Annonce
Fyn

Ny dokumentar afslører krænkelser i danske ungdomspartier: - Ingen skal føle sig tvunget til at gemme deres historier

I dokumentaren fortæller 11 kvinder om konkrete overgreb og om, hvordan der i flere ungdomspartier har været en stærkt sexistisk kultur. Foto: DocEye for TV2
Ny TV2-dokumentar sætter fokus på sexisme, krænkelser og overgreb i flere ungdomspartier i dansk politik. I de ungdomspolitiske partier i Odense forsøger man at gøre det lettere for kvinderne at stå frem og sige fra. Flere af ungdomsformændene afviser dog, at der skulle eksistere en egentlig sexistisk kultur i deres egen lokalafdeling.
Annonce

Odense: Der er for alvor kommet fokus på sexisme og krænkende adfærd i dansk politik og senest specifikt i de politiske ungdomsorganisationer, hvor unge for første gang stifter bekendtskab med politik.

I slutningen af september offentliggjorde dagbladet Politiken et debatindlæg, hvor 79 kvinder fortalte om konkrete episoder med sexisme og krænkelser inden for dansk politik. Og torsdag aften sendte TV2 det første af tre afsnit i dokumentar-serien ”Partiernes skjulte overgreb”, hvor ni unge kvinder står frem og fortæller om deres oplevelser med krænkende adfærd, sexisme og egentlige overgreb – ofte i forbindelse med fester i de politiske ungdomspartier hos Liberal Alliance, Venstre, Socialdemokratiet og Alternativet, som kvinderne i dokumentaren har været medlem af.

Hos Danmarks Socialdemokratiske Ungdom i Odense ryster de seneste fortællinger i TV2-dokumentaren formanden Casper Harild-Ankersen.

Partiernes skjulte overgreb

I dokumentaren "Partiernes skjulte overgreb", der er produceret af DocEye for TV2, fortæller ni unge kvinder om grænseoverskridende adfærd, krænkelser, magtmisbrug og egentlige overgreb i de politiske ungdomspartier.

Der er historier om unge kvinder, der til fester er blevet opfordret til at hænge trusser og bh på en tørresnor i baren mod at få gratis drinks. Der er historier om stærkt fornedrende slagsange og eksempler på sexistiske kommentarer i en facebook-tråd vendt mod en ung kvinde, mens hun holdt tale. Og der er historier om egentlige overgreb, som ifølge kvinderne ikke er blevet håndteret ordentligt.

- Man bliver lige chokeret hver gang, at man hører de her krænkelsesfortællinger. Men det er super godt, at kvinderne tør at stå frem. Der er ingen, der skal føle sig tvunget til at gemme deres historier, siger han.

Casper Harild-Ankersen afviser, at der skulle eksistere en egentligt sexistisk kultur i ungdomspartiets lokale afdeling i Odense. Han har heller ikke selv været med til arrangementer, hvor der er blevet sunget nogle af de stærkt sexistiske og fornedrende sange mod kvinder, som blandt andet bliver beskrevet i dokumentaren.

- Nej, det har jeg ikke. Jeg blev selv helt forarget, da jeg så det, siger han.

Annonce

Afviser lokal krænkelseskultur

Nogenlunde samme besked lyder fra formændene for Venstre Ungdom, Radikal Ungdom og SF Ungdom i Odense.


Jeg er nok ikke så overrasket over, at der har været en kultur, der i bund og grund er rodfæstet i en oldgammel forståelse af, at mænd er mere værd end kvinder. Vi er heldigvis kommet et godt stykke videre, men der er fortsat brug for en bedre forståelse for, hvad kvinder går igennem.

Mikkel Høj-Larsen, formand for SF Ungdom i Odense


Kristian Lynggaard er formand for Radikal Ungdom i Odense og har også kunnet følge med i sagerne om den nu tidligere formand Morten Østergaard. Han har været aktiv i Radikal Ungdom siden 2015 og været formand siden august 2019, men har ikke selv set eksempler på krænkelser lokalt i Odense.

- Helt generelt kan jeg ikke genkende billedet af, at der skulle herske en krænkelseskultur her hos os. Jeg har aldrig personligt oplevet hverken sexisme eller sexchikane i de år, jeg har været i ungdomspolitik. Og som formand har jeg aldrig modtaget nogen henvendelser om krænkelser, siger Kristian Lynggaard.

Ifølge formand for Venstre Ungdom i Odense, Emilie Flink, har man heller ikke her oplevet sager, der grunder i sexisme eller krænkelser. Hvis det sker, bliver det håndteret af formandskabet, skriver hun i en mail.

”Vi som formandskab involverer os i så fald, at vi hører, at nogen af vores lokale medlemmer har haft ubehagelige oplevelser. Vi snakker om det og opfordrer dem til at tage dem til de korrekte autoriteter, om disse så måtte ligge internt eller eksternt for VU”, skriver Emilie Flink.

Hos SF Ungdom i Odense er formand Mikkel Høj-Larsen ikke overrasket over dokumentarens afsløringer af sexisme i ungdomspartierne.

- Nej, jeg er nok ikke så overrasket over, at der har været en kultur, der i bund og grund er rodfæstet i en oldgammel forståelse af, at mænd er mere værd end kvinder. Vi er heldigvis kommet et godt stykke videre, men der er fortsat brug for en bedre forståelse for, hvad kvinder går igennem, siger han.

Annonce

Lettere at råbe op

Selvom Kristian Lynggaard fra Radikal Ungdom ikke ser noget generelt problem med sexisme og krænkende opførsel i ungdomsorganisationen i Odense, arbejder man i øjeblikket på at etablere en mere formel ordning, der skal gøre det lettere at indberette klager over krænkende adfærd.

- I forbindelse med debatten om sexisme og krænkelser har vi arbejdet på at lave nogle forebyggende tiltag. Det betyder konkret, at vi udpeger nogle tillidsmedlemmer i Radikal Ungdom Odense, som man kan gå direkte til og samtidigt laver nogle helt konkrete retningslinjer for, hvad der sker, når man har oplevet krænkende adfærd og går til tillidsmedlemmerne med det. Det er noget, vi allerede har i Radikale Venstre på landsplan, men nu etablerer vi det også lokalt, siger Kristian Lynggaard.

Nogenlunde samme ordning har man også hos SF Ungdom og Venstre Ungdom.

Og hos Socialdemokratiet og DSU er der flere muligheder for at klage over sexisme eller krænkende adfærd.

- For mig er det helt afgørende, at det skal være trygt at fortælle om de her ting. I Socialdemokratiet kan man gå igennem den nye advokatordning, men her i DSU Odense kan man også gå til mig eller min næstformand Emma Talbro, siger Casper Harild-Ankersen.

Næste del af TV2-dokumentaren ”Partiernes skjulte overgreb” sendes på næste torsdag, men kan allerede nu ses på streamingstjenesten TV2/Play.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce