Annonce
Erhverv

Ny ismand i gågaden: Det er hårdt at tale om overlevelse, inden jeg har haft åbent i en time

- Man får jo den tanke, at det kan være overstået, inden vi overhovedet er begyndt, siger Kenneth Jørgensen, der fredag åbnede den italienske isbutik for takeaway, men endnu ikke ved, hvornår han kan åbne døren for kunderne. Foto: Katrine Becher Damkjær
Timingen kunne næsten ikke være dårligere, da Kenneth Jørgensen købte den italienske isbutik i gågaden i Svendborg og sprang ud som selvstændig. To dage før åbningen, lukkede statsministeren landet ned.

Svendborg: Han syntes ellers, han havde forberedt sig godt.

Han havde fundet en ide med et stærkt udviklingspotentiale. Børnene havde den rette alder. Banken var med, og nu skulle en gammel drøm om at være selvstændig udleves - drømmen om at skabe sit eget og se det vokse.

48-årige Kenneth Jørgensen syntes, han havde tænkt alle scenarier igennem, da han købte den italienske isbutik Gelato Italia i gågaden i Svendborg, kvittede det faste job som ejendomsmægler og gjorde sig klar til at åbne døren for sæsonens første kunder fredag den 13. marts.

Han havde hentet de første 120 liter mælk på den økologiske gård Østerlund i Lakkendrup og produceret 300 liter hjemmelavet is efter italienske opskrifter, da statsministeren to dage før åbningen gik på skærmen og lukkede landet ned.

Herefter gik alt i stå.

Annonce
Det er en vanvittig rutsjebanetur - som at køre 200 kilometer i timen, og så holde bomstille sekundet efter.

Kenneth Jørgensen, ny indehaver af Gelato Italia

Vanvittig rutsjebanetur

- Det er hårdt at skulle snakke om overlevelse, inden man har haft åbent en eneste time, siger Kenneth Jørgensen og ser tilbage på dagene op imod statsministerens pressemøde den 11. marts.

- Man arbejder i døgndrift for at have alt klar, og oppe i hovedet sætter du dig op til det. Man ved, hvad der skal ske hver time mandag, tirsdag, onsdag - og så kommer man hjem og ser statsministeren i fjernsynet. Shit, tænker du. Hvad kommer det til at betyde? Det er en vanvittig rutsjebanetur - som at køre 200 kilometer i timen og så holde bomstille sekundet efter, forklarer han.

Selv om situationen er både usikker og kritisk, kan Kenneth Jørgensen også godt smile af det hele. Han kalder overtagelsen af isbutikken for ekstrem dårlig timing, men han har ikke opgivet, at han har en fremtid som ismand.

Fredag åbnede han butikken for takeaway, så kunderne nu kan hente is i termobokse fire timer hver dag, og udbringning af is er også under overvejelse.

- Man får den tanke, at det kan være overstået, inden vi overhovedet er begyndt, og der er jo ingen, der ved, hvor længe det kommer til at vare. Så kommer alle de dårlige tanker, men jeg er også sådan indrettet, at jeg ikke sætter mig over i hjørnet og tuder. Jeg er nødt til at tage handsken på, og i sådan en situation bliver man også skærpet, fordi der nu bliver færre måneder at tjene pengene i, forklarer Kenneth Jørgensen.

Balancegang på en tynd line

Han havde lagt masser af planer, da han købte isbutikken ved årsskiftet. Det første år skulle han lære butikken og produktionen at kende. Han skulle i lære som ismand, som han siger.

Derefter skulle projektet udvikles, og Kenneth Jørgensen har både planer om at udvikle nye varianter, lave ispinde og milkshakes, udvide udbuddet af isdesserter og måske også indlede et engros-salg, åbne nye filialer og tage rundt til koncerter og festivaler med en foodtruck.

- Og nu sidder jeg så her og er slet ikke kommet i gang og kan ikke lade være med at tænke på, om jeg overhovedet får mulighed for at føre de planer ud i livet. Jeg er i hvert fald kommet i lære som ismand på den hårde måde, siger han.

Kort efter statsministerens skæbnesvangre tale, besluttede Kenneth Jørgensen sig for ikke at åbne butikken som planlagt to dage senere. Da Mette Frederiksen senere forlængede nedlukningen til efter påske, begyndte det dog at rumstere.

Kenneth Jørgensen kalder situationen for et svært dilemma og en balancegang på en tynd line, og han stiller selv spørgsmålet: Hvornår prioriteres moral over overlevelse?

- Jeg valgte meget hurtigt ikke at åbne af hensyn til de ansattes sundhed og sikkerhed, men da Mette Frederiksen går på anden gang og forlænger perioden, så begynder jeg at kæmpe med mig selv oppe i hovedet og tænker på, at jeg også har en familie og nogle regninger, der skal betales. Ingen ved, hvor længe det kommer til at vare, siger Kenneth Jørgensen, der derfor har åbnet for takeaway fire timer om dagen.

Blå bog

48-årige Kenneth Jørgensen bor på Tåsinge sammen med hustruen Rie Jørgensen, der er lærer på Ringe Kost- og Realskole, og deres tre børn, Andrea på 18, Magnus på 15 og Ida på 12 år.

Han var i 15 år ansat på McDonald’s – først i Kongensgade i Odense og siden i Svendborg og Nyborg, hvor han var restaurantchef. I 2003 skiftede han kurs og blev ansat i Nybolig i Svendborg og gik i gang med en ejendomsmægleruddannelse. Han har været tilknyttet selskabets erhvervsafdeling Nordicals i 17 år, men stoppede 1. marts for at udleve en drøm om at blive selvstændig.

Han købte den italienske isbutik, Gelato Italia, i Gerritsgade og skulle have åbnet den 13. marts. To dage før besluttede statsminister Mette Frederiksen at lukke landet ned.

Bekymret – ikke bange

Han er nu i gang med at undersøge, om han er dækket af statens hjælpepakker, og han er også i dialog med banken og udlejeren. Bange for fremtiden er han ikke.

- Nej, for så ville jeg ikke få lukket et øje, men jeg er da bekymret. Jeg har jo lånt nogle penge, og jeg tænker da på, hvor jeg står, hvis det fortsætter i tre-fire måneder, og jeg ikke kan få nogen hjælp? Så kan vi ende med at lukke og slukke, gå konkurs og stå med en gæld bagefter, siger Kenneth Jørgensen.

Han skynder sig dog at fastslå, at han stadig tror på en fremtid for isbutikken, og han tilføjer også, at der er mange, der er endnu hårdere ramt. Men det ændrer ikke på, at timingen - hans overgang fra ejendomsmægler til ismand har været den vildeste rutsjebanetur.

- Man skal ikke have medlidenhed med mig, og jeg tror også, at det hele løser sig, og at vi kommer ud på den anden side, siger han.

Kenneth Jørgensen er mildest talt kommet skidt fra start som selvstændig, men han bevarer optimismen og tror stadig på, at hans italienske iseventyr i gågaden har en fremtid. Foto: Katrine Becher Damkjær

Lys i corona-mørket

Kenneth Jørgensen ser også et lys i corona-mørket - ikke kun for hans italienske isbutik, men for hele Svendborgs butiks-, café- og restaurationsliv. Han oplevede allerede før krisen nogle tegn på, at flere vendte ryggen til nethandlen og talte åbent om nødvendigheden ved at støtte det lokale handelsliv, og han tror, sammenholdet bliver styrket yderligere på den anden side af coronaepidemien.

- Når det her er slut, er det mere vigtigt end nogensinde før, at man tænker sig om, inden man handler på nettet eller kører til Odense. Det er nu, vi skal købe lokalt og blive og hjælpe vores by ved at handle i butikkerne og spise på caféer og restauranter, og det tror jeg godt, svendborgenserne ved.

Han roser de to piger bag den nye Støt Svendborg T-shirt, og han ser ideen som et godt og vigtigt tegn.

- Det er et fedt initiativ, og jeg tror, det er et skridt i en bølge, hvor vi står endnu tættere sammen om Svendborg på den anden side af det her, siger Kenneth Jørgensen.

Kenneth Jørgensen åbnede fredag for første gang sin italienske isbuik i Gerritsgade, men kun for takeaway i fire timer om dagen. Foto: Katrine Becher Damkjær

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
GOG

GOG forlænger med stregtalent

Dødsfald For abonnenter

Nekrolog: Praktiserende læge i Rudkøbing Erik Søgaard Rasmussen var aldrig bange for at tage ansvar på sine patienters vegne

Annonce