HAMBORG: I kølvandet på Rotterdam og Antwerpen tager Hamborg pladsen som Europas tredjestørste havneby. Med en fortælling, der ligger fra i 1181, rummer Elbens hansestad også så stor maritim historie, at der er basis for et havnemuseum.
Sådan et museum byder Hamborg på i og omkring det fredede, historiske pakhus 50A.
De mere end 100 år gamle murstensbygninger ved Australia Strasse midt i den tidligere frihavn er den tyske kejsertids sidst opførte havneanlæg. Kaj, jernbanespor og pakhuse er konstrueret for optimal omladning af gods fra damp- og sejlskibe til opbevaring eller til videre landtransport.
Langs kajerne flyder Hamborg-historiske skibe som firmastbark Peking, stykgodsfragtskibet Bleichen, passagerdamperen Schaarhörn og lodsskonnerten No. 5 Elbe. Alle i regi af Stiftung Hamburg Maritim baseret på frivillig arbejdskraft.
På kajen knejser kraner fra før de nærliggende containerterminalers tid.
Rodebutik trænger til et løft
I hele Hansahafen-området træder det frem, at Hamborg er en søfartsby, der kan og vil sin maritime historie.
For den besøgende er det også tydeligt, at havnemuseet trænger til en saltvandsindsprøjtning. Aktuelt fremstår området ude og inde som om, at det primære formål har været et få indsamlet historiske genstande og i mindre grad at få dem renoveret og formildet til publikum. Det betyder, at mange af effekternes historie er uforklaret og dermed overladt til publikums gætning.
De fleste af de mere eller mindre rustne genstande udenfor giver dog sig selv. Her ses fx flere generationer af løftegrej til lastning og losning af skibe.
De ældste har vel små 100 år på krogen. Blandt de yngre årgange ses tidlige udgaver af containerhavnenes selvkørende, skrævende løftere, såkaldte straddle-carriers. Dengang med levebrød til en havnearbejder - i dag i ofte styret af en robot.
Veteran-togtur på havnen
Hamborgs enorme havneområde er også belagt med spor til godstransport. En lille undtagelse er havnemuseets historiske MAN-passagermotorvogn Fridolin fra 1956. Fra museet tilbydes publikum guidede rundture på dele af havnens skinnenet.
Boble løftet i kofangere
Havnemuseets hal med tårnhøje reoler har overvejende karakter af et depot fremfor en moderne, publikumsvenlig udstilling.
Blandt effekterne spotter Søsiden en af havnens engang store eksportartikler, Boblefolkevognen. Bil for bil blev de i 1950’erne løftet ned i fragtskibenes lastrum. Det ses, at VW’ens kofangerholdere var stærke nok til at fungere som løftegreb for kranens kroge.
Under museums-besøget havde vi nærvær af en tysk skoleklasse. Et populært indslag for børnene var et kik ned i åbne spande med et udvalg af, hvad der ryger over en kajkant af fx gødning, kul, korn og jernmalm.
Levende teknisk museum
Vil man opleve havnemuseet i dets nuværende form, er tiden ved at rinde ud. I forbindelse med statens nybyggeri i Hamborg af et nationalt havnemuseum, skal dette lokale havnemuseum udvikles til et teknisk, levende friluftsmuseum .
Når planerne er realiseret, får museet her status af filial under det nationale museum. Med undtagelse af firmastbark Peking, som forhales, bevares den historiske skibsflåde på de nuværende kajpladser ud for museet.