Annonce
Fyn

Nu fordeler byrådet kommunens milliarder: Odenses ældre får en hovedrolle

Et større millionbeløb er med stor sandsynlighed på vej til byens ældre. - Der skal altid være overskud til en kop kaffe og en snak om letbanen eller en OB-sejr over Sønderjyske, siger borgmester Peter Rahbæk Juel (S). Arkivfoto: Frederik Steen Nordhagen
Et presset ældreområde kan se frem til millioner, når byrådet torsdag ventes at lande et budgetforlig. Det står klart, efter partierne onsdag leverede deres budgettaler i byrådssalen. Men borgmesteren får kritik for et forslag til finansieringen.

Odense: De var rasende, de to største borgerlige partier, da de sidste år efter knap 12 timer bag lukkede døre forlod forhandlingerne om det kommunale milliardbudget.

- Man hører den ene budgettale efter den anden år efter år om, at vi skal gøre noget for de ældre, og så kommer der ingenting, når vi skal lægge budgettet. Jeg kan simpelthen ikke se de ældre i øjnene, sagde en mere end vred ældre- og handicaprådmand Søren Windell (K), da han sammen med Venstre skridtede ud fra forhandlingslokalet.

Meget tyder på, at ældre også ved dette års budgetforhandlinger får en hovedrolle. Om end en mere samlende end splittende af slagsen.

Annonce

Allerede inden byrådet onsdag eftermiddag og aften var samlet til de indledende budgettaler og -diskussioner, havde borgmester Peter Rahbæk Juel præsenteret den socialdemokratiske ambition om at finde cirka 100 millioner kroner ekstra til omkring 200 nye medarbejdere i hjemmepleje og på plejecentre og sætte ind mod stigende sygefravær og dårlig trivsel.

Og baseret på partiernes budgetord i byrådssalen giver det et umiddelbart grundlag for et bredere budgetforlig end sidste år, hvor kun fire af partierne - alle røde - skrev under.

- Heldigvis står vi som by og kommune et stærkt sted i dag med en grundlæggende sund økonomi, understregede Rahbæk Juel i sin budgettale.

- Vi skal gøre bedre tider gode for alle, og skal vi have alle med, er det afgørende, at vi skaber ny tryghed for byens ældre og de, der har brug for pleje. Men vi mangler medarbejdere, og derfor er der ældre mennesker, der ikke får den hjælp, de skal have. Når vores ældre mennesker åbner døren for hjemmeplejen, skal de også åbne døren for nærvær. Der skal altid være overskud til en kop kaffe og en snak om letbanen eller en OB-sejr over Sønderjyske.

Som et maraton

Det ønske deler også de andre partier.

- Vi anerkender, at der er brug for markant flere midler på ældreområdet. Vi har verdens bedst uddannede sosu-assistenter, men de løber for stærkt, sagde for eksempel Venstres Marlene Ambo-Rasmussen.

Det gjorde også SF's Brian Dybro - bare med nogle andre ord:

- Jeg har aldrig løbet et maraton. Men jeg har prøvet noget, som må minde om. Jeg har nemlig været med en sosu-hjælper på aftenvagt i Seden. Hun var engageret og virkelig glad for sit job. Men det er hævet over enhver tvivl, at ældreplejen er presset til det yderste.

Hos Det Konservative Folkeparti kvitterede politisk ordfører Kristian Guldfeldt for, at der denne gang kan være chancer for flere underskrifter på budgetforliget.

- Når vi nu ikke i år skal diskutere et salg af fjernvarmen, når letbanens etape to først skal afgøres næste år, og når nu borgmesteren selv har sagt, at han gerne vil være med til at løfte ældreplejen, så ser vi gode muligheder for, at der for én gangs skyld kan indgås et bredt budgetforlig, konstaterede Guldfeldt.

Annonce

Administrationen for skud

Men masser af knaster skal høvles, hvis det skal ende sådan. For eksempel finansieringen af de ekstra hænder på ældreområdet.

For selv om der ligger ledige penge på forhandlingsbordet, så skal der findes besparelser på andre områder i kommunen for at nå op på de cirka 100 ekstra ældremillioner.

Peter Rahbæk Juel har på forhånd varslet, at han vil have undersøgt muligheden for at spare millioner på administrationen ved at samle funktioner som for eksempel HR, løn, digitalisering og it, økonomi, kommunikation og jura ét sted i stedet for - som nu - i fem forskellige forvaltninger.

Jeg har aldrig løbet et maraton. Men jeg har prøvet noget, som må minde om. Jeg har nemlig været med en sosu-hjælper på aftenvagt i Seden.

Brian Dybro (SF), rådmand

Ifølge et nyt notat fra Borgmesterforvaltningen, der giver et foreløbigt overblik, beskæftiger knap 550 medarbejdere sig med de pågældende administrative funktioner, det svarer til cirka 285 millioner lønkroner, og Borgmesterforvaltningen vurderer, at der kan effektiviseres for 20 millioner kroner.

Annonce

Overbelastet lommeregner

Forslaget bliver imidlertid mødt af kritik fra flere sider, fordi det opfattes som en centralisering af magten omkring borgmesteren.

- Funktioner som blandt andet it og løn kunne godt laves centralt eller endda udliciteres. Men de andre funktioner skal være tæt på driften og dermed tættere på borgerne, sagde Konservatives Søren Windell.

- Og så er selve beregningen lavet noget på slump og kræver en grundigere analyse. Jeg husker flere besparelser, der aldrig nåede det potentiale, man troede, og så skulle der spares bagefter - for pengene var brugt på forhånd. Den slags politik ønsker vi ikke.

Også fra medarbejdersiden i flere af forvaltningerne er der modstand.

- Administration skal ikke være sådan en knap, som man bliver ved med at skrue ned på hvert år, som vi har set de senere år, lyder det for eksempel i en budgetbemærkning fra medarbejdere i Borgmesterforvaltningen - blandt andet med henvisning til den politiske beslutning fra 2019 om at spare omkring 200 millioner kroner på især den kommunale administration og kulturliv for i stedet at investere i velfærd til det stigende antal børn og ældre.

Torsdag middag mødes partierne til de egentlige forhandlinger om det cirka 13,7 milliarder kroner store kommunebudget. Og selv om det er mange penge, gjorde Peter Rahbæk Juel det onsdag aften klart, at der skal sorteres en del del i partiernes mange ønsker.

- Min lommeregner ville brænde sammen, hvis jeg skulle lægge alle de penge sammen, der er blevet brugt i budgettalerne.

Annonce
Svendborg For abonnenter

Forældre ser stort på færdselsreglerne ved Ørkildskolen: Politikommissær er voldsomt overrasket

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antal corona-indlagte falder til det laveste siden først i august - yderligere fire er døde

Annonce
Annonce
Annonce
Ærø

Mere til lærerne, mindre til hjemmeplejen og fri psykolog til unge: Ærøs politikere er tilfredse med nyt forlig

Kultur For abonnenter

Kvinderne styrer: 'Gift ved første blik'-mændene har problemer med kæledyr og prutter

Sport

I Ronaldos fodspor: Nyborg-drengen Magnus skriver kontrakt med europæisk storklub

Navne For abonnenter

60 år: Jens Garfalk måtte lære lederjobbet med lynets hast: - Den fik han sgu oversolgt

Ærø

Kronik: En havnerundfart med hund

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

76-årige Bent er blind og skal springe ud af et fly: - Jeg kan jo ikke se, hvor langt der er ned

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Fyn

Vanvidsbilister og livsfarlig parkering: Rådmand fik svar på, hvorfor bydel kæmper for en tryg handelsgade

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Navne For abonnenter

Nekrolog: Søren Lenschau Andersen var et anker og en superstjerne indtil livet sled ham op som 38-årig

Danmark

Kulturministeren er skræmt over danske børns Youtube-forbrug: - Jeg er bange for algoritmer, jeg ikke forstår

Sport For abonnenter

Hvem kan stoppe Svendborg-Oure FA - B1913 vil efter pokalbraget levere alt mod DS-topholdet

Langeland For abonnenter

Kenny og Jeanette er langtidsledige og var til borgermøde for at blive klogere: - Det ville være rart at vide, hvad der skal ske med folk på kontanthjælp

Danmark

Politiet gransker atter selvmordslægen Svend Lings: - Der er ikke nogen dom, der kan få mig til at stoppe

Annonce