Annonce
Ærø

Ny kritik fra tidligere ansatte: Bestyrelsen for Marstal Søfartsmuseum er uprofessionel

Formand Marie Kreuter siger, at søfartsmuseets bestyrelse overholder vedtægterne, men at museumsfaglighed i bestyrelsen er på ønskesedlen. Arkivfoto: Anders C. Østerby
Der mangler museumsfaglige kompetencer i bestyrelsen for Marstal Søfartsmuseum, mener de tidligere inspektører Annemette Aracama og Thomas Rehling. Museumsekspert kalder bestyrelsens sammensætning snæver, mens formand Marie Kreuter siger, at museumsfaglighed er på ønskelisten.
Annonce

Marstal: Bestyrelsen for Marstal Søfartsmuseum er uprofessionel. Det mener de nu tidligere museumsinspektører Annemette Aracama og Thomas Rehling.

- Der sidder ingen museumskyndige folk, det er søfartsbøger, siger Thomas Rehling med henvisning til, at de fleste i bestyrelsen er søfartsuddannede.

Det er et problem for ledelsen af museet, mener de to og bliver for så vidt bakket op af Kulturministeriets anbefalinger.

I Kulturministeriets pjece "God ledelse i selvejende kulturinstitutioner" anbefaler ministeriet, "at der i bestyrelsen er personer med den fornødne ledelsesmæssige, kultur-/kunstfaglige, politiske, forretningsmæssige, juridiske og økonomiske baggrund, og at de eventuelt politisk udpegede bestyrelsesmedlemmer besidder den indsigt og de kompetencer, bestyrelsen skal råde over for bedst muligt at kunne udføre sine opgaver."

Hans Dam Christensen er professor på Institut for Kunst- og Kulturvidenskab og museumsforsker. Han siger, at en bestyrelse netop skal have medlemmer med forskellige fagligheder.

- Nogle af dem skal selvfølgelig have museumsfagligheder eller relevante fagligheder i forhold til museets tema, men det kan også være folk, der har forstand på turisterhvervet. Det kan også være kommunale politikere, fordi kommunen ofte er den største tilskudsgiver, siger han.

I bestyrelsen for Marstal Søfartsmuseum sidder da også Ærøs borgmester, Ole Wej Petersen (S) og nu tidligere kommunalpolitiker Anders Johansson (K). Begge har en maritim baggrund. Og af de øvrige medlemmer har fire ud af fem en maritim baggrund. Den femte er arkitekt. Det lyder i Hans Dam Christensen som en noget snæver faglighed.

- Der ville man nok forvente, at der var en større variation af de specifikke kompetencer, som sidder i bestyrelsen, siger han.

Museets bestyrelse

Marstal Søfartsmuseums bestyrelse består af:

Marie Kreuter (formand), uddannet skibsfører på Marstal Navigationsskole og selvstændig maritim konsulent

Christina Kjerulff (næstformand), selvstændig arkitekt

Ebbe Andersen, bådebygger

Sune Berthelsen, maskinmester

Sven Leerskov Mathiesen, tidligere underviser på Marstal Navigationsskole

Ole Wej Petersen, borgmester og tidligere underviser på Marstal Navigationsskole

Anders Johansson, tidligere lokalpolitiker, uddannet skibsmægler

Suppleanter:

Randi Andersen, dokmester på Søby Værft

Anja Scocozza, konservator

Annonce

- Vi overholder vedtægterne

Marie Kreuter har været bestyrelsesformand for søfartsmuseet siden april 2018. Hun overtog posten efter Ole Wej Petersen, som i mellemtiden var blevet borgmester. Før det var hun menigt medlem. Hun henviser til, at der i museets vedtægter står, at det er "en målsætning at besætte bestyrelsesposterne med personer, der har kompetencer, der bedst muligt svarer til museets maritime profil og som på ansvarlig vis spiller sammen med museets daglige ledelse."

- Der står decideret i vedtægterne, at det skal være folk med en maritim baggrund. Der står ikke, at det skal være folk med en museumsbaggrund, så det har jeg det egentlig fint med, at vi opfylder vedtægterne, siger hun og tilføjer, at bestyrelsen har en konservator som suppleant.

- Og vi er i hvert fald rigtig positive over for, hvis der stiller en med museumsbaggrund op. Folk skal jo vælges på en generalforsamling, men jeg ville tale det op, hvis der var en, der stillede op. Men hvor mange museumsfolk tror du, der er på en ø med 6000 indbyggere? Det er ikke noget, vi har fravalgt, det er noget, vi har på ønskesedlen, og hvis der kom en, der stillede op til bestyrelsesvalg, er jeg helt sikker på, at vedkommende vil blive valgt ind.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Bagsiden

Pletskud: Udvidet borgerservice

Svendborg

Flere indbrud i virksomheder: Tyv smurte ketchup, kartoffelsalat og marmelade på vinduer

Annonce