Annonce
Ærø

Navigationsskole dropper gammeldags søkort på papir

Jeppe Carstensen, rektor på Marstal Navigationsskole. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær

Ærø: Gammeldags papirsøkort med håndskrevne noter og vinkellinealer hører fortiden til og skal derfor i fremtiden fylde mindre på uddannelserne på Marstal Navigationsskole, som i fremtiden vil satse mere på it-systemer og moderne navigationshjælpemidler. Det fortæller rektor Jeppe Carstensen til det maritime brancheblad Søfart.

- Da jeg begyndte at sejle i 1993 - og så længe er det jo ikke siden - skulle vi kunne astronomisk navigation for at føre et skib om natten. Simpelthen for overhovedet at kunne finde ud, hvor vi var henne i verden. Sådan er det jo ikke i dag. Der er jo en gps. Ligesom i biler og på mobiltelefoner. Sværere er det jo heller ikke til søs, siger han.

Den gammeldags sømand er en uddøende race, og de unge skal tiltrækkes, og det gør man ikke med de nuværende uddannelser, mener rektoren.

- Selvfølgelig er vi nødt til at snakke om deviationstabeller og at kunne anvende en vinkellineal, for det er et krav fra myndighederne, men vi kommer til at bruge væsentligt mindre tid på den slags færdigheder. Og astronomisk navigation med sekstant, som stadig står i STCW (FN's Standards of Training, Certification and Watchkeeping for Seafarers, red.), kommer vi højst ind på i seks timer, så gider vi ikke bruge mere tid på det pjat. Vi vil hellere bruge tid på det, der betyder noget, siger rektoren til Søfart.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
GOG

Derfor valgte Morten Olsen GOG

Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Flere politiske legekammerater søges på Ærø

Det er gået nogenlunde som ventet, men det gør ikke udfordringen mindre for Ærøs borgmester Ole Wej Petersen (S). Hans ellers jævnt sikre flertal smuldrer, og nu viser det sig meget tydeligt, når der skal træffes tætte beslutninger i kommunalbestyrelsen. Den korte version er, at borgmesteren og hans allierede løber ind i politiske øretæver, fordi de kommer i mindretal. Det gør de, fordi den tidligere socialdemokrat Jens Weiss bruger sit frie mandat, og nogle gange betyder det altså, at han stemmer imod den gruppe, han egentlig er en del af. Situationen skaber problemer for borgmesterpartiet, der jo i forvejen er temmelig vingeskudt, fordi to af fire medlemmer har forladt partiet. Reelt kan det de kommende to år betyde, at Ole Wej Petersen bliver låst i borgmesterrollen, fordi hans handlemuligheder er voldsomt indskrænkede. Er der blot et medlem af konstitueringsgruppen, der stemmer imod Socialdemokratiet, er der overhængende fare for, at borgmesteren ikke kan gennemføre den politik, han ønsker. Der findes ikke en løsning, som er ligetil, men Ole Wej Petersen har brug for nye venner i kommunalbestyrelsen. Ikke fordi han kommer til at være i lommen på Jens Weiss, men fordi hans handlerum bliver voldsomt indskrænket, hvis Jens Weiss hele tiden sidder med den afgørende stemme. Afstanden mellem de to grupper i kommunalbestyrelsen er til at få øje på, og det vil også kræve, at der sluges en kamel eller flere, hvis borgmesteren hele tiden skal række hen over kløften, men spørgsmålet er, om det dog ikke åbner flere muligheder, hvis der bygges en bro. Erfaringerne med disse mere dynamiske flertal, hvor borgmesterpartiet i videst mulig udstrækning forsøger at samle brede flertal hen over politiske kløfter, er mange. I Svendborg havde den daværende borgmester Curt Sørensen (S) en tilsvarende udfordring i hans regeringstid i 2010-2013. Her stod det tidligt klart, at samarbejdet mellem Socialdemokratiet og Enhedslisten var fuld af konflikter, og der gik derfor ikke lang tid, før Curt Sørensen måtte række ud efter især Venstre og Det Konservative Folkeparti. Det udløste naturligvis også konflikter, men forligene blev landet, selv om de måske ikke var helt så røde, som borgmesteren nogle gange kunne ønske sig. Men sådan er det jo med kompromisser. Ole Wej Petersens borgmestertid har ikke været en badeferie, og der er stadig to års tid tilbage af den og tre budgetforlig, der skal landes. Der bliver altså nok af udfordringer med at samle gode og solide flertal. Derfor kan en af de strategiske problemstillinger, han gør klogt i at vie lidt af sin tid til, være, at han overvejer, hvordan han kan skaffe sig flere politiske venner i kommunalbestyrelsen. Ellers kan vejen frem mod næste valg til kommunalbestyrelsen blive fyldt med bump og store huller.

Ærø

Søby Camping skifter forpagter

Annonce