Annonce
Svendborg

Nu er det afgjort: Nyt plejecenter skal ligge i Tankefuld

På årets sidste byrådsmøde skulle politikerne blandt andet tage stilling til, hvor et nyt plejecenter skal placeres. Et flertal endte med at stemple ind på bydelen Tankefuld fremfor Tved, som også var på tale. Foto: Henrik Nguyen
Det nye plejecenter, som kommunen i de kommende år skal bygge, skal ligge i bydelen Tankefuld. Det besluttede et flertal på årets sidste byrådsmøde, som fandt sted tirsdag aften. Beboere, som havde frygtet, at det blev bygget i Tved, er lettede over beslutningen.

Svendborg: Det ligger nu fast, at et nyt plejecenter med i alt 48 plejeboliger skal ligge i Svendborg-bydelen Tankefuld.

Det besluttede et flertal i byrådet tirsdag aften.

Dermed blev der sat punktum i sagen, der har udviklet sig gennem de seneste måneder, efter et forslag om at placere plejecentret i Tved pludseligt blev bragt på banen. Flere partier har løbende givet udtryk for, at det måske var bedre at bygge dér fremfor Tankefuld, men efter en lang debat i byrådssalen endte et flertal bestående af alle partier undtagen Venstre alligevel at gå med Tankefuld.

Annonce

Og det er både det oplagte og rigtige valg, mener Hanne Klit (S), formand for Social- og Sundhedsudvalget.

- I Tankefuld har vi en enestående mulighed for at placere daginstitution og plejecenter  sammen. Det er en unik mulighed, som vi skal udnytte, lød det fra udvalgsformanden, som tilføjede:

- Det er også vigtigt at nævne, at Ældrerådet, der er de ældres talerør, entydigt peger på, at første trin bør være at bygge et plejecenter i Tankefuld med 48 pladser.

Socialdemokraterne fik i byrådssalen opbakning fra blandt andre De Konservatives Johan Emil Rasmussen, som også argumenterede for en placering i Tankefuld over Tved.

- Det er oplagt, at det bliver Tankefuld. Det er et område i udvikling, og hvor vi har god plads til at bygge. Derfor er der også mulighed for, at vi kan tænke andre projekter ind i de planer, sagde det konservative byrådsmedlem.

Misset mulighed

Det krævede som sagt en længerevarende snak, inden politikerne havnede på den endelige løsning. For indtil det sidste forsøgte især Venstre og Enhedslisten at trække i den anden retning.

Lars Erik Hornemann (V) talte særdeles varmt for at bygge plejecentret i Tved, og han mente, at der ville være tale om en misset mulighed, hvis man undlod at gøre det.

- Her har vi virkelig chancen for at imødekomme et stort ønske fra Tved, der ellers aldrig har stået og råbt op om, at de har følt sig overset, plæderede Lars Erik Hornemann, der samtidigt gjorde det klart, at Tankefuld ikke var en dårlig placering.

Det besluttede byrådet

Byrådet skulle tage stilling til, hvordan der skal etableres primært nye pleje- og demensboliger.

Et flertal besluttede:

- at udbygningen sker ved etablering at et nyt plejecenter med 48 pladser i Tankefuld

- at et kommende plejecenter opføres i samarbejde med et almennyttigt boligselskab, der udvælges på grundlag af projektforslag fra interesserede boligselskaber.

- at udbudsformen indeholder en arkitektkonkurrence for at sikre, at der bygges et visionært plejecenter med nyeste viden inden for demensområdet.

Samtlige partier undtagen Venstre endte med at stemme for forslaget. Venstre undlod helt at stemme.

- Men det er "once in a lifetime", at vi har muligheden for at beslutte, hvor vi vil placere et plejecenter af den her størrelse. Så hvis vi ikke beslutter os for at gøre det nu, kommer der i hvert fald aldrig et plejecenter i Tved, lød det fra Hornemann, som gerne så, at man tog sig bedre tid til at undersøge sagen yderligere.

- Er vi i under så stort et tidspres, at vi må træffe en forhastet beslutning? Sådan har jeg det. Jeg synes, at tidspresset, som vi er kommet i, gør, at vi træffer en beslutning på et ikke fuldendt grundlag, sagde Venstre-politikeren.

Venstre endte sammen med Radikale Venstre at stille et forslag om at sende sagen tilbage til fagudvalgene. Det blev dog stemt ned, og efterfølgende blev modellen med et plejecenter med 48 pladser i Tankefuld stemt igennem.

Annonce

Lettede naboer

Borgerne i Tved har gennem processen været splittede, og i bydelen har der både været fortalere og modstandere af idéen.

I boligområdet Æskelund, hvor plejecentret potentielt skulle have været bygget, er der mest af alt glæde over beslutningen. I hvert fald hos ægteparret Heidi og Nicolaj Buch, som bor i området og har stået bag en underskriftindsamling mod planerne.

De fulgte forventningsfulde med i byrådsmødet hjemme på computeren og er lettede over endelig at have fået afklaring, og at det endte, som det gjorde.

Nikolaj og Heidi Buch fra Tved har været bekymrede for, om de fik et plejehjem i baghaven. De kan nu ånde lettede op, efter byrådet. Foto: Katrine Becher Damkjær

- Det er rigtig dejligt. Det har været lidt nervepirrende, og vi synes jo, at det ville have store konsekvenser for os heroppe, fortæller Heidi Buch til avisen sent tirsdag aften.

- Jeg tænker også, at det er den rigtige beslutning at tage, at politikerne går med et projekt, som virker utroligt gennemarbejdet. Samtidigt undgår vi det heroppe, og det betyder, at trafiksikkerheden på vores vej kan blive ved med at være, som den er, siger Heidi Buch, som hurtigt fik skrevet rundt til de andre husstande på vejen med den gode nyhed.

- Det er jo årets julegave for os.

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Nødråb fra Lyø: Hvem vil komme over og vaccinere de sidste?

Danmark

Onsdagens smittetal sætter ny rekord - nærmer sig 39.000 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Hentet i Forsvaret: Skjærbæk-selskabet Estech ansætter direktør

Langeland For abonnenter

Ny hestekur i vente: Langeland skal finde nye besparelser for 35 millioner

Debat

Kronik: Skal historien nu også skrives om?

Navne For abonnenter

Festivalveteran er tilbage i manegen: - De har ramt den lige i røven

Alle blå partier vil afskaffe kravet om mundbind

Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis: Fødeafdelingen i Svendborg er klart styrket politisk og fagligt

Danmark

Alene i julen? Sådan passer du på humøret juleaften

Svendborg

Kvinde blev skubbet ud på kørebanen: Politiet efterlyser stadig bilist

Erhverv For abonnenter

Udvider imperiet: Sydfynsk søskendepar overtager biograf i Horsens

For abonnenter

Klokken 11.50 i går døde Knud-Erik Dam - han besluttede det selv og så frem til det

Faaborg-Midtfyn

Vedtaget i rungende tavshed: Nu ruller tusindvis af skraldespande ud i indkørslerne

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Konflikt om faldefærdige huse eskalerer efter kritisk artikel: Pludselig bankede ejendomsmatador på døren

Sport

Marienlyst kaster det hvide flag mod Svendborg - træneren vil bygge op til næste sæson

Annonce