Annonce
Svendborg

Niels har fanget en mårhund på Tåsinge: Miljøstyrelsen frygter, at en hel familie lever under radaren

Niels Skræp med mårhunden, som gik i hans fælde. Foto: Peter Bülow Hansen, Naturstyrelsen
Mandag 8. marts kunne Erik Skræp fra Tåsinge konstatere, at en mårhund var gået i hans fælde. Hos Miljøstyrelsen er frygten, at en hel mårhundefamilie lever i det skjulte på øen - og styrelsen opfordrer jægerne til at intensivere jagten på de invasive dyr.

Tåsinge: En and har gjort en sidste god gerning, og hos Miljøstyrelsen er der bekymring.

Det er nogle af ingredienserne i historien om en fangst, som Niels Skræp fra Tåsinge gjorde for nylig.

For et halvt års tid siden satte han en mårhundefælde op i Vejlen, og den har han set til hver morgen siden.

Mandag 8. marts var ingen undtagelse.

- Man håber jo altid, at en mårhund er gået i, for vi ved, at vi har dem i området. Vi ser dem nu og da, siger Niels Skræp, som kunne konstatere, at maddingen, de jordiske rester af en død and fundet i området, havde virket.

- Der sad en mårhundehan i fælden, så jeg kontaktede Peter Bülow Hansen fra Naturstyrelsen, siger Niels Skræp.

Dyret var noget forkomment, så det blev aflivet med et skud i hovedet, hvorefter Peter Bülow Hansen tog kadaveret med, så det i første omgang kunne blive lagt i en fryser.

- Det skal undersøges, om den er i familie med de mårhunde, som tidligere er fanget på Tåsinge, siger Peter Skræp.

Annonce

Irriterende

Hos Miljøstyrelsen glæder specialkonsulent Mariann Chriél sig på den ene side over, at det er lykkedes at sætte en af de forhadte mårhunde ud af spillet, mens hun på den anden side ærgrer sig.


Det er irriterende. For det tyder på, at der er en mårhundefamilie, som lever under radaren, siger Mariann Chriél

Mariann Chriél, specialkonsulent i Miljøstyrelsen


For vurderet ud fra tandsættet var den uheldige hund på Tåsinge omkring et år gammel, da den gik i fælden.

- Det er irriterende. For det tyder på, at der er en mårhundefamilie, som lever under radaren, siger Mariann Chriél, som oplyser, at Naturstyrelsen som konsekvens har en opfordring til jægerne.

- De skal holde øje med, om der er banditter i området. Eventuelt sætte vildtkameraer op. Og hvis kameraerne viser, at der er mårhunde, skal jægerne gå ud og give dem deres bekomst, siger hun.

Annonce

Judashunde

Mårhunden er en såkaldt invasiv art, og der bliver gjort en del for at komme den til livs.

For eksempel opereres der med såkaldte judas-dyr. Det er mårhunde, som bliver sat ud, og som har de kendetegn, at de er steriliserede og forsynet med gps-sendere.

Den er ikke fri for at se nuttet ud, men faktisk er mårhunden en rigtig møghund, som ikke hører hjemme i den danske natur. Foto: Morten Stricker

Idéen er så, at judas-hunden skal finde en mage i området.

- Når de gør det, holder de op med at vandre hvileløst rundt, og det kan vi se på gps-signalerne. Og så kommer vi og fjerner den vilde, mens vi lader den anden blive i området, siger Mariann Chriéll.

På Fyn er der lige nu seks judas-hunde, og en enkelt af dem er på Tåsinge, oplyser hun.

Annonce

En genial idé

Mårhunden hører egentlig hjemme i Asien, men har altså bredt sig, og mennesket er ikke sagesløst.

- I Rusland besluttede man i perioden omkring revolutionen (1917, red.), at det ville være en genial idé at sætte dem ud, så man kunne skyde dem og tage pelsen, så folk i Sibirien kunne holde varmen. Problemet var bare, at mårhunden har tendens til at finde steder, den hellere vil være, siger Mariann Chriéll.

Russerne har dog ikke hele skylden. I Vesteuropa - også i Danmark - har man holdt mårhunde som pelsdyr, og nogle af dem har haft held til at stikke af. Og det har ifølge Mariann Chriéll vist sig, at de mårhunde, der bliver sat ud af spillet, har gener fra både indvandrede dyr og dyr fra farme.

Annonce

Uønsket

Det er absolut ingen god idé at give mårhunden frit spil, fortæller Mariann Chriéll.

- Den kan være alle vegne. Hvis der er ræve og grævlinge, så rykker mårhunde bare til et andet, og det vil typisk være et vådområde, hvor den så fouragerer padder og æg og fugle, siger hun.

Det er ikke kun i Danmark, mårhunden bliver anset for at være en møghund.

- Der er et internationalt regelsæt, der siger, at den skal bekæmpes, så vi har en international forpligtelse. Og i Sverige vil de meget gerne have, at vi holder dem under danske himmelstrøg. De har nu og da nogle enkelte, der løber over, og de er meget obs på at tage dem med det samme, siger Mariann Chriéll.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce