Annonce
Langeland

Ny ejer af stor, kendt langelandsk virksomhed: - Ønsket længe at komme til Danmark

Der er 130 medarbejdere hos STM Vinduer i SImmebølle. Her sørger Helle Larsen for en transport af materialer inde i fabrikken. Foto: Anna Stærbo
NorDan Gruppens koncernchef: - Vi bliver stærkere totalt set med købet af 70 procent af aktierne

SIMMERBØLLE: Det er et længe næret ønsket for den store norske koncern NorDan Gruppen fra Moi mellem Stavanger og Kristiansand, som nu er gået i opfyldelse, med købet af 70 procent af aktierne i STM Vinduer. NorDan Gruppen har længe haft et godt øje til Danmark og forsøgt at komme ind her, påpeger koncernchef Tore Rasmussen.

Lige som STM Vinduer i Simmerbølle har været det, er NorDan Gruppen en familieejet virksomhed. NorDan blev etableret af danskeren Johannes Rasmussen i 1926. Forinden var han flyttet fra Danmark til Norge. NorDan er en forkortelse for Norge og Danmark.

- Nu gælder det om at fastholde en stærk position på det danske marked og måske på længere sigt øge produktionen i Simmerbølle, siger Tore Rasmussen.

På diverse Facebooksider med tilknytning til Langeland er der udtrykt bekymring for arbejdspladserne på længere sigt. Om de forbliver i lokalområdet.

- Der er ingen grund til at være nervøs for, at arbejdspladserne skulle flytte. Med købet af Henning Eriksens aktier ejer vi majoriteten af en stor og stærk spiller i Danmark, når det gælder døre og vinduer. Hidtil har vi stået stærkt i Norge, Sverige, Storbritannien og Litauen, og nu er vi direkte i Danmark, som har været vores mål, siger Tore Rasmussen.

Annonce

Høste gevinsten

Det er igennem flere år, at NorDan Gruppen har ønsket at erhverve noget i Danmark, og for nylig nåede man til enighed med stifteren af STM Vinduer, Henning Eriksen. Handlen er gennemført med virkning fra 17. januar.

NorDan Gruppen har til gengæld ingen ønsker om også at erhverve de sidste 30 procent af aktierne, som er fordelt ligeligt mellem Henning Eriksens tre børn.

På grunden i Simmerbølle er der plads til at udvide fabrikken, som er på 16.000 kvadratmeter. Man kan vel nærmest nå op på dobbelt størrelse. NorDan Gruppen dog ingen planer om at bygge mere.

- Det er en meget fin fabrik med et godt, moderne produktionsapparat. Der er foretaget mange investeringer igennem de seneste år, så der er ikke behov for flere. Nu handler det om at høste effekterne af disse investeringer, nævner koncernchefen.

Tilpasset Danmark

Tore Rasmussen har heller ikke planer om at lade produkter fra andre af koncernens fabrikker blive fremstillet på Langeland.

- STM Vinduer har et bredt produktionsprogram, tilpasset det danske marked, men som nævnt vil vi gerne sælge mere af det, siger han.

NorDan ejer 10 fabrikker og har 25 salgskontorer, fordelt på en række lande, herunder Storbritannien.

Brexit nærmer sig. Fredag den 31. januar udtræder Storbritannien af EU, og ingen ved, hvad der bliver af aftaler. Norge har i øvrigt aldrig været medlem af EU.

- Det er rigtigt, at vi nu får Brexit gennemført, men på trods af alle disse diskussioner siden deres afstemning, så har det ikke haft nogen negative konsekvenser for os, tilføjer Tore Rasmussen.

3F: STM kan nå nye markeder

Formanden for 3F Sydfyn, Bjarne Elnegaard, hilser den nye hovedaktionær velkommen.

- NorDan Gruppen har kompetencer og faciliteter, som nu også STM Vinduer vil få glæde af. Jeg er sikker på, at virksomheden vil stå styrket ved det her, vurderer han.

Heller ikke Bjarne Elnegaard frygter for arbejdspladserne på længere sigt.

- Når man investerer så mange penge, må det være for at drive virksomheden videre. Jeg vil vælge at se det positive i, at STM Vinduer hermed får adgang til fagspecialister og salgskontorer i et omfang, som man ellers aldrig selv ville have mulighed for at skaffe sig, og dermed øge chancen for at komme ind på nye markeder, siger 3F Sydfyns formand.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Svendborg For abonnenter

Se billeder fra statsminister-visit: Skoledreng krævede svar om organdonation

Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Sæt fuld turbo på turismen

Indimellem kan man stadig høre folk her på egnen vrænge lidt af turismen her - som om det ikke var et rigtigt erhverv. Den slags ord falder tit, når snakken falder på, hvad området skal leve af fremover - og her må man forstå, at vi ikke "skal rende rundt i nationaldragter", men noget "rigtig produktion" ville være bedre. Den slags ytringer er ikke bare dumsmarte og forældede, men også direkte skadelige for vores egns udvikling. Fordi vi har brug for turisterne. Derfor er det godt nyt, at man med de seneste opgjorte tal for Langeland kan se en meget positiv udvikling. Øen er nu den næstmest populære kommune for turisterne i forhold til antallet af overnatninger. Det er især tyskerne, der er vilde med den lange ø - de tegner sig for næsten halvdelen af de godt 500.000 overnatninger, der var sidste år. På Ærø er tallene knap så gode og viser en lille tilbagegang i forhold til året før, men her er til gengæld optimisme og tro på fremtiden, fremgår det blandt andet af øens turist- og erhvervsdirektørs nyhedsbrev. Nedgangen tilskrives nedgangen i bryllupsindustrien, som ellers har varmet godt i lavsæsonen i foråret og efteråret. Til gengæld er der tro på, at det med den forøgede færgekapacitet er muligt at tiltrække endnu flere turister den kommende sæson, og modsat manges og ikke mindst indenrigsministerens opfattelse, så melder øen om kapacitet til endnu flere turister. Det er værd at notere sig i den on-going debat om landevejsprincippet, der som bekendt fortsat ikke gælder hele året, netop med henvisning til, at nogle øer ikke ville kunne klare flere turister. Med hensyn til de sydfynske øer kan man vist roligt sige, at man godt kan rumme flere turister - og at der er i den grad er brug for det i vores erhvervsudvikling. Det er afgørende vigtigt, at vi alle har det store potentiale for øje, når vi snakker udvikling af området. Det handler ikke kun om udvikling for os lokale eller for tilflyttere, men i særdeles også om de gæster, vi kan tiltrække til at tage del i livet her - gerne hele året rundt. Så med den store vækst, der er igen er set inden for turismen bredt set i Danmark sidste år, så er det bare med at sætte turboen på også her. Og det gælder i øvrigt også for os selv: Micro-eventyr og stay-cation er jo ikke længere nye begreber, selvom de lyder som sådan. Det handler bare om at være turist på egen egn. Og måske det var værd lige at tjekke de sydfynske øer til næste weekendtur eller måske sommerferie. For turisterhvervet her har ret meget at byde på - også selvom de ikke går i nationaldragter...

Svendborg

Statsministerbesøg i Svendborg: Spørgelystent publikum holdt Frederiksen til ilden

Annonce