Annonce
Langeland

Nick og Nete er vant til at være hjemme med deres børn: De kan finde læring i alt

Nete Maj Højgaard er vant til at være hjemme med sin børn, Neo på syv år og Nia på tre år. Privatfoto
Parret Nick Leschly Pedersen og Nete Maj Højgaard har hjemmepasset deres to børn i flere år, og derfor er meget, som det plejer at være, på trods af coronakrisen.

LANGELAND: Mens hverdagen er forandret for de fleste børnefamilier på grund af coronakrisen, er meget, som det plejer at være, hjemme hos familien Højgaard Petersen, der bor lidt uden for Rudkøbing.

Parret Nick Leschly Pedersen og Nete Maj Højgaard har for flere år siden valgt at hjemmepasse deres børn, Neo på syv og Nia på tre år. Siden august har de hjemmeskolet Neo, og derfor er de vant til at tilbringe hverdagen sammen.

- Det eneste, der adskiller sig rigtig meget for os og vores normale liv, er, at vi ikke ses med folk lige nu. Børnene går heller ikke til fritidsaktiviteter eller kommer med ud at handle, siger Nete Maj Højgaard.

Familien er vant til at være meget sammen og har for eksempel aldrig gjort brug af et skoleskema.

- Vi vågner, når vi vågner, og står op, når vi har lyst til at stå op. Typisk begynder børnene med at lege eller være kreative – leger med Lego, tegner eller går ud og lukker høns ud. Så hjælpes vi ad med at lave morgenmad. Derfra er der ikke noget skema. Der er fri leg, og man kan lave det, der lige falder en ind, siger Nete Maj Højgaard.

Børnene har for eksempel hjulpet med at reparere et hønsehus i haven. Imens har de lært om, hvad høns skal bruge for at have det godt. De, altså børnene, læser bøger, bygger med Lego og laver det, der falder dem ind.

Hvis man kan finde ud af at undre sig og stille spørgsmål, er det let at koble fag som dansk, matematik, historie, musik, geografi, idræt og billedkunst på det, familien finder på at lave.

- Jeg ser læring i det hele. Hvis drengene er interesserede i dinosaurerne, prøver vi at finde ud af en masse om dem. Så kan de for eksempel regne ud af, hvor høj den var i forhold til os, og lære lidt matematik. Man kan finde ud af, hvilke planter de spiste, og lære lidt biologi. Man kan tegne dem, så er det billedkunst. Man kan koble så mange fag på, siger hun.

- Jeg har vagt at hjemmeskole mine børn, fordi jeg gerne vil bruge mest mulig tid sammen med dem, mens de har lyst til at være sammen med mig og min mand. Det er også, fordi vi mener, at læring sker overalt – ikke kun i et klasselokale.

Parrets to børn har aldrig været i institution. Ikke fordi parret er imod det, men fordi det har været et naturligt valg.

Samtidig har parret fundet et stærkt fællesskab med andre familier på Sydfyn, som også hjemmeskoler deres børn. Facebookgruppen Unschooling Sydfyn har mere end 300 medlemmer, så Nete og Nick er langt fra de eneste på Sydfyn, som har truffet samme valg.

- Normalt mødes vi med andre familier omkring to gange om ugen – nogle gange mere end det, siger Nete Maj Højgaard, der dog bruger størstedelen af sin tid på selv at hjemmeskole sine børn.

Det er vigtigt for hende at pointere, at hendes valg om at hjemmeskole ikke er en kritik af andre forældres valg om at sende deres børn i skole. Det er ikke for alle, men det har været det rigtige for hendes familie, understreger hun.

- Men uanset om man vælger at hjemmeskole eller sende sine børn i skole, synes jeg, man har et ansvar for at involvere sig i sine børn for at sikre, at de trives og har det godt.

Der findes læring i alt, mener Nete Maj Højgaard. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Debat: Sydfynske trafikprojekter på dagsordenen nu

Coronakrisen har sat meget i stå og i de seneste uger har vi i Folketinget brugt mange kræfter på adskillige hjælpepakker til mange forskellige sektorer for at hjælpe Danmark så skånsomt som muligt gennem krisen. Nu er tiden kommet til også igen at se fremad. Væksten er ikke alene gået i stå, den er også slået tilbage. Derfor er det vigtigt, at vi fra statens side hurtigt får gang i nye projekter, der kan skabe og understøtte ny vækst, beskæftigelse og udvikling. I Venstre har vi nu meldt ud og opfordret til forhandlinger om igangsættelse af infrastruktur- og trafikprojekter. Det sydfynske trafikprojekt ”Fra Omvej til Genvej” skal på dagsordenen i Folketinget nu og sammen med Lolland/Falster dermed skabe hurtigere trafikkorridor fra Sydfyn til Femernforbindelsen, som forventes at komme om nogle år. Her på den sydfynske side handler det om en ny omfartsvej på Tåsinge, og på Lolland-siden om en fremskudt færgehavn. Projektet vil give øget og hurtigere fremkommelighed. På den måde vil projektet medvirke til at gøre Svendborg, Langeland og hele det sydfynske område attraktivt at investere i som virksomhed og samtidig styrke bosætningen. Allerede i disse år inden Femernforbindelsen er etableret, mærker man tydeligt, at trafikmængden øges hen over Tåsinge og Langeland. Derfor skal dette vigtige trafikprojekt på dagsordenen nu. Samtidig udestår der også investeringer i at færdiggøre investeringer i støjskærme fra Svendborgmotorvejen og et stykke frem mod Svendborgsund. En del er lavet. Det resterende bør sættes i gang nu. Og det er ligetil at gå i gang med nu. Helt oplagt er det naturligvis også nu at få sat gang i cykelstiprojektet fra Ollerup til Svendborg. Nu har staten chancen for at gå foran og give et projektet et godt startskud. Lad os komme i gang. Kære regering. Sæt infrastrukturplan på dagsordenen nu, og indkald til forhandlinger. Sæt disse sydfynske trafikprojekter på planen. Der er behov for det.

Fyn

Fem testcentre på vej: Skal kunne corona-teste 5000 fynboer om dagen

Erhverv

Butikkerne lider: Men loyale kunder i lokalsamfund kan gøre livet lettere efter krisen

Annonce