Annonce
Danmark

Notat kaster lys over coronaudbrud: Sådan kan smitten have bredt sig fra somalisk miljø

Myndighederne åbnede efter et stigende antal smittede en mobil testenhed i Aarhus-bydel Gjellerup, hvor der bor mange af anden etnisk baggrund end dansk. Ifølge notat fra Styrelsen for Patientsikkerhed ser udbruddet i Aarhus ud til at kunne have en relation til smittetilfælde i Silkeborg og Hobro. Arkivfoto: Michael Drost-Hansen/Ritzau Scanpix


Annonce

Udbrud: Coronasmitten har igen fået fat i Danmark. Udbrud og stigende smittetal har ført til krav om mundbind i seks kommuner, og særligt i Aarhus har en markant stigning i antallet af smittede ført til en række restriktioner. 70 procent af de 756 nye smittetilfælde med coronavirus i Danmark, der blev registreret fra mandag til lørdag i sidste uge, har anden etnisk oprindelse end dansk. Og i Aarhus har udbruddet særligt ramt det somaliske miljø. Nu kaster et notat fra Styrelsen for Patientsikkerhed, som blandt andre avisen Danmark er kommet i besiddelse af, detaljeret lys over, hvordan smitten kan have bredt sig i det somaliske miljø, og hvordan smitten i Aarhus muligvis har bredt sig til Silkeborg og Hobro.

Avisen Danmark giver dig overblikket her:

1) Smitten tog fat i slutningen af juli

Ifølge notatet tog smitten for alvor fat i Aarhus 31. juli med mange udbrud, og det skete især blandt folk med en anden etnisk baggrund.

"Der har været en stor gruppe med tilhørsforhold til lande udenfor Danmark, herunder Somalia og Libanon," skriver styrelsen

2) Begravelse med 500 deltagere

Styrelsen har talt med borgere for at finde ud af, om der er større arrangementer, som kan have sat skub i smitten. Der har blandt andet været større Eid-fester i blandt andet Aarhus og Skanderborg, og en begravelse for en somalisk mand, som ifølge flere af styrelsen kilder har haft mange deltagere. Til begravelsen skønner politiet, at der har været cirka 500 deltagere.

Ifølge Berlingske, som også er i besiddelse af notatet, var der tale om begravelsen for den aarhusianske rapper Shmur – med det borgerlige navn Abukar Hassan Ali –der 22. juli blev skudt og dræbt på parkeringspladsen ved Jydsk Væddeløbsbane i Aarhus.

"Disse begivenheder kan dog tidsmæssigt ikke forklare den første stigning," skriver styrelsen.

3) Smittet til barnedåb og guldbryllup

Styrelsen skriver, at der derudover har været "andre større private familiesammenkomster som guldbryllup og barnedåb."

Styrelsen fortællere at der også har været smittede i forbindelse med uddannelse. I notatet fremgår det således, at der har været smittede efter "tutor-arrangementer og på SOSU-skolen."

4) Plejehjem, bosteder og SFO'er med smitte

Styrelsen beskriver også i notatet en række øvrige steder i Aarhus, som har relation til en smittet. Det drejer sig om Plejehjemmet Thorsgården, Hjemmeplejen, to SFO'er, tre bosteder, et bryllup med 80 gæster, to fodboldskoler og en dansk-tyrkisk kulturforening.
Smitteudbruddet har ført til besøgsrestriktioner på alle plejecentre i Aarhus Kommune, besøgsforbud på plejehjemmet Thorsgården og besøgsrestriktioner på alle Region Midtjyllands hospitaler.

Styrelsen afsluttet notatet med at konkludere, at smitten er blusset op flere steder, og at det ikke kun er bestemte befolkningsgrupper, der er ramt.

5) Smitte har muligvis spredt sig til Hobro og Silkeborg

Der blev lørdag konstateret et smittetilfælde på Hobro Mejeri, og Silkeborg oplever også et stigende smittetal, som har ført til krav om mundbind i offentlig transport og en anbefaling om at bære mundbind ved indkøb. Allerede på et pressemøde mandag kom det frem, at der med meget stor sandsynlighed var overført smitte fra Aarhus til Silkeborg. I notatet skriver styrelsen, at smitten i Hobro "muligvis stammer fra Aarhus".

Radio4 gik en tur med 31-årige somaliske Safaa Mohamed Ali, der har oplevet, at mange er gået i en stor bue uden om hende på grund af hendes hudfarve i de sidste par uger. Lyt med herunder, hvor hun fortæller om sine oplevelser.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live: Professor opfordrer til at droppe daglige coronatal

Annonce