Annonce
Ærø

Ny psykolog på Ærø: Unge skal kunne tale med vennerne om, at de går til psykolog

- Ungecoach lyder anderledes i de fleste unges ører. Det lyder lige lidt sejere at sige, at man skal til ungecoach, og det gør det også muligt at snakke om det med vennerne, siger Ronja Winkelmann. Foto: Lærke Rostgaard Nielsen.
En ny psykologklinik er åbnet på torvet i Ærøskøbing. Målet er at skabe bedre muligheder for, at børn og unge kan få hjælp på Ærø til de mindre problemer og gøre op med det tabubelagte i at gå til psykolog som ung.

Ærøskøbing: Rummet er ikke stort, men der er plads til det, der skal være, uden at det føles klemt. Op ad endevæggen står to lænestole over for hinanden med et lille bord imellem.

- Tag plads, siger 33-årige Ronja Winkelmann, imens hun fører hånden over i retning af den ene lænestol. Hun stiller to kopper kaffe på bordet, imens hun undskylder for, at hun ikke har noget mælk.

- Vi er stadig lige ved at komme helt på plads, siger hun.

Den 1. februar skiftede lokalet i Den Gamle Købmandsgaard på Ærøskøbing Torv hænder, og det danner nu rammen om psykolog Ronja Winkelmanns klinik. I 2016 blev hun uddannet psykolog fra Aarhus Universitet og har indtil sidste år arbejdet på Ærø Efterskole. Allerede i de tidlige teenageår opstod interessen for psykologi.

- Jeg skrev i en stil i 7. klasse, at jeg i fremtiden ville arbejde som børnepsykolog, så det er en idé, der er kommet tidligt. Så har jeg selvfølgelig spekuleret i tusind andre ting siden, men da jeg skulle vælge studie, var psykolog det eneste, jeg tænkte på, fortæller Ronja Winkelmann med et smil.

Sin opvækst tilbragte Ronja Winkelmann i Flensborg som en del af det danske mindretal. Siden hen førte studierne hende til Århus, men da hun blev træt af bylivet, var det Ærø, der kaldte. Her har hun boet siden 2014, og her har hun planer om at blive.

Ronja Winkelmann glæder sig til at byde folk indenfor i sin nye klinik. Foto: Lærke Rostgaard Nielsen.
Annonce

Børn og unge i fokus

For Ronja Winkelmann er det vigtigt, at hun ikke satser på at kunne det hele. Hun vil føle sig dygtig til det, hun gør, derfor vil hun hellere henvise folk til andre, hvis hun ved, at det er et felt, hvor der er andre, der er bedre end hende selv.

- Min personlige interesse er inden for børn og unge. Det er her, hvor jeg føler, at min styrke er. Vi har en tendens til at være meget berøringsangste i vores kultur, så hvis ikke vi synes, det skriger af mistrivsel, så vurderer vi ofte, at barnet har det fint, hvor det i virkeligheden er vigtigt, at børn og unge også kan få hjælp, inden et problem vokser sig stort, siger Ronja Winkelmann.

Bag hende er væggen dækket af en reol, der går fra gulv til loft. Den er ikke overraskende fyldt med bøger om psykologi, men de lange rækker af bøger afbrydes indimellem af bamser og børnebøger.

I psykoterapeut Anna Gjerluf har Ronja Winkelmann fundet en, der deler hendes idéer og interesse for at hjælpe børn og unge. Derfor fandt de to hurtigt ud af, at de ikke alene skulle dele lokalet i Den Gamle Købmandsgaard, men de skulle også være fælles om at oprette børne- og ungegrupper, hvor målet er, at børn og unge kan tale med hinanden uden at føle, at de skal sætte voksnes ord på deres problemer.

- Det giver god mening at være to voksne, når man samles i børne- og ungegrupper, fordi det giver mulighed for, at vi kan være flere samlet, og dermed er der flere, som man kan spejle sig i, men det giver også mening, at der er en voksen, der har mulighed for at gå fra, hvis der er nogen, der har andre behov end resten af gruppen, fortæller psykologen.

Ronja Winkelmann håber, at hun kan være med til at gøre op med, at det blandt unge er tabubelagt at gå til psykolog. Derfor betegner hun både sig selv som psykolog og ungecoach.

- Ungecoach lyder anderledes i de fleste unges ører. Det lyder lige lidt sejere at sige, at man skal til ungecoach, og det gør det også muligt at snakke om det med vennerne, siger Ronja Winkelmann


Hvis forældre skal tage helt til Svendborg for, at deres børn kan komme i en gruppe, så vil der være mange, der vælger det fra, medmindre problemet er tilpas stort. Hvis man i stedet lige kunne tjekke ind i børnegruppe halvanden time om ugen her på øen, så åbner det nogle andre muligheder.

Ronja Winkelmann


Annonce

Mangler tilbud på Ærø

Når Ronja Winkelmann har valgt at placere sin klinik på Ærø, skyldes det ikke blot, at hun får kort til arbejde fra huset i Borgnæs, som hun deler med sin mand og søn.

- Jeg fornemmede, at der var et behov på øen. Der mangler nogle tilbud til de ærøske børn og unge. Det er vigtigt, at der også er mulighed for at kunne sætte tidligt ind ved mistrivsel blandt børn og unge på en ø som Ærø, forklarer hun.

Hun mener, at hvis det bliver for besværligt at få hjælp til sine børn, så bliver det ofte fravalgt, hvis ikke problemet er alarmerende stort.

- Hvis forældre skal tage helt til Svendborg for, at deres børn kan komme i en gruppe, så vil der være mange, der vælger det fra, medmindre problemet er tilpas stort. Hvis man i stedet lige kunne tjekke ind i børnegruppe halvanden time om ugen her på øen, så åbner det nogle andre muligheder, siger Ronja Winkelmann.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce