Annonce
Svendborg

Nej tak til Vollsmose-beboere lyder det fra Svendborg og Fredericia

Både Svendborg og Fredericia har egne problemer at slås med og ønsker ikke at tage imod borgere, der flyttes fra Vollsmose. Her er det boligområdet Byparken/Skovparken i Svendborg, som er på Boligministeriets liste over udsatte boligområder - kategorien før ghetto. Foto: Victoria Mørck Madsen
Hverken Svendborg eller Fredericia ønsker at modtage beboere fra Vollsmose, som by- og kulturrådmand Christoffer Lilleholt (V) foreslår. - Jeg håber, det er en strøtanke fra rådmanden, siger Svendborg-borgmester Bo Hansen (S).

Odense: Odense bør ikke stå alene med ansvaret for at genhuse beboerne fra Vollsmose, når deres lejligheder rives ned. Byer med integrationserfaring som Svendborg og Fredericia må hjælpe til.

Sådan lød det mandag i Fyens Stiftstidende fra Venstre-rådmand Christoffer Lilleholt, som frygter for sammenhængskraften i Odenses lokalsamfund og for tilslutningen til byens folkeskoler, når familierne fra 1000 Vollsmose-boliger over de kommende år skal genhuses andre steder i byen.

Det skal de, fordi deres boliger skal rives ned som en del af 'Den Sidste Vollsmoseplan', som et flertal i Odense Byråd vedtog i 2018, heriblandt Venstre.

Annonce


I Fredericia er vi åbne for, at folk af egen fri vilje søger vores boligområder - de er meget velkomne - men de skal ikke tvinges ud af deres hjem og med magt placeres andre steder i landet. Det kan ikke være rigtigt i et demokratisk samfund som Danmark.

Turan Savas (S), formand for Helhedsplansudvalget, Fredericia Kommune


Men hverken beslutningstagerne i Svendborg eller Fredericia er umiddelbart indstillede på at modtage op mod halvdelen af de familier, som skal genhuses, som Christoffer Lilleholt foreslår.

- Jeg håber, at det her er en strøtanke fra Christoffer Lilleholt, for lovligheden i forslaget er jo til at overse. Det bliver en svær omgang for Odense at få ændret loven, fordi Lilleholt som repræsentant for en storby ikke kan overskue en mangeårig investering i Vollsmose. Jeg tror simpelthen, det bliver for svært at overbevise Folketinget om, at det her er en god ide, siger Bo Hansen (S), borgmester i Svendborg.

Udemokratisk forslag

Heller ikke Turan Savas (S), som er formand for Helhedsplansudvalget i Fredericia Kommune, hvor Socialdemokratiet har absolut flertal i byrådet, er imponeret over Lilleholts forslag.

- Christoffer Lilleholt prøver at flytte aben hen på andres skuldre. Lovgivningen siger, hvordan man skal agere, og det her er Odenses opgave. I Fredericia er vi åbne for, at folk af egen fri vilje søger vores boligområder - de er meget velkomne - men de skal ikke tvinges ud af deres hjem og med magt placeres andre steder i landet. Det kan ikke være rigtigt i et demokratisk samfund som Danmark.

Nedrivningerne i Vollsmose begynder i år med Bøgeparken som den første boligblok, og når beboerne skal genhuses, skal det ske inden for kommunegrænsen, fastslår lovgivningen på området. Christoffer Lilleholts forslag om at genhuse beboerne i andre kommuner kræver derfor en lovændring på Christiansborg, og samtidig skal planen for omdannelsen af Vollsmose genåbnes og ændres.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S), men mandag afviste Odense-borgmester Peter Rahbæk Juel (S) Christoffer Lilleholts forslag som værende "en lidt umoden plan" og sagde, at "familierne i Vollsmose ikke skal blive kastebolde i kampen om politiske meldinger".

Har selv problemer

Både Svendborg og Fredericia har boligområder med udfordringer.

I Fredericia har boligområderne Korskærparken og Sønderparken tidligere været på listen over ghettoer og udsatte boligområder, men i december sidste år rykkede områderne ud af listerne.

I Svendborg er boligområdet Byparken/Skovparken kategoriseret som udsat boligområde, fordi flere end 40 procent af beboerne er arbejdsløse, og flere end 60 procent kun har gået i grundskolen.

Svendborg-borgmester Bo Hansen giver ikke meget for Christoffer Lilleholts argumentation om, at ”Odense har taget en massiv del af integrationsudfordringerne med Danmarks ubetinget største ghetto”, og at ”integrationsudfordringer er en national og ikke bymæssig udfordring, som enkelte kommuner skal stå med".

- Vi har også hårdt prøvede områder i Svendborg, og det er ikke småpenge, vi har investeret i renoveringsprojekter. Jeg ville aldrig kigge mod andre kommuner på Fyn for at løse de udfordringer, vi har i Svendborg. Det virker lidt absurd, hvis Odense med sin størrelse ikke kan se sig selv løse udfordringerne i Vollsmose, siger han.

Samme toner lyder fra Lilleholts partifælle, Lars Erik Hornemann, Venstres viceborgmester i Svendborg.

- Jeg synes, forslaget lyder mærkeligt. Og jeg har det mærkeligt med, at borgere skal deporteres - i særdeleshed når det er langt væk fra omgangskreds og skole. Det er renoveringer i Odense, og så må det også være genhusning i Odense. Det andet bryder jeg mig ikke om.

Loven siger nej

Ifølge Almenlejelovens § 86 skal beboere, der genhuses, tilbydes "en anden bolig i kommunen", og "boligen skal være af passende størrelse, beliggenhed og kvalitet".

De samme betingelser er beskrevet i den omfattende helhedsplan, der er udarbejdet for Vollsmose og er godkendt af Odense Byråd, boligselskaber, Landsbyggefonden og Boligministeriet.

Hvis Vollsmose-beboere skal genhuses i andre kommuner end Odense, kræver det en lovændring i Folketinget.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Nu er opgravningen af minkene i gang

Faaborg-Midtfyn

Går imod andre praktiserende læger: Faaborg-læge vil gerne vaccinere med skrottede vacciner - hvis myndigheder siger ok

Annonce