Annonce
Fyn

Nordfyn: Forslag til at finde 20 millioner kroner i det kommunale budget

Det har vist sig, at der er brugt færre penge på ordningen med Flextrafik end budgetteret med. Arkivfoto
Annonce

Nordfyn: Startende med offentliggørelsen af administrationens såkaldte omstillingskatalog har den årlige dans omkring næste års kommunale budget taget sin begyndelse. Øvelsen går ud på at skabe et øknomisk råderum på omkring 20 millioner kroner i budgettet.

Tidligere år har visse forslag i omstillingskataloget skabt stor debat. Blandt andet forslag om en ændret skolestruktur. Denne gang har administrationen på forhånd taget større pejling af, hvad der er politisk muligt.

- Kataloget er selvfølgelig forslag bestemt af administrationen, men forstået på den måde, at vi fra politisk hold har sagt, at forslag, der ikke hos noget parti har politisk gang på jorden, ikke skal med, siger borgmester Morten Andersen (V).

Annonce

Plejesektoren i fokus

Han fortæller, at den aktuelle debat om forholdene og resurserne i plejesektoren står højt på dagsordenen.

- Allerhelst ville vi sige, at så prioriterer vi nogle flere resurser derhen, men det er for tidligt at sige, om vi får mulighed for det.

Omstillingskataloget er indflyvningen til det sidste budget inden kommunalvalget næste år. Det siges, at budgettet så altid har en tendens til at blive lidt mere lempeligt.


Jeg vil da også hellere måles på et budget, der holder. Fremfor et budget, hvor man kommer til at se, de forudsætninger, der er lagt ind, ikke holder. Det vil være utroværdigt.

Morten Andersen (V), borgmester Nordfyns Kommune


- Vi skal gøre alt, hvad vi kan for at ramme et budget, der holder. Alt andet vil være uansvarligt. Jeg vil da også hellere måles på et budget, der holder. Frem for et budget, hvor man kommer til at se, de forudsætninger, der er lagt ind, ikke holder. Det vil være utroværdigt, siger Morten Andersen og tilføjer, at nogle af forudsætningerne i de to seneste budgetår er skredet, blandt andet på grund af udefrakommende årsager.

- Derfor er vi også om muligt endnu mere opmærksomme på budgetlægningen denne gang. Vi har selvfølgelig fået flere indtægter i kraft af udligningsreformen, men samtidig må vi sige, at der er større, hvad der kaldes, tekniske korrektioner end nogensinde før. Det vil for eksempel sige flere børn, der anbringes uden for hjemmet og flere voksne handicappede med behov for pleje. Det skal vi selvfølgelig også tage højde for.

Hele omstillingskataloget, der nu e sendt i høring, kan findes på Nordfyns Kommunens hjemmeside. Her fem nedslagspunkter:

1. Hjemmeplejen

Forslag om at spare to en halv millioner kroner  inden for "Hjemmeplejen - visitation, forebyggelse og rehabilitering i hjemmeplejen". Blandt andet ved at nedlægge syv stillinger. Det betones, at serviceniveau fastholdes på 2020 niveau. Nøgleord er effektiviseringer, at være "nytænkende og nyttiggøre de bedste ideer i forhold til rehabilitering og forebyggelse".

2. Specialklasser

Fra august 2021 foreslås at spare en million kroner ved at have færre specialklasser. Konkret blandt andet ved, som det udtrykkes, at udarbejde en ny resursetildelingsmodel for dagtilbud og skoler. Etablere ny tilbudsvifte på de specialiserede områder i kommunen for dagtilbud og skoler. Forslaget har til formål at fastholde så mange børn som muligt i almenområdets forpligtende læringsmiljøer.

3. Borgerservice

Det foreslås at spare en lille halv million kroner ved at holde mindre åbent i Borgerservice i Otterup, Bogense og Søndersø. Samtidig luftes muligheden for indførelse af tidsbestilling. Alt sammen medvirkende til, at der kan spares en medarbejder.

4. Kortere møder

I Børn- og Unge foreslås det at hente to millioner kroner ved at holde kortere og mere effektive møder. Afsættet er blandt andet gode erfaringer under coronanedlukningen. Planen er, at hver medarbejder i gennemsnit skal bruge cirka 25 minutter mindre om ugen på at holde møder. Det vil dermed give medarbejderne mere tid til at arbejde direkte sammen med børnene/borgerne.

5. Flextrafik

Konceptet med Flextrafik er blevet justeret flere gange. Blandt er en del af den tidligere flexkørsel lagt over på rutekørsel. De indhentede erfaringer med, hvordan ordningen fungerer i dag, gør, at administrationen vurderer, at det opsatte budget kan nedjusteres med godt en million kroner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live: Over halvdelen af de corona-ramte kender ikke selv smittekilden

Annonce