Annonce
Danmark

Ny viden om supersmitsom mutation giver håb om tidligere genåbning: - Jeg er vildt meget mere optimistisk

Udover den britiske variant, så er den mere smitsomme sydafrikanske variant også kommet til Danmark. Den kommer dog ikke til at volde store problemer, hvis vi får styr på den britiske variant, da de regnes som værende lige smitsomme, fortæller Viggo Andreasen, lektor i matematisk epidemiologi. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
Kontakttallet er rekordlavt, og den britiske mutation er ikke så smitsom som frygtet. Eksperter tror, at vi kan begynde en langsom genåbning tidligere, end de oprindeligt havde forventet. Vi vil dog fortsat være underlagt markante restriktioner frem til foråret, og vi skal gå forsigtigt til værks, lyder det.

Corona: For en uge siden var Viggo Andreasen dybt bekymret for, hvad der ventede os. Han så med frygt på England og Irland, hvor den nye supersmitsomme coronavariant B117 har overtaget dominansen, sendt smittetallene i vejret og presset sundhedsvæsenet til bristepunktet.

- Jeg så et scenarie for mig, der lignede England. Jeg troede ikke, vi kunne holde B117 fra at vokse ret hurtigt, fortæller forskeren, der er lektor i matematisk epidemiologi på Roskilde Universitet.

Men de seneste dage har budt på en række gode nyheder og håb for, at Danmark klarer sig gennem den nye variant uden de helt store problemer.

Annonce

Flere gode nyheder

Først kunne Statens Serum institut tirsdag præsentere et rekordlavt kontakttal på 0,6 for coronavirusset. Det betyder, at 10 smittede vil nå at smitte seks andre, og dermed er coronasmitten kraftig aftagende i samfundet. Samtidig ser den britiske mutation også ud til på nuværende tidspunkt at være svagt aftagende.


Jeg er vildt meget mere optimistisk end for en uge siden

Viggo Andreasen, lektor i matematisk epidemiologi, Roskilde Universitet


Onsdag aften kunne Statens Serum Institut overfor Avisen Danmark så bekræfte endnu en god nyhed om B117: Seruminstituttet havde oprindeligt en forventning om, at den nye variant kunne være op til 70 procent mere smitsom, men nu viser britisk forskning, at varianten er mindre smitsom end frygtet. Derfor forventer man nu ”kun” en øget smitsomhed på 34-54-procent. Det giver grund til optimisme hos Viggo Andreasen.

- Jeg synes, det ser ud, som om det faktisk er muligt for os at holde B117 fra at vokse. Og så skal vi være enormt glade for et kontakttal på 0,6. Jeg er vildt meget mere optimistisk end for en uge siden, siger lektoren, der forventer, at vi derfor kan lempe en smule for restriktionerne inden for den nærmeste fremtid.

- Hvis det er rigtigt, at B117 har et kontakttal på 0,9 lige nu, så bør vi kunne lukke lidt op om 14 dage, siger han.

Annonce

Langsom genåbning venter

Også virolog Allan Randrup Thomsen fra Københavns Universitet mener, at en genåbning er rykket tættere på, end han troede for en uge siden. Han tør dog ikke give et bud på, hvornår der konkret kan ophæves restriktioner.

Trods de gode nyheder, er der umiddelbart ikke noget, der tyder på, at regeringen lige nu for alvor vil lette på de mange restriktioner, som danskerne er underlagt.

Tre gode coronanyheder

  1. Tirsdag kom det frem, at det generelle kontakttal er nede på 0,6, efter smittetallene har været markant faldende den seneste tid. Onsdag havde Danmark under 1000 nysmittede for sjette dag i træk.
  2. Statens Serum Institut vurderer samtidig, at kontakttallet for den særlige smitsomme coronavariant B117 er 0,82. Og at den britiske variant altså også er aftagende.
  3. Statens Serum Institut offentliggjorde onsdag aften en ny rapport, der viser, at B117 ikke er så smitsom som frygtet. Tidligere forventede man, at den var op mod 70 procent mere smitsom end andre varianter. Men nu vurder man, at den er 34-54 procent mere smitsom.

Statsminister Mette Frederiksen (S) varslede tirsdag forlængede restriktioner, og Viggo Andreasen og Allan Randrup Thomsen afviser også ethvert håb om, at de nuværende restriktioner ikke bliver forlænget, når de udløber 7. februar. Samtidig kan Pfizer levere færre vacciner end forventet i første kvartal, og det er en lille streg i regningen i håbet om at undgå så mange indlæggelser som muligt.

De mener derfor fortsat, at danskerne skal forberede sig på fortsat i de næste par måneder at være underlagt massive restriktioner. Der bliver derfor ikke tale om ”fundamentale ændringer” for danskerne de næste uger, lyder det.

Annonce

Skolen kan åbnes for de mindste

Viggo Andreasen mener, at man helt konkret bør se, om man kan holde smittetallet nede de næste to uger. Lykkes det, kan man starte en langsom og forsigtig genåbning.

- Så ville man måske kunne lukke op for, at nogle af de små børn fra 0.-4. klasse kan komme i skole igen. Måske én til to gange om ugen, og går det godt, kan vi så måske åbne lidt mere op, siger epidemiologen.

Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet, tør ikke sige, hvornår der kan lettes på restriktionerne. Men de nye positive nyheder om B117 betyder, at vi er kommet tættere på en genåbning, mener han. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

- Når jeg foreslår at være så forsigtig, så er det, fordi vi har erfaring med, at når vi lukker for meget op, så vokser smitten lynhurtigt, uden vi opdager det. Det skete i slutningen af november og starten af december, og det har taget os over en måned at få bragt os tilbage til udgangspunktet igen. Og B117 er endnu sværere at få ned i æsken igen, fortæller han.

Allan Randrup Thomsen og Viggo Andreasen opfordrer derfor danskerne til ikke at slække på forholdsreglerne på trods af de nye og mere optimistiske meldinger. Ellers kan situationen trods de nye gode nyheder hurtigt komme ud af kontrol og indsatsen frem til nu være spildt, mener de.

- Der er et potentiale som i en racerbil i den britiske variant, siger Allan Randrup Thomsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg

Aflyst boligmesse blev startskuddet for et år med corona på Sydfyn: Da han tændte telefonen, var verden på den anden ende

Annonce