Annonce
Langeland

Nytårsaften i Rudkøbing: Som kanonild fra admiral Nelsons skibe

Fyrværkerirester lå overalt i Danmark. Her er det dog i Fredericia. Foto: Peter Friis Autzen
Annonce

Debat: Adskillige gange har jeg holdt nytårsaften i Rudkøbing. Men denne gang blev uden sammenligning den værste. I hvert fald når den bliver tilbragt i den centrale del af byen, hvor der er tæt bebyggelse. Her starter affyringen af nytårsskyts allerede sidst på eftermiddagen, og i flere tilfælde lyder det som om folk står lige udenfor vinduet og fyrer løs. Faktisk har det været slemt lige siden dagene efter jul, hvor det for (alt) for mange er svært at holde fingrene fra det, der oprindelig er tiltænkt til at markere årets sidste dag.

Det gør det bestemt ikke bedre, når der i huset befinder sig en hund, der hvert år bliver utrolig stresset og angst, når de hvislende raketter antændes med brag til følge. Og når bombardementet for alvor sættes ind med batterier, lyseksplosioner, og noget, der lyder som kanonild fra admiral Nelsons skibe, bliver det trods dyrlægens anbefalede piller direkte uudholdeligt for hunden. For slet ikke at tale om de mange fugle, der ifølge ornitologerne hvert år mister livet af skræk, når der kommer en raket susende igennem trækronerne.


Lidt før kl. 3 brød et nyt inferno løs. En gruppe unge mennesker havde samlet sig i krydset Ramsherred/Strandgade og fyrede løs i næsten tre kvarter.


Men også mange mennesker lider under det. Der er stadig folk, der skal møde tidligt på arbejde 1. januar. Det mindste, man kan gøre, er at tage en form for anstændigt hensyn til sine medmennesker og afslutte fyrværkeriet senest en time efter midnat. I år er vi af myndighederne endda blevet opfordret til ikke at se for mange og stimle sammen for at minimere, at coronasmitten ikke spredes lige så hurtigt som raketterne stiger til himmels.

I Ramsherred, hvor jeg tilbragte årets sidste dag og nat, åndede næsten alt da også fred omkring 01.30. Mennesker og hund lagde sig. Alle stærkt udmattede. Men lidt før kl. 3 brød et nyt inferno løs. En gruppe unge mennesker havde samlet sig i krydset Ramsherred/Strandgade og fyrede løs i næsten tre kvarter. Også med noget voldsomt, der lød som krysantemumbomber.

Endelig fred. Næste morgen kunne man som en besejret feltmarskal besigtige skaderne. Gaden flød med iturevne store papstykker. Krydset ved Strandgade og Ramsherred var fuldstændig blokeret af udbrændte batterier og andre efterladenskaber. De nærliggende parkerede biler var overstrøet med konfetti på tage, kølerhjelme og vinduer. Man har masser af kræfter til at fyre af, men ingen til at rydde op. Det overlader man generøst til kommunen. Eller som i dette tilfælde, en frivillig arbejdsom sjæl som den dame, der pludselig dukkede op og med kost og spand gjorde vej og fortov farbar igen.

Hun havde fået nok! Fyrværkeri kan være en smuk afslutning på året, hvis det gøres med omtanke. Ellers må regeringen gøre alvor af de trusler, nogle af politikerne forsigtigt luftede før jul, og lige som Norge og Sverige fremover helt forbyde raketter og stramme lovgivningen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg

Harders åbner bar med Morten i spidsen: - Jeg håber, det bliver noget med, at i aften skal vi kun høre goth rock fra 1980’erne

Annonce