Annonce
Ærø

Naturklummen: Det ukendte land under Ærøs havoverflade

Multer, som de, der ses på billedet, er ved at være sjældne i kysterne omkring Ærø. Måske er de blevet fisket for hårdt? Skriver Kim Bang Jensen, næstformand i Ærø Sportsfiskerforening.
Annonce

Der findes en verden lige uden for enhver ærøbos hoveddør, der for de fleste er lige så fremmedartet, som hvis man begav sig tusinder af kilometer væk: Nemlig den verden, der gemmer sig under havets overflade.

Og ikke langt til havs på store dybder -  næh, blot få meter fra land - kan man få oplevelser, der er så fine, at de vil imponere de fleste.


Hvor torsken før var talrig langs de ærøske kyster, er den i dag et sjældent syn. Bestanden er knækket og har svært ved at komme på fode igen.

Kim Bang jensen, næstformand i Ærø Sportsfiskerforening


Tag med ned under overfladen ved det stenede kyststræk på Ærøs sydvestkyst, og oplev eventyret. På med våddragt, maske, snorkel og svømmefødder, og så i baljen.

Vandet lukker sig om dig, når du glider ned. Lydene forsvinder, og snart mødes du af et afvekslende undervandslandskab bestående af sav- og blæretang, alger i brune, grønne og rødlige farver, sten i varierende størrelser afløst af partier med grus.

Gopler flyder med pulserende bevægelser med strømmen, og ved en muslingebanke ligger skrubber og enkelte rødspætter og fylder deres maver med små blåmuslinger; nogle fuldt eksponeret, andre kun afsløret af en svag tegning i sandet.

Pludselig ses en torpedoformet fisk med stor fart glide ud fra skyggen fra en stor sten. Det er havørreden, der har skjult sig mellem et par store sten. Her hviler den inden nattens jagt.

Men hov, hvad var det? En torsk! Nærmest en sensation. Der går desværre år mellem en sådan oplevelse.

Hvor torsken før var talrig langs de ærøske kyster, er den i dag et sjældent syn.

Bestanden er knækket og har svært ved at komme på fode igen. Måske vil etablering af stenrev være en hjælpende hånd til en bestand, der er mere end i knæ. Men det er en anden snak!

I leret er der - ud over rester af den molboøsters, der har givet leret sit navn - tusindvis af små huller. De stammer fra boremuslinger, der med deres specielle facon er i stand til at arbejde sig ind i det hårde ler.

Mellem en gruppe større sten holder en gruppe savgylter til. De er på én gang både nysgerrige og sky, så de nærmer sig forsigtigt.

I det klare vand og med solen oppe over ser man tydeligt fiskenes smukke farver: Røde, grønne og blå striber og mønstre. Som et vink fra varmere vande.

Undervejs ses krabber i mængde. De viser straks true-positur, når man nærmer sig dem. De stiller sig op med hævede klosakse, klar til at give et kraftigt nap.

Vi svømmer nu mod land. Pludselig dukker en snippe op - en stor nålefisk, der kan blive op til 60 centimeter lang. Den er ikke almindelig hernede i det sydfynske, men ses nu og da.

Vi er nu nået helt ind til land. Ud af intet dukker et par store grå skygger op. Det er gæster fra syd -  multer, der er på ædetræk langs vore kyster.

De er store - nok tre til fire kilo - og samtidig planteædere, så relativt langsomt voksende. Det er gamle fisk.

Jeg har talt med en, der har undersøgt skælprøver fra dem. Han fortæller, at fisk i den størrelse er ti til femten år gamle.

Desværre er de ved at være sjældne ved Ærø - måske er de fisket for hårdt. Kiloprisen er nok for høj.

Turen krones med en stime småsild, der skynder sig ud mod dybere vand. Det var et godt dyk!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ærø For abonnenter

Teknik- og Miljødirektør: Det er ikke kommunens ansvar at skaffe vand til borgere i Lebymark

Ærø For abonnenter

Formand for Søby Vandværk: Kommunen har det overordnede ansvar for adgang til rent vand

Annonce