Annonce
Danmark

Lyt eller læs: Ny undersøgelse: Pårørende er psykiatriens hemmelige våben

Pernille Schmidt-Andersen er mor til to døtre på 17 og 23 år med psykiatriske lidelser. Hun har oplevet to meget forskellige forløb i behandlingen med hensyn til at blive inddraget som pårørende. her er hun fotograferet i  Ørstedsparken, København. Foto: Asbjørn Sand
Psykiatriske patienter oplever at få det bedre, når deres pårørende inddrages i behandlingen. Det viser ny forskningsbaseret undersøgelse. Men det er ikke en selvfølge, at det sker. Det kan Pernille Schmidt-Andersen tale med om som mor til to døtre med psykiatriske diagnoser.

Vil du hellere høre artiklen end læse den, så tryk herunder. Journalist Flemming Mønster har læst sin artikel op.

 


Psykiatri: Psykisk syge mennesker ville få det langt bedre, hvis deres pårørende i højere grad blev inddraget i behandlingen.

Det har foreningen Bedre Psykiatri slået til lyd for gennem flere år. Nu bliver det også understøttet af et studie, som forskningsenheden Defactum under Region Midtjylland har foretaget på landsplan.

Annonce

Studiet omfatter besvarelser af spørgsmål fra 940 psykiatriske patienter, både ambulante og indlagte, og 1008 pårørende.

Her viser det sig, at der er op til fire gange højere odds for, at patienter oplever en højere grad af tilfredshed med deres behandling eller bedring, når deres pårørende er inddraget i behandlingen.

- Vi kan ikke fastslå noget om årsag og effekt, men vi kan konstatere, hvad patienterne oplever. Her er der en klar sammenhæng mellem deres bedring og tilfredshed og inddragelsen af deres pårørende, siger forsker i Defactum, Marie Louise Overgaard Svendsen, der er kandidat og Ph.d i sundhedsvidenskab.

- Hvad vil I?

Den sammenhæng kender Pernille Schmidt-Andersen fra Birkerød en del til som mor til to døtre på henholdsvis 23 og 17 år med psykiatriske diagnoser.

Hun har også erfaringer med, hvilken forskel det gør, om hun bliver inddraget eller ej, for hun har prøvet begge dele.


Fuldstændig ordret fik jeg denne besked: Vi har ikke plads til hende. Du er ressourcestærk, tag hende med hjem og sørg for, hun ikke begår selvmord.

Pernille Schmidt-Andersen, mor til to døtre med psykiatriske diagnoser


- Første gang min yngste datter for alvor havde det skidt, oplevede vi, da vi ringede på til den psykiatriske akutmodtagelse, at døren blev åbnet på klem med ordene: "Hvad vil I?" Derefter sad vi i mange timer, det meste af en dag, i venteværelset. Vi følte os ikke super velkomne, fortæller Pernille Schmidt-Andersen, som også husker beskeden, da datteren blev erklæret selvmordstruet uden at kunne få en indlæggelsesseng:

- Jeg glemmer det aldrig. Fuldstændig ordret fik jeg denne besked: "Vi har ikke plads til hende. Du er ressourcestærk, tag hende med hjem og sørg for, hun ikke begår selvmord."

- Havde hun ikke haft mig med, var hun jo vendt om, og så er det ikke til at vide, hvad der var sket med hende.

- Jeg blev så gal og hidsede mig virkelig op.

Så blev der fundet en seng og en indlæggelse alligevel.

Annonce

Vigtig ressource

Ifølge Marie Louise Overgaard Svendsen fra Defactum handler inddragelse om, at der er kontakt og information begge veje mellem personalet og de pårørende, at personalet indhenter de pårørendes erfaringer med patientens sygdom og tilstand, og at de pårørende i et vist omfang er med til at træffe beslutninger om undersøgelser og behandlinger.

- Tidligere studier viser også, at de pårørende har en vigtig rolle i at støtte og motivere patienterne, for eksempel til få dem til at tage medicin og til en sund livsstil, siger hun.

Pårørendes indsats kan også dreje sig om at yde praktisk hjælp til for eksempel transport til sygehuset. Det drejer sig også om, at pårørende kan have megen vigtig information om patienten, som personalet kan bruge.

- Overordnet set peger alt på, at pårørende er en vigtig ressource i behandlingen. Men en del pårørende oplever, at de kun i mindre omfang bliver inddraget. Det bør man have mere fokus på, siger Marie Louise Overgaard Svendsen.

Det mener også Jane Alrø Sørensen. Hun er generalsekretær i landsforeningen Bedre Psykiatri, der varetager netop de pårørendes interesser.

- Undersøgelsen slår én gang for alle fast, at de pårørende er psykiatriens hemmelige våben. Det har så gavnlige effekter at inddrage de pårørende, at det er svært at se nogle argumenter for ikke at gøre det, siger hun.

Pernille Schmidt-Andersen ved, hvilke konsekvenser det har, når det våben er stækket.

- Skal man som pårørende være med, kræver det ofte, at man selv skubber på og insisterer på dels at få information, dels selv få lov til at bringe sin egen viden om ens syge børn frem, siger hun

Det har hun oplevet flere gange de seneste fire år.

- Der er himmelvid forskel på at blive involveret, talt med og informeret om både sygdom og behandlingsforløb på den ene side, og så føle sig yderst uvelkommen på den anden side, siger Pernille Schmidt-Andersen.

Hun er ikke det fjerneste i tvivl om, at det har betydning for, hvordan de to døtre har det i deres sygdomsforløb. Avisen Danmark har ikke haft mulighed for at tale med dem.

- De fortæller selv, hvor meget bedre de har det, når de ikke står alene, og jeg kan helt tydeligt mærke det på dem, siger Pernille Schmidt-Andersen.

Annonce

Stor variation

Hun husker værdien af de gange, hun af læger og andre behandlere er blevet inddraget, informeret og spurgt til egne erfaringer med døtrene. Det kan variere fra gang til gang, fra afdeling til afdeling, fra medarbejder til medarbejder.

- Den kontakt, man som pårørende har til personalet og systemet, handler om, hvilke personer man møder og måden, de kommunikerer på, siger hun.

Hun påskønner de situationer, hvor læger og andre medarbejdere gør alt for hendes døtre og inddrager hende selv i det hele.

- For det sker også, og det giver en mærkbar bedre helbredssituation for dem. Men det er ikke rart, når man oplever at stå dér med et ungt menneske, der er ude af den og skal opleve sig selv som en, der er til besvær. Eller når vi bliver tiltalt på en afvisende måde og ikke mødes af nogen velvilje. Det er ikke noget et ungt menneske med psykiske problemer på nogen måde får det bedre af, siger Pernille Schmidt-Andersen.

Annonce

- Det skal i gang

Hendes og andre pårørendes nedslående oplevelser er årsagen til, at generalsekretær i Bedre Psykiatri Jane Alrø Sørensen snarligt skal mødes med de psykiatriske ordførere i Folketinget.

Her vil hun appellere til, at pårørendeinddragelsen bliver en del af den kommende tiårsplan for psykiatrien.

- Det er ikke fordi, man ikke ved, hvordan man skal gøre; det har Sundhedsstyrelsen og Socialstyrelsen allerede nogle fine retningslinjer for. Det er et spørgsmål om at få det sat i værk rundt omkring i regionerne, det skal i gang nu, siger Jane Alrø Sørensen.

Problemet kan også være, at et ung, men myndigt menneske, der generelt ønsker sine pårørendes støtte, afviser alt og alle, når vedkommende er syg.

- Nogle steder i psykiatrien har man en ordning med, at de pågældende i deres raske perioder skriftligt tilkendegiver, at de ønsker de pårørendes involvering, når sygdommen bryder ud. Den ordning bør man indføre overalt i det psykiatriske system, siger Jane Alrø Sørensen.

Annonce

Potentiale til forbedring

I Danske Regioner overtog Lars Gaardhøj (S) så sent som 1. maj i år formandssædet i psykiatriudvalget.

- Jeg forstår godt, at man som pårørende har spørgsmål. Ligesom man ofte har gjort sig nogle erfaringer, der kan komme sundhedspersonalet og dermed patienten til gode. Derfor arbejder alle regionerne også med indsatser, der inddrager pårørende. Når det er sagt, er det bestemt et område, som vi også ved, at der er potentiale i at styrke endnu mere, og hvor vi vil udbrede de initiativer, der allerede virker, siger Lars Gaardhøj.

Han tilkendegiver at han er indstillet på at gå ind i en dialog om en pårørendestrategi, men hæfter sig ved, at det er meget forskelligt, hvad de pårørende har behov for.

- Det er derfor et arbejde, som bør foregå i tæt samarbejde med kommunerne og almen praksis, fordi de kan varetage en rolle helt tæt på den pårørende, siger han.

Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Trælastkæden Bygma bekræfter: - Ja, vi er på vej til Svendborg

Langeland For abonnenter

Værtshus-ejer i retten for at holde åbent under nedlukning: - Det er ikke rimeligt med så kort varsel at regne med, at vi har styr på restriktionerne

Svendborg

Bøderegnen fortsætter: Politiet giver bøder til yderligere 10 bilister på Nyborgvej

Navne For abonnenter

Nekrolog: Inga Jønsson var et socialt samlingspunkt

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Det ser uhyggeligt ud: Danmarks bedste motionsrute stinker af døde fisk

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Kultur For abonnenter

Anmeldelse af 'Smagen af sult': Hvilken stjerne jager du? Kærlighedens eller Michelin-stjernen?

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Først erobrede de Svendborg Havn: Kammerateriet-kammerater åbner strandbar i Haderslev

EM LIV

Malte fra Nørrebro blev hele Danmarks student, da han kastede sin hue på banen og fik Delaneys trøje efter dansk-russisk EM-skæbnekamp

Svendborg

11 bøder på 40 minutter: Bilister blæser på vejarbejde

Ærø For abonnenter

Jens Weiss er gal: - Jeg kan ikke længere stå model til det her

Svendborg

Oversete kræftknuder og stærke sovepiller: Svindellæge fra Svendborg har også været kritiseret for dårligt lægearbejde

Annonce