Annonce
Svendborg

Ny hajmund bed fra sig: Sydfynsk tremaster vinder Limfjorden Rundt

Billedet fra sejladsen er taget af Peter Frölich, som var om bord på Fylla under Limfjorden Rundt. Foto: Peter Frölich
Fylla, der ikke er kendt for at være den hurtigste knallert på kajen, kommer hjem til Det Sydfynske Øhav med en uventet sejr.

LIMFJORDEN: Fyllas skipper, Mark Ambech fra Marstal, plejer at have hænderne på det store trærat. Gennem weekenden har de også været en hel del oppe over hovedet.

- Vi har vundet tremast-klassen i Limfjorden Rundt, siger en glad skipper fra Aalborg Havn, hvor Fylla ligger mandag på vej hjemover mod det sydfynske. Fredag forventes tremastskonnerten at være i Svendborg med et hold lejrskole-elever om bord.

- Vinder-taktikken?

- Vi satte os for, at vi ville vinde, Vi har kæmpet for hver en favn vand, og vi har haft gode placeringer ved starten. Vi har også optimeret riggen, fået nye forsejl og forstærket den faste besætning med erfarne folk, forklarer Mark Ambech.

Limfjorden Rundt er en ugelang kapsejlads med anløb af seks havne og deltagelse af godt 50 sejlskibe. Den jyske pendant til Fyn Rundt præsenterer sig som "Nordens største træskibssejlads".

Fylla, der er hjemskrevet i Svendborg og har base på Det Gamle Værft i Ærøskøbing, vandt tre af de fem sejladser i tremast-klassen. Derudover scorede Fylla en andenplads.

Et mål i sig selv var, at Mark Ambech havde sat sig for at holde Svendborg-skonnerten Lilla Dan agterude. Det lykkedes også.

Mark Ambech vedstår gerne, at Fylla ikke fra Fyn Rundt er kendt for at være første bovspryd ved mållinjen. På den baggrund får præstationen også stor anerkendelse fra skibets reder, Christian Albertsen fra Det Gamle Værft i Ærøskøbing:

- Hidtil har vi ikke været forvænt med sejre. Bare Fylla ikke kom til sidst, har det været værd at fejre, siger Christian Albertsen.

En lille gimmick på Fylla, var, at den på hver side af stævnen havde monteret et stort øje og spidse tænder fra en haj.

- Det var for at skræmme de andre, og det virkede så, siger Mark Ambech.

Haj-profilen er udført på finerplade og er allerede afmonteret.

- Men den kan bruges igen, fastslår skipper.

Fra Det Sydfynske Øhav deltog foruden Fylla og Lilla Dan også tremastskonnert Fulton af Marstal (5. plads) og galeasen Grønne Erna af Svendborg (8. plads).

Annonce
Bemærk den glubske halmund ved stævnen på Fylla. - Den har skræmt de andre, lyder det fra vinder-skipper Mark Ambech. Privatfoto
Fylla for fulde sejl i årets Fyn Rundt. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Foto: Peter Frölich
Skipper Mark Ambech har sammen med sin besætning skaffet Fylla en uventet vinderplads i tremast-klassen på Limfjorden Rundt. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Annonce
Forsiden netop nu
Langeland For abonnenter

Eks-borgmester om fyret kommunaldirektør: - Der var et eller andet, der sagde mig, at det ikke ville fungere

Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: En god investering i fremtiden

Rundt omkring i kommunerne bliver sidste hånd lagt på det kommendes års budget, og det kan være lidt en jungle at navigere rundt i, hvis man vil forsøge at finde hoved og hale i alle tallene. I det hele taget kan det der med økonomi hurtigt blive noget, som er svært at overskue og gennemskue. Det behøver ikke engang at være et kommunalt budget, det handler om. Det kan også være den helt private økonomi. Især hvis man står på helt uden forudsætninger for at kunne skabe sig et overblik over, hvordan pengene bruges klogest og hvilken type penge, man helst skal holde sig helt fra. Derfor er det et godt initiativ, der er sat gang i Svendborg Kommune. Et samarbejde mellem kommunen, handelsskolen i Svendborg og et pengeinstitut, skal hjælpe nogle af kommunens ældste skoleelever til at forstå, hvordan en privatøkonomi egentlig er skruet sammen, hvordan et budget fungerer og ikke mindst hvilke lån, det bare en skidt idé at røre ved. Det har i nogle år været meget nemt at låne penge, men jo nemmere det er, desto dyrere er lånet også ofte, og det kan jo være nemt at lade sig friste. Forhåbentlig ved de fleste efterhånden, at kviklån bare er en sløj idé at kaste sig over, men det skader absolut ikke, at de nye generationer får forklaret, hvad der skidt, og hvad der er kanel, af en person, der er næsten jævnaldrende med dem selv. Sandsynligheden for, at der bliver hørt grundigt efter er formentlig større end, hvis det er et menneske på deres forældres alder, der står med en løftet pegefinger. Den slags er der nok af i deres liv, og skal det virkelig trænge ind, er det vigtigt at undervisningen i privatøkonomi foregår i øjenhøjde. Sandsynligheden for, at informationerne sidder fast, øges markant. Umiddelbart bliver det da også godt modtaget. De elever Fyns Amts Avis har talt med om projektet har taget godt imod undervisningen. Så præsenteres det rigtigt, er sandsynligheden for en god modtagelse af budskabet også stor. Og så kan det være, at vi oplever bare lidt færre mennesker, der havner i en gældsspiral, hvor dårlig økonomi og deraf følgende kviklån er dagens ret. Derfor fortjener de involverede parter i undervisningsprojektet stor ros. Det er - meget apropos - en god investering i fremtiden.

Annonce