke hård i filten over for de ledige".
  • Byrådet nedstemte et forslag fra Enhedslisten med støtte fra Dansk Folkeparti om, at alle byrådets partier skal være repræsenteret i Økonomiudvalget. Økonomiudvalget består af borgmester og rådmænd og dermed for nuværende af Socialdemokratiet, Venstre, Konservative, SF og De Radikale.
Annonce
Ærø For abonnenter

Kommunalpolitisk prisfest: Gift i grundvandet er ikke farligt, men det er Facebook

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg

Tidligere Troense-kok bag tremmer i tre år: Stort narkosalg og dopingbesiddelse

Langeland For abonnenter

Enhedslisten er elefanten i rummet: - Vi bliver nødt til at have nogle drømme og visioner for Langeland Kommune

Faaborg-Midtfyn

Politiker i ny Facebook-fadæse: Delte opslag, hvor statsminister kaldes 'forbryderisk mær'

Navne For abonnenter

Forfatterdebutant på 66 år: Wagn Ivan Pedersen har skrevet portrætbog om en af Sydfyns sportskæmper

Debat

Kære læser: Vi vil gerne hjælpe jer ud af ekkokamrene på sociale medier, så nu gør vi alle valghistorier gratis for alle

Sport For abonnenter

GOG-trup spiller tidligt skæbneopgør i corona-epicenter

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Sport For abonnenter

Navne fra Bulldogs-kamp - med kærlighed til bland selv-slik og sejrs-hungrende hunde

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Svendborg

Svendborg skraber bunden i ny idrætsundersøgelse: - Jeg er meget overrasket

Erhverv

Tak for indsatsen: Jysk-ansatte bliver belønnet med million-bonus

Faaborg-Midtfyn

Store babser i forhaven vækker opsigt: Har Berit lavet Fyns sjoveste græskarfamilie?

Kultur For abonnenter

Fynsk band har spillet over 1000 koncerter: 43 koncerter på en enkelt måned er rekord

Ærø

Tre timers ekstra sejltur: Fredag sejlede den ene tvillingefærge i ring

Annonce