Annonce
Søsiden

Nu skal der styr på rodebutikken: Historisk kaj og pakhus som levende teknisk museum

Hamborgs tidlige containerflyttere af denne skrævende type - såkaldte straddle-carriers - står nu som rust-anløbnre monumenter foran det nuværende havnemuseum.  I baggrunden er en skoleklasse på vej ind i en udstilingscontainer. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Stor frivillig indsats for at bevare maritime effekter i Hamborg.

HAMBORG: I kølvandet på Rotterdam og Antwerpen tager Hamborg pladsen som Europas tredjestørste havneby. Med en fortælling, der ligger fra i 1181, rummer Elbens hansestad også så stor maritim historie, at der er basis for et havnemuseum.

Sådan et museum byder Hamborg på i og omkring det fredede, historiske pakhus 50A.

De mere end 100 år gamle murstensbygninger ved Australia Strasse midt i den tidligere frihavn er den tyske kejsertids sidst opførte havneanlæg. Kaj, jernbanespor og pakhuse er konstrueret for optimal omladning af gods fra damp- og sejlskibe til opbevaring eller til videre landtransport.

Annonce

Langs kajerne flyder Hamborg-historiske skibe som firmastbark Peking, stykgodsfragtskibet Bleichen, passagerdamperen Schaarhörn og lodsskonnerten No. 5 Elbe. Alle i regi af Stiftung Hamburg Maritim baseret på frivillig arbejdskraft.

På kajen knejser kraner fra før de nærliggende containerterminalers tid.

Ved havnemuseets kaj knejser historiske kraner om kap med Pekings fire master. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Containerhåndteringens historie omfatter også dette sælsomme køretøj. Foto: Søren Stidsholt Nielsen

Rodebutik trænger til et løft

I hele Hansahafen-området træder det frem, at Hamborg er en søfartsby, der kan og vil sin maritime historie.

For den besøgende er det også tydeligt, at havnemuseet trænger til en saltvandsindsprøjtning. Aktuelt fremstår området ude og inde som om, at det primære formål har været et få indsamlet historiske genstande og i mindre grad at få dem renoveret og formildet til publikum. Det betyder, at mange af effekternes historie er uforklaret og dermed overladt til publikums gætning.

Hvad er mon dette? Svar: En rulle tal, der - når det er opsat bag en rude i et tårn - viser vandstanden over eller under normal i Elben. Sorte tal for over normal vandstand og røde tal for under. Et sådant såkaldt Pegelturm står ved Landungsbrücke centralt i Hamburg. Foto: Søren Stidsholt Nielsen

De fleste af de mere eller mindre rustne genstande udenfor giver dog sig selv. Her ses fx flere generationer af løftegrej til lastning og losning af skibe.

De ældste har vel små 100 år på krogen. Blandt de yngre årgange ses tidlige udgaver af containerhavnenes selvkørende, skrævende løftere, såkaldte straddle-carriers. Dengang med levebrød til en havnearbejder - i dag i ofte styret af en robot.

Der ligger masser af gode intentioner og frivillig arbejdskraft bag Hamborgs nuværende havnemuseum, men publikum møder også en udstilling mange vil kalde en rodebutik. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Annonce

Veteran-togtur på havnen

Hamborgs enorme havneområde er også belagt med spor til godstransport. En lille undtagelse er havnemuseets historiske MAN-passagermotorvogn Fridolin fra 1956. Fra museet tilbydes publikum guidede rundture på dele af havnens skinnenet.

En Boblefolkevogn klar til at blive løftet om bord. Kranens kroge er fastgjort i bilens kofangerholdere. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Annonce

Boble løftet i kofangere

Havnemuseets hal med tårnhøje reoler har overvejende karakter af et depot fremfor en moderne, publikumsvenlig udstilling.

Blandt effekterne spotter Søsiden en af havnens engang store eksportartikler, Boblefolkevognen. Bil for bil blev de i 1950’erne løftet ned i fragtskibenes lastrum. Det ses, at VW’ens kofangerholdere var stærke nok til at fungere som løftegreb for kranens kroge.

Under museums-besøget havde vi nærvær af en tysk skoleklasse. Et populært indslag for børnene var et kik ned i åbne spande med et udvalg af, hvad der ryger over en kajkant af fx gødning, kul, korn og jernmalm.

Hvad indeholder lasten på et bulker-fragtskib? Raps, jernskrot, korn eller andet, som børnene her kan få lov at røre. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Annonce

Levende teknisk museum

Vil man opleve havnemuseet i dets nuværende form, er tiden ved at rinde ud. I forbindelse med statens nybyggeri i Hamborg af et nationalt havnemuseum, skal dette lokale havnemuseum udvikles til et teknisk, levende friluftsmuseum .

Når planerne er realiseret, får museet her status af filial under det nationale museum. Med undtagelse af firmastbark Peking, som forhales, bevares den historiske skibsflåde på de nuværende kajpladser ud for museet.

Under denne presenning udenfor havnemuset ligger Fyn Rundt-kendingen, lodsskonnerten No. 5 Elbe. Det var den, der sank efter kollision på Elben få dage efter at være hjermvendt fra totalrenovering i Hvide Sande. Nu renoveres den igen. Foto: Søren Stidsholt Nielsen,
Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Skuffet foreningsmand: Står der padelbaner i hal 2 til september, er jeg ikke med længere

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Langeland

Efter kraftig opfordring fra politiet: Ny parkeringsplan kan sende p-vagter tilbage på gaden

Ærø For abonnenter

Strandbyggeri i modstand: - Enhver entreprenør burde vide, at det ikke må indeholde plastik

Svendborg

Hævdede at være fra Islamisk Stat: 18-årig mand fra Svendborg dømt for bombetrusler og trusler mod mindreårige piger - slipper for udvisning

Svendborg

To mænd dømt og udvist af landet for tyveri af spiritus: SuperBrugsen i Skårup oplever flere, der snupper de dyre flasker

Statsministeren mødte læserne: Se Mette Frederiksen forklare, hvorfor hun vil af med forsvarsforbeholdet

Ærø

Mek Peks far og søn projekt er efter ti år endelig lykkes

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Intet er sket med faldefærdig bygning, selvom deadline blev overskredet for en måned siden: - Skal vi komme til skade eller miste livet, før nogen gør noget?

Danmark

Alene i julen? Sådan passer du på humøret juleaften

Svendborg

Mads og Signe vågnede til lyden af knust glas midt om natten: - Pludselig stod der en fremmed mand i naboens have

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Sport For abonnenter

Svendborg-Oure FA er i 3. division - nu falder afgørelserne i Danmarksserien

Sport For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Multiarena i Svendborg kan sikre, at vi ikke længere skal være underdogs

Svendborg For abonnenter

Reaktioner på ny multiarena i Svendborg: Stor begejstring, men politiker er skeptisk

Annonce