Annonce
Ærø

Ny bog om yoga prikker til ligestillingsdebatten

I en ny bog sætter Kristine Skytte Glue fokus på, hvordan samfundet er tilpasset den mandlige krop. Foto: Mathias Hjort.
Den nye bog "Stå stærkt, vilde kvinde" er en bog om yoga til kvinder. Men den er mere end det. Forfatteren prikker til ligestillingsdebatten og mener, at kvinders tilværelse på alt for mange områder er tilpasset mænd, selvom det i hendes øjne er åbenlyst, at mænd og kvinder er vidt forskellige - noget man også på samfundsniveau bør tage mere højde for.

Ærø: Kristine Skytte Glues nye bog er ikke bare en bog om yoga.

Altså det er en bog om yoga. Men det er også en bog, der - med udgangspunkt i Kristine Skytte Glues felt, yogaen - prikker til ligestillingsdebatten.

Overordnet set mener hun nemlig, at samfundet er alt for tilpasset den mandlige krop. Hun mener, at man overser nogle af de fundamentale forskelle, der er på den mandlige og den kvindelige krop, for eksempel at kvinder har en livmoder og menstruerer.

Annonce

Ting bliver nemmere. Men bare fordi man er yogalærer og har undersøgt forskellige ting, er man jo ikke evigt lykkelig og altid i zen. Der vil jo blive ved med at være udfordringer. Bogen er en opfordring til at udforske en tilværelse, der måske kunne være lidt sundere og mere nærende. Og der må man så også turde sige: Det her vil jeg for mig selv, for at jeg kan leve fuldt ud i stedet for bare at klare sig igennem.

Kristine Skytte Glue

Man bør på samfundsniveau tage mere højde for de forskelle, og det er faktisk afsættet for, at hun nu igen er aktuel med en bog om yoga.

- Vi som kvinder må ære den kvindelige organisme i stedet for at prøve at tilpasse os et samfund, som egentlig er indrettet på mændenes præmisser, siger hun.

Faktisk bør samfundet i højere grad indrettes, så kvinder eksempelvis kan drosle ned et par dage om måneden, hvor energien er lav, mener Kristine Skytte Glue.

Og hun argumenterer for, at kvinders liv er cyklisk og bør leves sådan, hvorfor kvinder på andre tidspunkter af måneden har overskud af energi og på den måde kan kompensere for lav-energi-perioden.

Bogen udkom fredag den 14. januar i Marstal. Foto: Mathias Hjort.

Og hvad har det så at gøre med den nye bog, "Stå stærkt, vilde kvinde"?

En hel del faktisk, for Kristine Skytte Glues overbevisninger er afsættet for bogen, der er skrevet til kvinder.

- Da jeg udgav min sidste bog – yoga med omtanke – slog det mig pludselig, at de metoder og de stilarter, jeg har beskrevet i den, er til mænd. Jeg har slet ikke tænkt på, at det ikke er tilpasset kvinder. Det er faktisk sådan, at de yogastilarter, der er udbredt i vesten, er stilarter, der er lavet af mænd til den mandlige krop, siger hun.

Hun oplyser, at det først er inden for de seneste 50 år, at yoga i vesten er blevet noget, det i høj grad er kvinder, der har taget til sig. Derfor var der i hendes øjne et behov for, at hun skrev en ny yogabog med fokus på kvindekroppen.

- Men er det ikke cirka den samme krop, mandens og kvindens? spørger Kristine Skytte Glue og svarer selv:

- Jo. Og så alligevel ikke. For der er bare nogle ting, der er anderledes. Vi har en livmoder. Det er jo et organ, vi har ekstra end mænd. Og så har kvinder en cyklus. Det vil sige, at vi har en ekstra hormonpåvirkning i løbet af måneden.

Det bør man tage højde for - på samfundsniveau såvel som inden for yoga, mener Kristine Skytte Glue.

Den sidste del har hun selv taget sig af i kraft af den nye bog, der officielt udkom ved et et releaseparty fredag aften i Marstal.

Kristine Skytte Glue

Er cand.mag. og yogalærer og har i mange år arbejdet med flygtninge og integration.

Hun har undervist i yoga siden 2003 og driver yogaskolen Ø-yoga på Ærø, hvor hun bor med sine børn.

Stå stærkt, vilde kvinde er hendes tredje bog.

Omfavn

Kristine Skytte Glue har i bogen tilpasset yogaen til kvinder og inspirerer med praktiske øvelser kvinder til at omfavne den cykliske tilværelse.

Kristine Skytte Glue driver yogaskolen Ø-yoga på Ærø, hvor hun bor med sine børn. Foto: Mathias Hjort.

- Med "stå stærkt" mener jeg, at det er okay, at vi er sådan. Vi behøver ikke at tilpasse os. Vi må gerne stille krav, og vi må gerne være, som vi er. Det hænger også sammen med, hvordan vi opdrager teenagepiger. Når piger får deres menstruation i dag, får de så et indgående kendskab til, hvad det egentligt betyder for kroppen? Eller får de bare at vide, at: ”Nu har du fået dit lort”. Det er i hvert fald ikke særligt anerkendende for en kvindelig organisme, som faktisk kan skabe mennesker. Det kunne godt fortjene lidt mere anerkendelse.

Hvorfra kommer interessen for det her?

- Jeg har tre børn, og jeg er gået ned med stress flere gange. Og jeg har haft nogle depressioner, og jeg har fået antidepressiv medicin. Jeg har virkelig prøvet at tilpasse mig. Og jeg har prøvet at arbejde hårdere og gjort alt, hvad der skulle til, og jeg har passet huset og børnene og manden og arbejdet. Og det virkede bare ikke. Jeg måtte erkende, at der skulle noget andet til. Simpelthen for at jeg ikke skal ”crashe” igen og igen. Og grunden til, at jeg synes, det her kunne være væsentligt for andre end mig, det er jo, at jeg også møder det hos mine yogaelever. Jeg har jo elever hele tiden, der går ned med stress.

Oplever du så, at når du læner dig op ad den her cykliske forståelse - perioder med mere energi og perioder med mindre energi – at det virker for dig?

- Ting bliver nemmere. Men bare fordi man er yogalærer og har undersøgt forskellige ting, er man jo ikke evigt lykkelig og altid i zen. Der vil jo blive ved med at være udfordringer. Bogen er en opfordring til at udforske en tilværelse, der måske kunne være lidt sundere og mere nærende. Og der må man så også turde sige: Det her vil jeg for mig selv, for at jeg kan leve fuldt ud i stedet for bare at klare sig igennem.

For at undgå stress vil det jo for mange betyde, at man skal lave nogle justeringer. Sælge det dyre hus for eksempel, så man kan holde mere fri. Eller blive skilt fra manden, eller hvad der nu skal til.

- Ja, jeg blev jo skilt. Men det opfordrer jeg nu ikke til.

Men hvis du skal lave om på dit liv, kræver det jo meget, hvad enten man er mand eller kvinde. Bliver det nemmere, hvis man som kvinde følger den her cykliske tilgang?

- Hvis man har en rigtig presset tilværelse, så er der sjældent tid til at tænke dybt over tingene. I bogen har jeg små øvelsesprogrammer for de syv chakra'er – plus et chakra for livmoderen. Der er simpelthen et helt afsnit om livmoderen. Og i alle kapitlerne har jeg nogle små refleksionsspørgsmål, som man kan vælge at sætte sig ned og reflektere over og skrive nogle noter omkring. Så hvis man følger processen igennem bogen, så vil man måske have et lidt klarere billede af, hvad det er, der skal til. Det er jo ikke sikkert, at man behøver at sælge huset eller skifte manden ud. Det kan være, det bare er mindre justeringer.

"Stå stærkt, vilde Kvinde" udkom den 14. januar ved en udgivelsesreception på Boppes Mokka i Marstal.

Annonce
Svendborg For abonnenter

Reaktioner på ny multiarena i Svendborg: Stor begejstring, men politiker er skeptisk

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Ærø

Mek Peks far og søn projekt er efter ti år endelig lykkes

Svendborg For abonnenter

Sydfynsk vingård solgt efter tre dage på markedet: - Det er ikke helt normalt, at en ejendom bliver solgt så hurtigt i den prisklasse

Faaborg-Midtfyn

Endnu en investering er på vej: Steensgaard vil gerne købe mere jord

Navne

Som at komme på landsholdet: Jesper Wung-Sung får plads i Det Danske Akademi

Vindmøller er fyldt med stål og beton: Så grønne er de rent faktisk

Svendborg For abonnenter

Nekrolog: Erik Galsgaard var en Ole Opfinder, der så muligheder alle vegne i livet

Livsstil For abonnenter

Michael Ahlefeldt laver kunst i neon: - Jeg blotter mig med det her

Danmark

Alene i julen? Sådan passer du på humøret juleaften

Debat

Debat: Forvirring for trafikken

Svendborg

Mads og Signe vågnede til lyden af knust glas midt om natten: - Pludselig stod der en fremmed mand i naboens have

Ministerium vil sælge bolig i New York på 353 kvadratmeter

Faaborg-Midtfyn

Erhvervs- og butiksliv ser en stor gevinst - men borgere er skeptiske over placeringen af fastfoodrestaurant

Ærø For abonnenter

Nyt initiativ for unge ærøboer: - Det er en kultur, der skal skabes

Langeland

Øhavsmarkedet er skudt i gang: - Ulla er ny og håber på mange besøg over sommeren

Annonce