Annonce
Navne

Ny havnemester i Svendborg: Der skal være plads til alle på havnen

Arkivfoto: Robert Wengler
Christian Steffensen overtager den 1. januar posten som havnemester i Svendborg Kommune. Ud af 79 ansøgere blev han den udvalgte, og det er et job, han glæder sig til at starte. Kærligheden til Svendborg og havnemiljøet gjorde det til et oplagt valg for Christian at søge stillingen, og hans mål er at bringe interessenterne på havnen sammen.

47-årige Christian Steffensen har noget af et CV, når det kommer til den maritime verden, og den nye havnemester for havnene i Svendborg Kommune er da både aktiv lystsejler, uddannet yachtskipper og har også fungeret som sejltræner og leder på Oure Skolerne.

Det hele startede dog i Nyborg, hvor Christian Steffensen er vokset op. Her tog en barndomsvenindes mor dem med ud at sejle en dag, og det blev startskuddet til en livslang interesse for vandet og havnemiljøerne. Kort efter købte Christian et surfbræt, som han "rodede" rundt med ved Nyborgs færgehavn.

- Jeg har en kæmpe kærlighed til vandet, havnen og miljøet, og jeg har brugt oceaner af tid på lystbådehavnene, fortæller Christian Steffensen.

I 1992 tog han som 20-årig på Oure højskole og udlevede sin passion for sejlads, og her tog det for alvor fart.

- Jeg har stort set sejlet siden 1992, og efter Oure sejlede jeg rundt som glad amatør og havde det som min store passion, fortæller Christian Steffensen.

Annonce

Blå bog

Christian Steffensen, 47 år, bor i Troense med sin kone Mette Gandrup, der er pædagogisk udviklingskonsulent i Svendborg Kommune, og deres to drenge, Oscar på 17 år og Bertram på 14 år.

Han er vokset op i Nyborg.

I 1992 tog han til Oure højskole for at tage en sejlinstruktøruddannelse.

I 1994 flyttede han til København, hvor han tog en bachelor i psykologi fra Københavns Universitet, mens han sejlede rundt i verden. Her boede han frem til 2002, hvor familien rykkede til Oure. I 2004 rykkede de til Troense, hvor de bor i dag.

Herudover har han en lederuddannelse og er i gang med en diplomuddannelse i projektledelse.

Christian kommer fra en stilling som Key Account Manager hos North Sails i Herlev. Han har været projektleder i Foreningen af Lystbådehavne i Danmark og Dansk Sejlunion og event- og projektleder for Faaborg Outdoor Event.

Christian Steffensen afløser tidligere havnemester Hans Søby, der døde efter kort tids sygdom i august.

Aktiv mand i sportens verden

Før interessen for sejlads for alvor meldte sig, spillede Christian ungdomshåndbold på højt niveau. Det er blevet til mange kampe i hans tid i Nyborg, og det i den tid hvor Nyborg og GOG var rivaler og kæmpede om toppen. Sejladsen tog dog over, og det har Christian Steffensen udnyttet i størstedelen af sin karriere.

- Jeg har altid søgt at finde job, hvor det, jeg beskæftiger mig med, kan tendere til at være en fritidsinteresse. Jeg har altid haft en interesse i sejlads, golf og outdoor, som jeg også har arbejdet med, fortæller Christian Steffensen.

Han kommer netop fra en stilling som Key Account Manager, også kaldet sælger, hos North Sails i Herlev. Herudover har han været projektleder i Foreningen af Lystbådehavne i Danmark og Dansk Sejlunion. Det er derfor blevet til mange ture med kunder, hvor de også har sejlet kapsejlads, og Christian kan igennem sit arbejde kalde sig professionel sejler. Han har besøgt om ikke alle lystbådehavne i Danmark så omkring de 90 procent, vurderer han.

- Havnene er enormt i fokus. Det er gået fra at være gamle beskidte industrimiljøer til moderne miljøer, som skal være der, og det er der mange gæster, som benytter sig af, siger Christian Steffensen, som også altid selv skal ned til havnen, hvis det er muligt i byen.

Mange interessenter på havnen

Som havnemester vil Christian Steffensen gøre plads til alle, som har en interesse i at komme ved havnemiljøerne i Svendborg Kommune, om det så er i Svendborg eller en af de små øer. Og det gælder også ting, som ikke kun er til glæde for folk med maritime interesser.

- Jeg har tidligere haft succes med at bringe folk sammen. Det er vildt, hvad man kan gøre ved at sætte folk sammen og snakke om tingene. Ofte er løsningen ikke specielt kompliceret, men det skal bare gøres, fortæller Christian Steffensen og uddyber:

- Jeg prøver at tænke fremad. I fremtiden kommer der nye boformer og beboere på havnen, og vi kan godt sidde og vente på, at folk kommer og banker på, men vi kan også invitere folk ind og starte med at præsentere os. Der skal være plads til både at bo i et rekreativt område og have sin virksomhed på havnene.

Stolthed i faget

Lige så snart sommerhalvåret viser sine første tegn og arter sig til sejlads, tager Christian Steffensen og familien ud på vandet. Alle i familien, som tæller hans kone Mette Gandrup og deres to drenge, Oscar på 17 år og Bertram på 14 år, dyrker en form for sport, men netop sejladsen er de fælles om og bringer dem sammen. Det er blevet til mange ture i de danske farvande - især i det sydfynske øhav.

- Hvis vi vidste, at det var 25 grader og solskin hver sommer, så var vi nok aldrig ude at rejse. Vores oplevelser i naturen herhjemme kan være lige så store, som vi har oplevet i for eksempel Asien, fortæller Christian Steffensen.

Det er med spænding og æremod, at Christian Steffensen den 1. januar 2020 træder ind på det flydende havnekontor i Svendborg Havn.

- Jeg glæder mig til at starte, fordi jeg kan mærke, at der er en stolthed hos dem, der arbejder her. Det er folk, som virkelig brænder for det her, fortæller han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Dødsfald For abonnenter

Dødsfald: Keramiker, aktivist og Tvind-mand - inden han tog afstand fra Amdi

Carsten Ringsmose, Sletterød ved Harndrup, er død, 77 år. En omstridt, meget aktiv debattør, aktivist som ung, keramiker, tidligere Tvind-leder og meget andet er borte med Carsten Ringsmoses død. Som ung var Carsten optaget af frømandsdykning og blev ansat hos Fyns Svejseteknik, der forhandlede dykkerudstyr. Interessen førte til venskaber i Motorbådsklubben Frem, senere i Sejlklubben Fjorden og Odense Sejlklub, ligesom han var medstifter af Frømandsklubben Neptun. I 1963 flyttede han i Huset på Hunderupvej i Odense, en patriciervilla, der rummede et kollektiv med blandt andre Mogens Amdi Petersen, den senere Tvind-frontfigur. Carsten ragede noget uklar med Mogens Amdi om sit keramikværksted og flyttede ud af Huset til Albanigade 17 sammen med sin læremester Flemming Ritz. I disse år deltog Carsten i en del aktivisme, der for eksempel handlede om at få handlende til ikke at sælge varer fra apartheidlandet Sydafrika. I 1965 købte Carsten og Flemming Ritz sammen med Peter Tybjerg det nedlagte Jægersminde Mejeri i Fjelsted, men det var først ægteskabet med en anden keramiker, Birgit Andersson, der gav det afgørende skub i keramik-karrieren. De blev medlemmer af og leverandører til Den Permanente og Håndarbejdets Fremme. En ansættelse på Kunsthåndværkerskolen kom i 1969, inden Mogens Amdi Petersen og Carstens veje igen krydsedes et par år senere. Keramikeren var med til at starte Den Rejsende Højskole i Ulfborg, blev formand for bestyrelsen i den selvejende institution, der på den tid i mange kredse ansås for en betydningsfuld nyskabelse. I starten af 1970'erne startede Carsten på Odense Universitet og tog senere en socialvidenskabelig kandidateksamen sideløbende med undervisning på Båring og senere Kolding Højskole. Fra 1977 og fem år frem hed arbejdspladsen Det Nødvendige Seminarium, Tvind-imperiets andet ben i Ulfborg. Det var i de år, hvor Amdi forsvandt fra offentligheden og kritikken af Tvind tog til. Man så skolen som meget topstyret og sektlignende. Carsten tog konsekvensen og stoppede som underviser og bestyrelsesformand. Siden fulgte oprettelsen af en skole og et skibsprojekt for adfærdsvanskelige børn og unge, og i det hele taget havde han gennem årene megen fokus på børns opvækst. Han var således forfatter til bøger og bidrag til bøger om børns, familiers og institutioners forhold og forskede i børns dødsulykkesårsager. Det hele med baggrund i tilknytningen til Center for Småbørnsforskning. Et halvt hundrede kronikker i Fyens Stiftstidende samt flere i andre aviser samt en hel stribe debatindlæg vidner om en voldsom lyst og vilje til at komme ud med sine synspunkter om mange emner. Skarpt skåret og skrevet, så der sagtens kunne udvikle sig en disput med andre debattører i avisens spalter over flere omgange. /RAS

Annonce