Annonce
Fyn

Nogle er sure, andre takker os: 49-årige Tina stoppede i hjemmeplejen - nu poder hun op til 150 om dagen

Hver arbejdsdag begynder med en podning for Carelink-medarbejderne, inden de selv må teste. - I starten var det ikke så behageligt, men nu tænker jeg ikke længere over det. Det er fast rutine hver morgen ligesom at børste tænder, siger Tina Milling. Foto: Lars Krejberg
Genåbningen af samfundet og coronapas betyder, at der foruden PCR-testene kan blive brug for op mod 58.500 kviktest dagligt i Syddanmark. Fyens.dk mødte en af Carelinks fynske medarbejdere, der på en travl dag svinger vatpinde rundt i 150 forskellige næser.

For mange er covid-19-test efterhånden blevet en del af hverdagen. Uanset om man bryder sig om vatpinde i svælg eller næsebor, er PCR- og kviktest foreløbig kommet for at blive - i hvert fald hvis man vil benytte den genvundne mulighed for at tage på restaurant, til fodboldkamp eller til frisøren, hvor coronapasset skal vises frem for at få adgang.

Også de, der poder, kan let blive en del af den ubekvemme, kedelige rutine, der bare skal overstås en gang eller to om ugen. Men bag mundbind og visir er der flittige fynboer, der tjener deres penge ved at teste os andre for virus.

En af dem er 49-årige Tina Milling fra Odense, der før har haft en dagpleje og arbejdet som social- og sundhedshjælper i hjemmeplejen, men nu svinger vatpinden ved kviktest.

Annonce

- Jeg ville gerne give en hjælpende hånd, for der er brug for rigtig mange hænder under den her pandemi, siger hun.

Beskyttet mod smitte

Efter et forløb, der blandt andet bød på et tre timers kursus i at pode, spritte af og holde styr på de strikse hygiejnekrav, blev hun ansat af Carelink og var klar til test.

-Det er et supergodt arbejde. Mange tænker nok, at det er røvsygt og ensformigt at stå at pode en hel dag, men jeg møder rigtig mange mennesker fra alle lag i samfundet. Og vi podere har et sindssygt godt sammenhold. Det finder man ikke andre steder, siger hun.

Mange af kollegerne er unge mennesker, og der er en stor udskiftning i medarbejderstaben, for jobbet er ikke for alle, fortæller Tina Milling.

En af dem, der blev testet på Rismarksvej torsdag, var Dan Eskekilde, der bor i Odense og arbejder i Bolbro. Han havde ventet i omkring tre kvarter, da det blev hans tur til at blive podet kort før middag, men tog ventetiden pænt. Foto: Lars Krejberg

- Her under corona forsøger vi jo at holde afstand. Men I er nogle af dem, der ikke kan undgå at komme tæt på rigtig mange forskellige mennesker. Hvordan har du det med det?

- Jeg tænkte en del over det i starten og var nervøs for, om jeg ville slæbe smitte med hjem til min familie. Vi gør så meget for at beskytte os, men der er selvfølgelig en risiko for, at vi kan blive smittet af en, der har corona. Jeg er dog ikke så nervøs for det mere.

- Har du hørt om kolleger, der er blevet smittet?

- Ja, det har jeg. Men om de er blevet smittet på testcentret, ved vi ikke. Vi bliver testet hver morgen, når vi møder, og vi må ikke gå ind, før vi har et negativt svar, påpeger hun.

Annonce

Ukendt arbejdsplads

Da Fyens.dk er forbi for at tale med Tina Milling torsdag, poder den 49-årige odenseaner på Rismarksvej i lokalerne, hvor Højstrupskolen engang lå. Onsdag var hun på rådhuset på Flakhaven, hvor Carelink har åbnet et nyt teststed i denne uge. Først, når hun møder, finder hun ud af, hvor hun skal arbejde.

- Nogle har det fint med uvisheden, mens andre gerne vil have struktur og vide, hvor man skal arbejde. Her ved man ikke, hvor man bliver sendt hen. Man kan også risikere at starte ét sted og blive sendt et andet sted hen efter en time eller to, hvis der er meget travlt der.

Tina Milling kan godt lide fleksibiliteten ved jobbet, hvor hun selv booker sig ind og vælger vagter. Foto: Lars Krejberg

Til gengæld kan hun selv bestemme, hvornår hun arbejder.

- Det gode ved det her arbejde er, at jeg selv kan tilrettelægge, hvordan jeg vil arbejde. Jeg har mine børn i lige uger, og så arbejder jeg altid fra 8 til 14. I næste uge har jeg fra mandag til søndag og rigtig mange timer. Men det vælger jeg jo selv. Og har jeg brug for fridage, kan jeg bare lade være at booke mig ind, fortæller hun.

Annonce

150 test på en dag

Hvis Tina Milling har en ti timers vagt, kan hun pode 150 personer. Nogle vil gerne snakke lidt, mens andre bare skal have testen og den kildende vatpind ud af verden.

- Man mærker hurtigt, om borgeren er snakkesalig eller ej. Jeg tager mig gerne tid til at veksle et par ord. Der var en ældre mand, som havde en masse spørgsmål. Selv om der er kø, vil jeg gerne tage mig tid til sådan en som ham, siger hun.

- De unge svarer ofte hurtigt, for de skal ud i byen og på café eller i skole. De skal bare bruge en hurtig test og er sjældent snakkesalige, og det er også fint nok. Men de ældre vil gerne tale lidt, og det skyldes nok deres usikkerhed i denne coronatid.

Den 49-årige Tina Milling har tidligere arbejdet i hjemmeplejen i Odense som sosu-hjælper. Hun stoppede i februar og søgte ind som poder hos Carelink, der står for kviktest i hele Syddanmark. Foto: Lars Krejberg

Og så er der nogle, der er så vrede over ventetiden, at de bliver højlydte.

- Jeg har oplevet en, der råbte og skreg, om jeg var til kaffepause. Vi knoklede løs, men nogle kolleger var gået til pause. Vi er også kun mennesker og har brug for en pause og mad og drikke. Det er ikke alle, der har forståelse for det. Jeg synes også, det er møgirriterende at stå i kø, men sådan er situationen bare lige nu i Danmark.

- For det meste møder vi dog glade mennesker. Og nogle takker os ligefrem. Det betyder rigtig meget, når borgerne roser os, siger Tina Milling.

- Tænker I podere over, at I er en lille del af et ret specielt stykke danmarkshistorie?

- Ja, det gør vi. Det tror jeg, de fleste podere vil sige ja til. Jeg gør i hvert fald. Og jeg synes, at man skal søge jobbet, hvis man har lyst og mod på at stå at rode folk i næsen. For du hjælper Danmark meget.


For det meste møder vi glade mennesker. Og nogle takker os ligefrem. Det betyder rigtig meget, når borgerne roser os.

Tina Milling, poder hos Carelink
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Nu er opgravningen af minkene i gang

Annonce