Ærø: Kristine Skytte Glues nye bog er ikke bare en bog om yoga.
Altså det er en bog om yoga. Men det er også en bog, der - med udgangspunkt i Kristine Skytte Glues felt, yogaen - prikker til ligestillingsdebatten.
Overordnet set mener hun nemlig, at samfundet er alt for tilpasset den mandlige krop. Hun mener, at man overser nogle af de fundamentale forskelle, der er på den mandlige og den kvindelige krop, for eksempel at kvinder har en livmoder og menstruerer.
Kristine Skytte GlueTing bliver nemmere. Men bare fordi man er yogalærer og har undersøgt forskellige ting, er man jo ikke evigt lykkelig og altid i zen. Der vil jo blive ved med at være udfordringer. Bogen er en opfordring til at udforske en tilværelse, der måske kunne være lidt sundere og mere nærende. Og der må man så også turde sige: Det her vil jeg for mig selv, for at jeg kan leve fuldt ud i stedet for bare at klare sig igennem.
Man bør på samfundsniveau tage mere højde for de forskelle, og det er faktisk afsættet for, at hun nu igen er aktuel med en bog om yoga.
- Vi som kvinder må ære den kvindelige organisme i stedet for at prøve at tilpasse os et samfund, som egentlig er indrettet på mændenes præmisser, siger hun.
Faktisk bør samfundet i højere grad indrettes, så kvinder eksempelvis kan drosle ned et par dage om måneden, hvor energien er lav, mener Kristine Skytte Glue.
Og hun argumenterer for, at kvinders liv er cyklisk og bør leves sådan, hvorfor kvinder på andre tidspunkter af måneden har overskud af energi og på den måde kan kompensere for lav-energi-perioden.
Og hvad har det så at gøre med den nye bog, "Stå stærkt, vilde kvinde"?
En hel del faktisk, for Kristine Skytte Glues overbevisninger er afsættet for bogen, der er skrevet til kvinder.
- Da jeg udgav min sidste bog – yoga med omtanke – slog det mig pludselig, at de metoder og de stilarter, jeg har beskrevet i den, er til mænd. Jeg har slet ikke tænkt på, at det ikke er tilpasset kvinder. Det er faktisk sådan, at de yogastilarter, der er udbredt i vesten, er stilarter, der er lavet af mænd til den mandlige krop, siger hun.
Hun oplyser, at det først er inden for de seneste 50 år, at yoga i vesten er blevet noget, det i høj grad er kvinder, der har taget til sig. Derfor var der i hendes øjne et behov for, at hun skrev en ny yogabog med fokus på kvindekroppen.
- Men er det ikke cirka den samme krop, mandens og kvindens? spørger Kristine Skytte Glue og svarer selv:
- Jo. Og så alligevel ikke. For der er bare nogle ting, der er anderledes. Vi har en livmoder. Det er jo et organ, vi har ekstra end mænd. Og så har kvinder en cyklus. Det vil sige, at vi har en ekstra hormonpåvirkning i løbet af måneden.
Det bør man tage højde for - på samfundsniveau såvel som inden for yoga, mener Kristine Skytte Glue.
Den sidste del har hun selv taget sig af i kraft af den nye bog, der officielt udkom ved et et releaseparty fredag aften i Marstal.
Kristine Skytte Glue
Er cand.mag. og yogalærer og har i mange år arbejdet med flygtninge og integration.
Hun har undervist i yoga siden 2003 og driver yogaskolen Ø-yoga på Ærø, hvor hun bor med sine børn.
Stå stærkt, vilde kvinde er hendes tredje bog.
Omfavn
Kristine Skytte Glue har i bogen tilpasset yogaen til kvinder og inspirerer med praktiske øvelser kvinder til at omfavne den cykliske tilværelse.
- Med "stå stærkt" mener jeg, at det er okay, at vi er sådan. Vi behøver ikke at tilpasse os. Vi må gerne stille krav, og vi må gerne være, som vi er. Det hænger også sammen med, hvordan vi opdrager teenagepiger. Når piger får deres menstruation i dag, får de så et indgående kendskab til, hvad det egentligt betyder for kroppen? Eller får de bare at vide, at: ”Nu har du fået dit lort”. Det er i hvert fald ikke særligt anerkendende for en kvindelig organisme, som faktisk kan skabe mennesker. Det kunne godt fortjene lidt mere anerkendelse.
Hvorfra kommer interessen for det her?
- Jeg har tre børn, og jeg er gået ned med stress flere gange. Og jeg har haft nogle depressioner, og jeg har fået antidepressiv medicin. Jeg har virkelig prøvet at tilpasse mig. Og jeg har prøvet at arbejde hårdere og gjort alt, hvad der skulle til, og jeg har passet huset og børnene og manden og arbejdet. Og det virkede bare ikke. Jeg måtte erkende, at der skulle noget andet til. Simpelthen for at jeg ikke skal ”crashe” igen og igen. Og grunden til, at jeg synes, det her kunne være væsentligt for andre end mig, det er jo, at jeg også møder det hos mine yogaelever. Jeg har jo elever hele tiden, der går ned med stress.
Oplever du så, at når du læner dig op ad den her cykliske forståelse - perioder med mere energi og perioder med mindre energi – at det virker for dig?
- Ting bliver nemmere. Men bare fordi man er yogalærer og har undersøgt forskellige ting, er man jo ikke evigt lykkelig og altid i zen. Der vil jo blive ved med at være udfordringer. Bogen er en opfordring til at udforske en tilværelse, der måske kunne være lidt sundere og mere nærende. Og der må man så også turde sige: Det her vil jeg for mig selv, for at jeg kan leve fuldt ud i stedet for bare at klare sig igennem.
For at undgå stress vil det jo for mange betyde, at man skal lave nogle justeringer. Sælge det dyre hus for eksempel, så man kan holde mere fri. Eller blive skilt fra manden, eller hvad der nu skal til.
- Ja, jeg blev jo skilt. Men det opfordrer jeg nu ikke til.
Men hvis du skal lave om på dit liv, kræver det jo meget, hvad enten man er mand eller kvinde. Bliver det nemmere, hvis man som kvinde følger den her cykliske tilgang?
- Hvis man har en rigtig presset tilværelse, så er der sjældent tid til at tænke dybt over tingene. I bogen har jeg små øvelsesprogrammer for de syv chakra'er – plus et chakra for livmoderen. Der er simpelthen et helt afsnit om livmoderen. Og i alle kapitlerne har jeg nogle små refleksionsspørgsmål, som man kan vælge at sætte sig ned og reflektere over og skrive nogle noter omkring. Så hvis man følger processen igennem bogen, så vil man måske have et lidt klarere billede af, hvad det er, der skal til. Det er jo ikke sikkert, at man behøver at sælge huset eller skifte manden ud. Det kan være, det bare er mindre justeringer.
"Stå stærkt, vilde Kvinde" udkom den 14. januar ved en udgivelsesreception på Boppes Mokka i Marstal.