Annonce
Svendborg

Nyskabende undervisning: Naturama streamer til børn på OUH

Børn og unge på OUH kan nu få naturen helt tæt på, da Naturama i et nyt projekt streamer direkte til deres naturvejledere, mens børnene kan sidde i skolestuen på OUH. Foto: Naturama
En donation fra Albani Fonden gør det nu muligt for Naturama at streame undervisning til børn og unge, der er indlagt på H.C. Andersen Børne- og Ungehospital. Et enestående undervisningstilbud ifølge Mette Thybo, direktør for Naturama.

Svendborg/Odense: Mange børn og unge på de danske sygehuse er indlagt i længere perioder, hvor de er bundet til sygehusets sterile indemiljø. Derfor har de ikke mulighed for at komme ud i naturen, men et nyt nyskabende undervisningstilbud til børn og unge, kan få dem et skridt nærmere.

H.C. Andersen Børne- og Ungehospital (OUH) og Naturama har ved hjælp af en donation fra Albani Fonden skabt en mulighed for, at børn og unge kan opleve og blive klogere på naturen - helt uden af forlade hospitalets skolestue.

- Det, at undervise og formidle uden for vores vante rammer, er jo ikke nyt for os. Vi er dagligt ude på skoler og andre institutioner med undervisning og oplevelser om naturen. Med de nye tekniske muligheder kan vi formidle direkte til det beskyttede miljø på hospitalet, hvilket gør projektet enestående, fortæller Mette Thybo, direktør Naturama, i en pressemeddelelse.

Annonce

Direkte tv-link til naturen

Ved hjælp af et direkte tv-link til Naturamas naturvejledere formidles og skabes undervisningen om naturen på børnenes præmisser. De kan sidde i skolestuen på hospitalet, følge med og stille spørgsmål til underviseren, der kan svare i ord og med direkte billeder fra det sted, hvor undervisningen foregår. Det kan være lige fra Naturama i Svendborg, Fjord og Bælt i Kerteminde eller fra en køkkenhave i Odense. Det kræver blot en forbindelse til internettet.

- Vi vil gerne give vores børn og unge mulighed for kontakt med naturen, fordi vi kan se, at det har en positiv effekt for hele deres indlæggelsesforløb. Vi kan se, at børn og unge motiveres til at komme ned i Skolen på OUH, hvortil Naturama og Fjord og Bælt streamer, forklarer afdelingsledelsen på H.C. Andersen Børne og Ungehospital i pressemeddelelsen.

Projektet skaber derfor rammerne for, at børnene har mulighed for at komme tæt på naturen uden at være nødt til at forlade de rammer på OUH, som de er så afhængige af.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Min mening: Vi er på vej

Nu har vi jo lært i skolen, at det, der kan måles og vejes, er det, der er. Altså det vi alle kan blive enige om: En meter er en meter og et kilo et kilo og så videre. Højde, bredde, længde og tyngde og kroner og øre, så når vi snakker sammen, kan vi være enige om indholdet af det, vi siger til hinanden – tror vi. For psykologer og den slags insisterer på, at det kun er 10-20 procent af det, vi opfatter i en samtale, der kommer fra ordenes eksakte udsagn. Resten af det vi opfatter, er signaler fra samtalepartnerens krop, holdning, toneleje og øjne. Det vil altså sige, at hovedparten af det, vi får ind via en samtale, består af følelsesmæssige indtryk. Opfatter vi ironi, der betyder, at udsagnet skal forstås omvendt, hvordan skal vi så svare. Opfatter vi vrede, der aktiverer vores angst, der skævvrider verdens billede, så bliver vores svar, et svar på en følelse og ikke på spørgsmålet. Står der en og taler om kvantefysik og flirter hæmningsløst så universet slet ikke ligner det, vi troede, vi var enige om, ja så ender samtalen måske galakser væk. Det vi nu kan være enige om er altså, at over halvdelen af vores kommunikation består af elementer, vi ikke rigtig har noget navn på, ingen definition af, på den måde vores ”vidensamfund” foretrækker det. Det, vi har, er en fælles fornemmelse af, at det er følelser, vi udveksler og bruger til at bære vores udsagn. Men vi har kun et fattigt sprog for hele den gryde i vores krop og sind, som er den følelserne bobler i. Hvis vi insisterer på at kende hele billedet af vores virkelighed, må følelsernes sprog og udtryk have bedre plads end i dag. I den anledning vil jeg sige at der er nyheder og hjælp på vej. Hør her: ”Vores følelser er ligeså meget en realitet som træerne, fasanerne og de andre mennesker er, og de er bestemmende for, hvordan vi oplever os selv. Når vi slipper tvivlen og mindreværdet og de andre negative forestillinger om os selv, er der stadig følelser, men de er positive. Når jeg slipper tvivlen, ligger tilliden der. Når jeg holder op med at være vred, er jeg fyldt med tålmodighed, og når jeg opgiver at være angst, kommer trygheden og glæden ved mig selv og livet tilbage”. Citatet kommer fra en bog, som snart udkommer på forlaget ”Den indre alpehue”. Den er fuld af forklaringer i øjenhøjde på det væld af følelser og reaktionsmønstre, der stiller sig i vejen for vores ligeværdige samtaler og samvær. Ord som afklarer det rod, vi går og laver for os selv og hinanden. Med ordene kommer erkendelsen: Jeg har selv ansvaret for mit liv. Så fat mod, og tag styring. Det er ikke skæbnen, der lægger din kurs på jorden. Det gør du selv, så du kan ligeså godt komme i gang ved kompasset og rattet.

Annonce