Annonce
Svendborg

Ny biografsal, cafe og lounge med tagterrasse: Scala-biograf relancerer plan om udvidelse

Sådan kommer udvidelsen af Scala til at se ud set fra den runde parkeringsplads på Centrumpladsen. Den nye bygning rækker fem meter længere ud på pladsen end badstuen. Illustration: Arkitekt Per Weber
Scala vil rive Badstuen ned og bygge fem meter ud på Centrumpladsen i ny udvidelsesplan, der nu skal stå første politiske prøve på torsdag.
Annonce

Svendborg: Skal Scala-biografen have lov til at købe Badstuen, rive den 95 år gamle bygning ned og udvide biografen med en 7,5 meter høj bygning, der rækker yderligere fem meter ud på Centrumpladsen?

Det spørgsmål skal politikerne i Teknik- og Erhvervsudvalget tage stilling til på et møde torsdag den 5. december. Det sker efter at Scala-ejerne, søskendeparret Louise og Søren Dyre, efter tre års pause nu har relanceret planerne om en udvidelse af biografen.

Administrationen på rådhuset har bedt politikerne træffe en principbeslutning, før man arbejder videre med planerne, og formand for Teknik- og Erhvervsudvalget, Flemming Madsen (S), er positiv overfor projektet.

- Køb og nedrivning af badstuen har vi jo sagt ja til en gang tidligere, så diskussionen kommer til at dreje sig om at gå ud på Centrumpladsen i det offentlige rum, siger han.

Det har Hotel Svendborg tidligere i år fået lov til i forbindelse med en udvidelse, men Flemming Madsen afviser, at det automatisk giver Scala grønt lys.

- Det skal se ordentligt ud, og det kan det også godt komme til her. Den gamle TV2-bygning ved rådhuset har også en karnap, og det kan måske indramme Centrumpladsen bedre, hvis der også er en karnap på den anden side, siger han med henvisning til Scalas udvidelsesplaner.

Ingen held til fredning

En borgergruppe har tidligere forsøgt at stoppe Scalas planer om at rive den gamle badstuen fra 1924 ned.

I 2016 gik gruppen til Slots- og Kulturstyrelsen i et forsøg på at få bygningen fredet, men styrelsen endte med at opgive at rejse en fredningssag.

Badstuen er bevaringsværdig i klasse 4 ud af 9. Det kræver en godkendelse af byrådet at rive en bevaringsværdig bygning ned, og den har et flertal i byrådet tidligere udstedt.

Annonce

Lounge med tagterrasse

Det er ikke første gang, at Scalas udvidelsesplaner bliver lagt frem på det politiske bord. Biografejerne præsenterede i 2014 en lignende plan om at købe Badstuen og rive den ned for at skaffe plads til en udvidelse, og i 2016 sagde et politisk flertal ja til ideen, der skulle fremtidssikre en biograf midt i byen.

Siden blev der dog stille om udvidelsesplanerne, men nu har arkitekt Per Weber præsenteret et nyt projektforslag.

Det indeholder altså en ny bygning, der placeres samme sted som den nuværende badstue, men rækker yderligere fem meter ud på Centrumpladsen. Den nye bygning skal rumme en ekstra biografsal, som også skal kunne fungere som foredrags- og konferencesal, og der skal desuden indrettes en udvidet foyer, et større butiksområde og en cafe. På første sal af den nye bygning skal der være et loungeområde – muligvis med udgang til en tagterrasse.

Cafeen skal udføres i glas med udsigt til både Centrumpladsen og Krøyers Have, mens den nye bygning i projektbeskrivelsen skal fremstå som en æske i grøn forpatineret kobber.

Midt i det nye biografkompleks skal være en central biografgade i retning fra Centrumpladsen til Kedelsmedstræde. Det vurderes, at 5-600 borgere hver dag vil besøge biografen.

Annonce

Fredning i haven

Hvis Badstuen bliver solgt og revet ned, skal der laves et nyt indgangsparti til svømmehallen, og der lægges op til, at det er Scala, der skal præsentere en plan for den del af projektet. Det er ikke nogen let opgave, for indgangen må ikke bryde med fortidsmindefredningen i Krøyers Have – blandt andet stien langs den gamle svømmehal, der er omfattet af fredningen.

Svendborg Kommune har tidligere fået vurderet badstuen hos en mægler til en markedspris på 3,8 millioner kroner. Normalt skal en kommunalt ejet bygning sælges i et offentligt udbud, men man vil forsøge at få dispensation, så badstuen kan sælges direkte til Scala.

Hverken Louise eller Søren Dyre har ønsket at kommentere byggeplanerne før det politiske møde.

Udvidelsen af Scala set fra Krøyers Have med den gamle svømmehal til højre. Illustration: Arkitekt Per Weber
Den udvidende Scala-biograf set fra rådhuset med den nye 7,5 meter høje bygning til højre. Illustration: Per Weber
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce