Annonce
Søsiden

Nu skal der styr på rodebutikken: Historisk kaj og pakhus som levende teknisk museum

Hamborgs tidlige containerflyttere af denne skrævende type - såkaldte straddle-carriers - står nu som rust-anløbnre monumenter foran det nuværende havnemuseum.  I baggrunden er en skoleklasse på vej ind i en udstilingscontainer. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Stor frivillig indsats for at bevare maritime effekter i Hamborg.

HAMBORG: I kølvandet på Rotterdam og Antwerpen tager Hamborg pladsen som Europas tredjestørste havneby. Med en fortælling, der ligger fra i 1181, rummer Elbens hansestad også så stor maritim historie, at der er basis for et havnemuseum.

Sådan et museum byder Hamborg på i og omkring det fredede, historiske pakhus 50A.

De mere end 100 år gamle murstensbygninger ved Australia Strasse midt i den tidligere frihavn er den tyske kejsertids sidst opførte havneanlæg. Kaj, jernbanespor og pakhuse er konstrueret for optimal omladning af gods fra damp- og sejlskibe til opbevaring eller til videre landtransport.

Annonce

Langs kajerne flyder Hamborg-historiske skibe som firmastbark Peking, stykgodsfragtskibet Bleichen, passagerdamperen Schaarhörn og lodsskonnerten No. 5 Elbe. Alle i regi af Stiftung Hamburg Maritim baseret på frivillig arbejdskraft.

På kajen knejser kraner fra før de nærliggende containerterminalers tid.

Ved havnemuseets kaj knejser historiske kraner om kap med Pekings fire master. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Containerhåndteringens historie omfatter også dette sælsomme køretøj. Foto: Søren Stidsholt Nielsen

Rodebutik trænger til et løft

I hele Hansahafen-området træder det frem, at Hamborg er en søfartsby, der kan og vil sin maritime historie.

For den besøgende er det også tydeligt, at havnemuseet trænger til en saltvandsindsprøjtning. Aktuelt fremstår området ude og inde som om, at det primære formål har været et få indsamlet historiske genstande og i mindre grad at få dem renoveret og formildet til publikum. Det betyder, at mange af effekternes historie er uforklaret og dermed overladt til publikums gætning.

Hvad er mon dette? Svar: En rulle tal, der - når det er opsat bag en rude i et tårn - viser vandstanden over eller under normal i Elben. Sorte tal for over normal vandstand og røde tal for under. Et sådant såkaldt Pegelturm står ved Landungsbrücke centralt i Hamburg. Foto: Søren Stidsholt Nielsen

De fleste af de mere eller mindre rustne genstande udenfor giver dog sig selv. Her ses fx flere generationer af løftegrej til lastning og losning af skibe.

De ældste har vel små 100 år på krogen. Blandt de yngre årgange ses tidlige udgaver af containerhavnenes selvkørende, skrævende løftere, såkaldte straddle-carriers. Dengang med levebrød til en havnearbejder - i dag i ofte styret af en robot.

Der ligger masser af gode intentioner og frivillig arbejdskraft bag Hamborgs nuværende havnemuseum, men publikum møder også en udstilling mange vil kalde en rodebutik. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Annonce

Veteran-togtur på havnen

Hamborgs enorme havneområde er også belagt med spor til godstransport. En lille undtagelse er havnemuseets historiske MAN-passagermotorvogn Fridolin fra 1956. Fra museet tilbydes publikum guidede rundture på dele af havnens skinnenet.

En Boblefolkevogn klar til at blive løftet om bord. Kranens kroge er fastgjort i bilens kofangerholdere. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Annonce

Boble løftet i kofangere

Havnemuseets hal med tårnhøje reoler har overvejende karakter af et depot fremfor en moderne, publikumsvenlig udstilling.

Blandt effekterne spotter Søsiden en af havnens engang store eksportartikler, Boblefolkevognen. Bil for bil blev de i 1950’erne løftet ned i fragtskibenes lastrum. Det ses, at VW’ens kofangerholdere var stærke nok til at fungere som løftegreb for kranens kroge.

Under museums-besøget havde vi nærvær af en tysk skoleklasse. Et populært indslag for børnene var et kik ned i åbne spande med et udvalg af, hvad der ryger over en kajkant af fx gødning, kul, korn og jernmalm.

Hvad indeholder lasten på et bulker-fragtskib? Raps, jernskrot, korn eller andet, som børnene her kan få lov at røre. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Annonce

Levende teknisk museum

Vil man opleve havnemuseet i dets nuværende form, er tiden ved at rinde ud. I forbindelse med statens nybyggeri i Hamborg af et nationalt havnemuseum, skal dette lokale havnemuseum udvikles til et teknisk, levende friluftsmuseum .

Når planerne er realiseret, får museet her status af filial under det nationale museum. Med undtagelse af firmastbark Peking, som forhales, bevares den historiske skibsflåde på de nuværende kajpladser ud for museet.

Under denne presenning udenfor havnemuset ligger Fyn Rundt-kendingen, lodsskonnerten No. 5 Elbe. Det var den, der sank efter kollision på Elben få dage efter at være hjermvendt fra totalrenovering i Hvide Sande. Nu renoveres den igen. Foto: Søren Stidsholt Nielsen,
Annonce
Langeland For abonnenter

Glad langelandsk folketingsmand: Nu er chancen for bedre trafik øget med grundig undersøgelse af fremskudt færgehavn

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Podcast: Lodsejere siger nej tak til fredning af Vejstrup Ådal - mener de selv kan tage vare på naturen

Svendborg For abonnenter

Besparelser rammer børnene: Tidligere forårs-sfo og kortere åbningstider i børnehaven

Svendborg

Fredagens coronatal: Smitten falder i flere sydfynske kommuner på nær Ærø

Fyn For abonnenter

Derfor kommer drab på uskyldig mand i Odense først for retten i efteråret 2022

Så nemt er det at købe ulovligt fyrværkeri på nettet: - Det kan rive både arme og ben af, hvis noget går galt

Livsstil For abonnenter

Godsejerfruen, der voksede op på Christiania: Clara Rosenkrantz inviterer indenfor i privaten på Glorup Gods

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Faaborg-Midtfyn

Caféejer er træt af unge, der smugler øl og spiritus ind: - Vi kan ikke overleve, hvis det forsætter

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Kultur For abonnenter

Madanmeldelse: Lige ud ad landevejen på Vester Skerninge Kro

Ærø For abonnenter

Nu er magten fordelt på Ærø Rådhus: Borgmesteren er officielt fundet efter endnu en afstemning

Faaborg-Midtfyn

Caféejer står alene med smuglerproblem: Kommunen vil ikke blande sig

Annonce