Annonce
Ærø

Navigationsskole dropper gammeldags søkort på papir

Jeppe Carstensen, rektor på Marstal Navigationsskole. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær

Ærø: Gammeldags papirsøkort med håndskrevne noter og vinkellinealer hører fortiden til og skal derfor i fremtiden fylde mindre på uddannelserne på Marstal Navigationsskole, som i fremtiden vil satse mere på it-systemer og moderne navigationshjælpemidler. Det fortæller rektor Jeppe Carstensen til det maritime brancheblad Søfart.

- Da jeg begyndte at sejle i 1993 - og så længe er det jo ikke siden - skulle vi kunne astronomisk navigation for at føre et skib om natten. Simpelthen for overhovedet at kunne finde ud, hvor vi var henne i verden. Sådan er det jo ikke i dag. Der er jo en gps. Ligesom i biler og på mobiltelefoner. Sværere er det jo heller ikke til søs, siger han.

Den gammeldags sømand er en uddøende race, og de unge skal tiltrækkes, og det gør man ikke med de nuværende uddannelser, mener rektoren.

- Selvfølgelig er vi nødt til at snakke om deviationstabeller og at kunne anvende en vinkellineal, for det er et krav fra myndighederne, men vi kommer til at bruge væsentligt mindre tid på den slags færdigheder. Og astronomisk navigation med sekstant, som stadig står i STCW (FN's Standards of Training, Certification and Watchkeeping for Seafarers, red.), kommer vi højst ind på i seks timer, så gider vi ikke bruge mere tid på det pjat. Vi vil hellere bruge tid på det, der betyder noget, siger rektoren til Søfart.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Sorte aktier sender et dårligt signal

Det er småpenge i den store sammenhæng, Ærø Kommune har investeret i såkaldte sorte aktier. 62.000 kroner er der for eksempel investeret i oliefirmaet Shell, og det er den klart største post af de forkætrede sorte aktier, kommunen har i deres aktieportefølje. Den består af aktier for rundt regnet 42 millioner kroner. Det er en forsvindende lille del med andre ord. Den ville knap kunne ses, hvis man stillede det grafisk op. Vi taler om langt under en procent. Alligevel skurrer det. Vi er nødt til at forholde os meget aktivt til de udfordringer, klimaet giver os, og investeringer i sorte aktier er altså investeringer i virksomheder, som bidrager til et negativt CO2-regnskab. I forbindelse med folketingsvalget for snart et halvt år siden, spurgte en ung mand på et vælgermøde, hvor meget politikerne skal bestemme, og hvor meget det skal være op til befolkningen, når det gælder adfærdsændring til gavn for klimaet. Svarene fra politikerne var meget forskellige. Nogle fastslog, at en skarp politisk styring er vejen frem, mens andre afviste at detailstyre befolkningens dagligdagsbeslutninger. Tydelig var bevidstheden dog om, at politiske beslutninger vedrørende miljøet er toneangivende for befolkningen. De viser en retning. Hvilken retning er det så, flertallet i Ærøs økonomiudvalg angiver med beslutningen om ikke at røre ved de sorte aktier? Der er noget økonomisk ansvarlighed. Der bliver peget på, at budgettet er tilrettelagt efter blandt andet forventningerne til aktieinvesteringerne, og laves der om på den præmis, skubber det til budgettet. Det er godt og validt. Samtidig sendes der et signal til borgerne om, at kommunen på det punkt ikke går forrest i kampen for miljøet. Selv om der kun er tale om et lille beløb, så er det signalværdien, der er interessant. For hvem er det egentlig, der skal gå forrest? Burde det ikke være politikerne, der på vegne af samfundet viser det nødvendige mod? Det kan selvfølgelig også betragtes som mod at gå imod en folkestemning, men er det mod på de fremtidige generationers vegne eller er det fodslæberi? I bund og grund overdrager politikerne det at vise mod til befolkningen. Svære beslutninger er en del af det politiske lod, og når det handler om klimaet, er det nogle gange en nødvendighed at lade økonomikortet blive i baglommen. For ja, det koster penge at finde mere klimavenlige løsninger. Men i ren Greta Thunbergsk stil kan vi også stille spørgsmålet: Har vi råd til at lade være med at betale regningen? Politikere står med den notoriske udfordring, at der stort set aldrig er penge nok til at indfri alle ønsker og visioner. Opgaven er så at prioritere, hvad der er vigtigst. En omprioritering af aktieinvesteringerne væk fra sorte aktier har mestendels signalværdi, og her må Ærøs politikere overveje, hvilket signal de som folkevalgte helst vil sende.

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

'Til salg'-skilt i Kværndrup er groet til: - Kommunen satser ikke på små landsbyer

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Ejendomsmæglere afviser at annoncere for kommunens grunde: - Vi driver forretning, ikke filantropi

Annonce